ŻYWIENIE KONI
· Pasze gospodarskie – jednoskładnikowe:
o Zielonki
o Siano
o Kiszonki
o Zboża oraz produkty ich przerobu
· Produkty przetwórstwa przemysłowego
· Produkty uboczne przetwórstwa przemysłowego – poch. roślinnego
ZIELONKI - nadziemne części roślin których wzrost się jeszcze nie zakończył
· Zielonki z trwałych użytków zielonych – łąki, pastwiska, o ich smakowitości, ilości i jakości składników pokarmowych w największym stopniu decydują cechy gatunkowe roślin, klimat, rodzaj gleby i nawożenie.
· Zielonki z upraw polowych.
TRAWY stanowią główną masę użytków zielonych i decydują o wielkości po-zyskiwanego plonu, do najchętniej zjadanych należy zaliczyć kostrzewę czer-woną i trzcinową, krzyżówki rajgrasu angielskiego i niemieckiego, grzebienicę pospolitą.
MOTYLKOWE – odznaczają się wysoką strawnością, zawierają dużo białka, wapnia i magnezu, np. koniczyna biała, czerwona, lucerna.
ZIOŁA – wszystkie rośliny dwuliścienne. Na ekstensywnie użytkowanych, sła-bo nawożonych użytkach udział ziół i chwastów jest znaczny. Do ziół o śred-niej i dobrej wartości pokarmowej można zaliczyć:
· Mniszka lekarskiego
· Krwawnik pospolity
· Babkę lancetowatą
CHWASTY których konie nie jedzą: szczaw kędzierzawy, wilżyna, janowiec.
ROŚLINY TRUJĄCE:
· Jaskry,
· Knieć błotna,
· Skrzyp błotny,
· Miłek wiosenny,
· Zimowit jesienny,
· Orlica pospolita,
· Dziurawiec.
Udział traw w runi nie powinien być większy niż 70-80% a motylkowych i ziół 10-15%
Na zawartość energii strawnej (ES) i białka ogólnego strawnego (BOS) zasad-niczy wpływ ma stadium wegetacji roślin. Wraz ze starzeniem się roślin w-zrasta zawartość włókna surowego co powoduje jednoczesny spadek straw-ności masy organicznej. Najniższa zawartość włókna surowego i najwyższa zawartość białka i energii występuje w zielonkach wczesnowiosennych i późno letnich (koniec lipca).
Konie mogą pobrać na pastwisku do 2 kg sm suchej masy na 100 kg mc a taka ilość zapewnia im pokrycie zapotrzebowania na ES nawet z pewnym nad-datkiem – konie ras „prymitywnych” mogą się nawet otłuścić. Pobranie białka jest również wysokie, stosunek BOS do ES w młodych zielonkach wynosi około 15:1, a w przerośniętych trawach rzadko przekracza 5:1.
Zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem dużych ilości zielonek:
· Nadmierna podaż azotu
· Przekarmienie
· Pobranie roślin trujących – podawanie zielonek w stajni
· Metale ciężkie
· Larwy i/lub jaja pasożytów
Szczególnie niebezpieczny jest okres przejścia z żywienia stajennego na past-wiskowe, to przejście powinno być stopniowe. Zamiana suchej i z reguły wy-sokowłóknistej, niskobiałkowej paszy na silnie wodnistą, wysokobiałkową, o niskiej zawartości włókna surowego może być przyczyną wielu zaburzeń trawiennych:
· biegunki
· wzdęcia
· Morzyska
· niekiedy też zatrucia.
Związane to jest z dużą zawartością wysokocząsteczkowych cukrów – frukta-nów – materiał zapasowy u roślin, ich stężenie wzrasta w roślinie szczególnie w niskich temperaturach (5-100C) nawet do 200g/kg sm, które w większości przechodzą nie strawione przez jelito cienkie i dopiero w jelicie grubym są fermentowane przez mikroorganizmy.
Niektórzy hodowcy stosują wypas nocny i dokarmiają konie gdy te są w stajni. Przy tym systemie wypasu powinni oni zastosować się do reguły: paszę obję-tościową zadajemy przed wyjściem na pastwisko, a paszę treściwą po pow-rocie z pastwiska.
Do najważniejszych błędów żywieniowych powodujących morzyska należą:
· zbyt duża ilość pasz treściwych w odpasie
· zła jakość higieniczna pasz
· niedostateczne (jęczmień, kukurydza) lub nieodpowiednie (pasze ob-jętościowe suche) przygotowanie pasz
· zbyt szybka zmiana paszy
· brak wody
PASZE OBJĘTOŚCIOWE KONSERWOWANE
SIANO – wysuszona zielonka, im jest bardziej suche tym chętniej jest po-bierane przez konie
· siano z zielonki pastwiskowej lub łąkowej
· siano z lucerny, koniczyny, esparcety siewnej
· susz z jednego gatunku roślin
Podczas suszenia (na pokosach) na ziemi pod koniec suszenia dochodzi do strat składników pokarmowych, szczególnie białka i składników mineralnych – obłamywanie się części roślin (liście), straty te pogłębiają opady atmos-feryczne (białko, minerały, witaminy).
Jeżeli zawartość wody przekracza 15% podczas pierwszych tygodni przecho-wywania siano przechodzi fazę wypacania. Nie za wcześnie skoszone (z dużą ilością łodyg) i luźno ułożone siano o zawartości wody 18-20% kończy „pocenie” po 6-8 tygodniach.
SUSZE Z ZIELONEK - Otrzymuje się je poprzez odpowiednio dostosowane do materiału suszenie gorącym powietrzem. Zawartość składników pokar-mowych w suszu – uwzględniając ubytek wody – jest porównywalna z mater-iałem wyjściowym. Dość wysoka koncentracja karotenów, wit E, wit. z gr B. Zawartość wit. D jest natomiast niższa w porównaniu z sianem suszonym na pokosach.
Mączka z zielonek .
W praktyce susze z zielonek są mniej chętnie zjadane przez konie – być może ze względu na mniejszą zawartość produktów fermentacji bakteryjnej.
DOBRA KISZONKA Z TRAW
· sucha masa – 30 – 40%
· włókno surowe (%sm) – 23 -26%
· białko ogółem (%sm) – do 17%
· popiół surowy (%sm) – do 11%
· Energia (MJ EM/kg sm) – 1 odrost pow. 6, następne odrosty pow. 5,8
· Kwas masłowy (%sm) – do 0,30%
· Kwas octowy (%sm) – 2 – 3,5%
· Amoniak (%N cał.) – do 10%
· Kwasowość przy 40%sm – do 4,5 pH
Konserwacja zielonek poprzez zakiszanie jest korzystniejsza od produkcji siana – mniejsze nakłady robocizny, mniejsze straty składników pokarmo-wych, substancji biologicznie aktywnych, można to robić w zasadzie nieza-leżnie od warunków pogodowych, brak pylenia przy karmieniu. Lepsze wy-korzystanie składników pokarmowych niż z siana. „Baloty” o masie ok. 20 kg.
SŁOMY – duża zawartość ligniny we WS, niewielka zawartość białka, za-wartość wit. i minerałów bez znaczenia, z motylkowych zawiera sporo wap-nia. Strawność masy organicznej ok. 35%, można ją poprawić - (50%) pop-rzez ługowanie. Słoma nie pocięta służy przede wszystkim do regulacji pob-rania paszy, daje zajęcie w czasie wolnym, utrzymuje fizjologicznie niez-będne warunki w jelicie grubym, wywołuje uczucie sytości.
SIECZKA – słoma pocięta na kawałeczki 3-5 cm podawana po wymieszaniu z innymi paszami.
Zapewnienie możliwie długiego czasu żucia paszy sprzyja obfitej produkcji śli-ny, równomiernemu ścieraniu zębów i prawidłowemu procesowi trawienia w żołądku.
KORZENIE i BULWY:
· wysoka zawartość wody - niska trwałość
· niska zawartość WS – wysoka strawność
· niska zawartość białka i wapnia
· niedobór wit. rozpuszczalnych w tłuszczach
· wysoki do średniego poziom wit. z grupy B
· wysoka zawartość cukrów
MARCHEW – cukry do 50% sm, 1.7 MJ ES-świeża, wysoka koncentracja karo-tenów czerwona 60 mg, żółta 20 mg. Przechowywanie w kopcach nie powo-duje obniżenia się zawartości karotenu. Niekorzystne oddziaływanie na kla-cze (ronienia) gdy jest zanieczyszczona ziemią, dużo azotanów, nadgniła lub w stadium kiełkowania - zielone główki. Marchew suszona.
OWIES – 11.5 MJ ES (13.4 nagi), skrobia (strawność 80-95%) zbudowana z granul średniej wielkości, łatwo rozpadających się na mniejsze cząsteczki. Białko owsa jest niepełnowartościowe – np. dla odsadków za mało lizyny tłuszcz (3-7%) oraz substancje śluzowe o właściwościach dietetycznych Nie-wielka zawartość wit. rozpuszczalnych w tłuszczach (poza E). Wąski stosunek wapnia do fosforu. Ze względu na specyficzną budowę ziarniaka jest bardzo podatny na porażenia mikrobiologiczne. Stosowanie owsa gniecionego lub śrutowanego racjonalne jest jedynie w przypadku koni starych, o nieprawid-łowym lub też zepsutym uzębieniu, jak również koni młodych będących w ok-resie wymiany zębów mlecznych na stałe kiedy rozcieranie nie jest należyte a przez to wykorzystanie paszy. Generalnie owies powinien być skarmiany w całości, bo wówczas konie o dobrych zębach, nie jedzące zbyt łapczywie, dob-rze go przeżuwają i zwilżają śliną. Mitem jest wpływ ww. zabiegów na owsie ma znaczne zwiększenie przyswajalności - pełne ziarno trawione jest w około 65%, gniecione w 68% a zmielone na mąkę w 72% - duża pylistość oraz pow-stawanie w żołądku kleistej treści. Moczenie owsa przez od 12 do 24 godzin przed jego podaniem może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Przez ten czas łuska staje się miękka i tym samym łatwa do strawienia oraz aktywacji u-legają enzymy w jadrze ziarna (co wpływa znacząco na proces trawienia). Łuska owsa zawiera znaczące ilości witaminy E, która jest niezbędna do budo-wy mięśni konia i poprawnego działania systemu immunologicznego. Kolejną zaletą moczenia owsa jest jego czystość. Mocząc, wypłukujemy pył oraz na-wóz zalegający na owsie.
Wielkość dawek owsa zależy od:
· pracy wykonywanej przez konia
· masy ciała
· rodzaju pasz uzupełniających
Najczęściej jest to 3 do 7 kg owsa dziennie.
JĘCZMIEŃ 12.8 MJ ES (ozimy) - najczęściej stosowane ziarno zboża w ży-wieniu koni na Środkowym Wschodzie. Tamtejsze odmiany mają jednak cień-szą łuskę niż te uprawiane w Europie i dlatego jest on bardziej bezpieczną pa-szą. Ziarno jęczmienia najlepiej zadawać koniom gniecione lub grubo śruto-wane czy też parowane. Wartość odżywcza jęczmienia jest ok. 10% wyższa od wartości owsa. Zwiększone dawki tego ziarna na ogół lepiej znoszą konie zim-nokrwiste niż szlachetne. Jęczmień jest szczególnie przydatny aby poprawić stan odżywienia koni wychudzonych. Nie zawiera dużo soli mineralnych i wi-tamin, a jego białko jest niepełnowartościowe i dlatego też uzupełnia się je in-nymi paszami. W mieszance z owsem udział jęczmienia nie powinien przek-raczać 1/3 całej dawki ziarna. W żywieniu koni szczególnie przydatne są od-miany niskobiałkowe – jęczmień browarniany. Skarmianie dużych ilości, nie-przetworzonego ziarna jęczmienia sprzyja powstawaniu ochwatu.
ŻYTO 14 MJ ES jest twarde, ma także skłonność do pęcznienia i zbrylania się w przewodzie pokarmowym konia. W związku z tym może spowodować kolkę. Pod względem odżywczym (energotwórczym) jest paszą wartościową lecz na-daje się prawie wyłącznie dla koni roboczych. Najlepiej gdy jego udział w dawce treściwej nie przekracza 25-30%. Ze względu na to, iż ziarno żyta w zetknięciu z wodą czy też sokami trawiennymi, wytwarza śluz zlepiający je w grudki, należy je uprzednio śrutować i skarmiać wilgotne lub namoczone albo ugotowane (parowane). W ten sposób przygotowane ziarno żyta nie powo-duje ryzykownych dla zdrowia następstw.
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH - stosowane są w żywieniu koni jako do-datek do paszy treściwej - nie powinny one przekraczać 30% ogólnej jej ilości. Zawierają stosunkowo dużo białka i dlatego mają istotne znaczenie w uzu-pełnianiu dawki pokarmowej dla koni o wyższym zapotrzebowaniu na ten składnik to jest źrebiąt i koni hodowlanych. Należy jednak pamiętać, że białko to nie ma dużej wartości biologicznej – prócz białka soi.
GROCH W porównaniu z bobikiem groch jest ubogi w białko, lecz jego przy-datność w żywieniu koni jest znacznie większa. Należy go jednak skarmiać bardzo ostrożnie (śrutowany, moczony, gotowany) i w niezbyt dużych iloś-ciach, ponieważ wykazuje działanie zatwardzające i wzdymające, wpływa na zagęszczenie krwi i może powodować kolki. Mimo to działa korzystnie na poprawę kondycji. Zawiera dużo witaminy B i A.
BOBIK Pod względem odżywczym jego ziarno jest bogatsze od grochu, ale trudniej strawne oraz bardziej zatwardzające i wzdymające. Po stopniowym przyzwyczajeniu koni, szczególnie przy równoczesnym stosowaniu pasz so-czystych, może być z pożytkiem wykorzystywane w żywieniu koni ciężko pra-cujących. Wzmożona produkcja żółci, obrzęki.
ŁUBIN – odmiany „słodkie” – żółty, niebieski. Białko łubinu odznacza się wyż-szą wartością biologiczną niż białko bobiku. Przy odpowiedniej jakości higie-nicznej można je skarmiać w ilości do 0.2 kg/100kg mc/d.
...
LycorisCaldwelli