szarlotka.doc

(23 KB) Pobierz

Składniki:

·         500g mąki pszennej

·         250g margaryny

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         5 żółtek

·         4 łyżki cukru

·         1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany

·         cynamon

·         1 1/2 kg jabłek (najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta)

Sposób przygotowania:

1.    Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.

2.    Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

3.    Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto.

4.    Podzielić ciasto na dwie części.

5.    Formę (o wymiarach ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

6.    Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.

7.    Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.

8.    Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.

9.    Przykryć drugim plackiem.

10.                      Ciasto nakłuć widelcem.

11.                      Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C, aż się ze złoci.

12.                      Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin