roladki pomidorowe.doc

(25 KB) Pobierz

Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem

 

Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem.

Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :)

Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;)

Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;)

 

Składniki:

·         Ciasto: 

o        3 jajka

o        pół szklanki gorącej wody

o        łyżeczka słodkiej papryki w proszku

o        mały słoiczek koncentratu pomidorowego

o        50g sera żółtego startego na tarce

o        łyżka oleju

o        50g skrobi ziemniaczanej

o        30g mąki pszennej

o        łyżeczka proszku do pieczenia

·         Farsz:

o        opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym

o        sól

o        pieprz ziołowy

o        zioła prowansalskie

o        czosnek granulowany

 

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna.

Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy.

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. 

Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło.

Wyjmujemy je z blachy i studzimy.

Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące.

 

Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę.

Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin