Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem.
Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :)
Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;)
Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;)
Składniki:
· Ciasto:
o 3 jajka
o pół szklanki gorącej wody
o łyżeczka słodkiej papryki w proszku
o mały słoiczek koncentratu pomidorowego
o 50g sera żółtego startego na tarce
o łyżka oleju
o 50g skrobi ziemniaczanej
o 30g mąki pszennej
o łyżeczka proszku do pieczenia
· Farsz:
o opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym
o sól
o pieprz ziołowy
o zioła prowansalskie
o czosnek granulowany
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna.
Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło.
Wyjmujemy je z blachy i studzimy.
Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące.
Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce.
ewaela