Barilla w 20 potraw dookoła Włoch.pdf

(12159 KB) Pobierz
Smaker.pl
serwis miłośników jedzenia. Znajdziesz w nim ponad 30 tysięcy
przepisów użytkowników oraz kulinarne tematy specjalne pełne ciekawostek,
ciekawe konkursy z atrakcyjnymi nagrodami i forum, gdzie porozmawiasz o
gotowaniu i nie tylko. Ponadto na czacie spotkasz się ze znanymi kucharzami.
Redakcja serwisu Smaker.pl:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Autor tekstów:
Sylwia Cisowska
Projekt okładki:
Joanna Tracz
Skład i łamanie:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Nadzór nad całością:
Andrzej Potocki
Fotografie:
123rf.com
Copyright Smaker.pl 2015
1
Spis treści
Benvenuti in Italia – witamy we Włoszech! .............................................................................. 4
Abruzja ....................................................................................................................................... 5
Spaghetti alla chitarra ............................................................................................................. 6
Apulia ......................................................................................................................................... 8
Apulijskie orecchiette z cime di rapa ..................................................................................... 9
Basilicata .................................................................................................................................. 11
Makaron z sosem z boczku ................................................................................................... 12
Dolina Aosty ............................................................................................................................ 13
Kotlety cielęce z serem Fontina............................................................................................ 14
Emilia – Romania ..................................................................................................................... 16
Ravioli z nadzieniem z dyni ................................................................................................. 17
Kalabria .................................................................................................................................... 19
Rigatoni z miecznikiem w sosie pomidorowym ................................................................... 20
Kampania ................................................................................................................................. 22
Pizza Margherita ................................................................................................................... 23
Lacjum ...................................................................................................................................... 25
Bucatini z sosem amatriciana ............................................................................................... 26
Liguria ...................................................................................................................................... 28
Bavette z pesto liguryjskim .................................................................................................. 29
Lombardia ................................................................................................................................ 31
Risotto Milanese ................................................................................................................... 32
Marche ...................................................................................................................................... 34
Tagliatelle z kalmarami i krewetkami .................................................................................. 35
Molise ....................................................................................................................................... 37
Pikantne duszone ośmiorniczki ............................................................................................ 38
Piemont..................................................................................................................................... 40
Ciasto orzechowe .................................................................................................................. 41
Sardynia .................................................................................................................................... 43
Penne z tuńczykiem i bottargą .............................................................................................. 44
2
Sycylia ...................................................................................................................................... 46
Pasta alla Norma ................................................................................................................... 47
Toskania ................................................................................................................................... 49
Panzanella (sałatka chlebowa) .............................................................................................. 50
Trydent – Górna Adyga ............................................................................................................ 52
Tirolese Canederli (trydencka zupa z knedelkami) .............................................................. 53
Umbria ...................................................................................................................................... 55
Spaghetti z truflami .............................................................................................................. 56
Wenecja Euganejska ................................................................................................................ 58
Vol au vent z radicchio i fondue ........................................................................................... 59
Wenecja Julijska ....................................................................................................................... 61
Pieczona polenta z suszonymi pomidorami .......................................................................... 62
Jak wymawiać nazwy włoskich potraw? ................................................................................. 64
Włoskie zwroty przydatne w restauracji .................................................................................. 66
3
Benvenuti in Italia – witamy we
Włoszech!
Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy
najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Wspólnie powędrujemy spod ośnieżonych
szczytów Alp ku piaszczystym plażom gorącej Sycylii. Po drodze odwiedzimy najważniejsze
atrakcje turystyczne i spróbujemy dowiedzieć się jak naprawdę smakują Włochy. Poza
przepisami, na końcu naszego e-booka, znajdziecie również praktyczny słowniczek polsko-
włoski, który z pewnością ułatwi Wam każdą włoską wycieczkę.
Co oczywiste, kuchnia włoska to nie tylko makarony, jednak trudno nie odnieść wrażenia, że
to właśnie one są jej esencją. Włosi wiedzą o nim wszystko i potrafią wyczarować z niego
dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Dlatego też nasza kulinarna podróż po Italii
będzie się odbywać pod znakiem najlepszego włoskiego makaronu Barilla. Firma ta zajmuje
się produkcją włoskich past już od blisko 140 lat, a efektem tak długiej tradycji mogą być
tylko najlepsze makarony. Jeśli chcecie stworzyć smaczne i autentyczne włoskie danie,
zdajcie się na doświadczenie osób, które o makaronach wiedzą wszystko, bo są one dla nich
całym życiem.
Ruszajmy!
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin