Barilla w 20 potraw dookoła Włoch.pdf
(
12159 KB
)
Pobierz
Smaker.pl
serwis miłośników jedzenia. Znajdziesz w nim ponad 30 tysięcy
przepisów użytkowników oraz kulinarne tematy specjalne pełne ciekawostek,
ciekawe konkursy z atrakcyjnymi nagrodami i forum, gdzie porozmawiasz o
gotowaniu i nie tylko. Ponadto na czacie spotkasz się ze znanymi kucharzami.
Redakcja serwisu Smaker.pl:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Autor tekstów:
Sylwia Cisowska
Projekt okładki:
Joanna Tracz
Skład i łamanie:
Joanna Jagodzińska, Sylwia Cisowska
Nadzór nad całością:
Andrzej Potocki
Fotografie:
123rf.com
Copyright Smaker.pl 2015
1
Spis treści
Benvenuti in Italia – witamy we Włoszech! .............................................................................. 4
Abruzja ....................................................................................................................................... 5
Spaghetti alla chitarra ............................................................................................................. 6
Apulia ......................................................................................................................................... 8
Apulijskie orecchiette z cime di rapa ..................................................................................... 9
Basilicata .................................................................................................................................. 11
Makaron z sosem z boczku ................................................................................................... 12
Dolina Aosty ............................................................................................................................ 13
Kotlety cielęce z serem Fontina............................................................................................ 14
Emilia – Romania ..................................................................................................................... 16
Ravioli z nadzieniem z dyni ................................................................................................. 17
Kalabria .................................................................................................................................... 19
Rigatoni z miecznikiem w sosie pomidorowym ................................................................... 20
Kampania ................................................................................................................................. 22
Pizza Margherita ................................................................................................................... 23
Lacjum ...................................................................................................................................... 25
Bucatini z sosem amatriciana ............................................................................................... 26
Liguria ...................................................................................................................................... 28
Bavette z pesto liguryjskim .................................................................................................. 29
Lombardia ................................................................................................................................ 31
Risotto Milanese ................................................................................................................... 32
Marche ...................................................................................................................................... 34
Tagliatelle z kalmarami i krewetkami .................................................................................. 35
Molise ....................................................................................................................................... 37
Pikantne duszone ośmiorniczki ............................................................................................ 38
Piemont..................................................................................................................................... 40
Ciasto orzechowe .................................................................................................................. 41
Sardynia .................................................................................................................................... 43
Penne z tuńczykiem i bottargą .............................................................................................. 44
2
Sycylia ...................................................................................................................................... 46
Pasta alla Norma ................................................................................................................... 47
Toskania ................................................................................................................................... 49
Panzanella (sałatka chlebowa) .............................................................................................. 50
Trydent – Górna Adyga ............................................................................................................ 52
Tirolese Canederli (trydencka zupa z knedelkami) .............................................................. 53
Umbria ...................................................................................................................................... 55
Spaghetti z truflami .............................................................................................................. 56
Wenecja Euganejska ................................................................................................................ 58
Vol au vent z radicchio i fondue ........................................................................................... 59
Wenecja Julijska ....................................................................................................................... 61
Pieczona polenta z suszonymi pomidorami .......................................................................... 62
Jak wymawiać nazwy włoskich potraw? ................................................................................. 64
Włoskie zwroty przydatne w restauracji .................................................................................. 66
3
Benvenuti in Italia – witamy we
Włoszech!
Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy
najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Wspólnie powędrujemy spod ośnieżonych
szczytów Alp ku piaszczystym plażom gorącej Sycylii. Po drodze odwiedzimy najważniejsze
atrakcje turystyczne i spróbujemy dowiedzieć się jak naprawdę smakują Włochy. Poza
przepisami, na końcu naszego e-booka, znajdziecie również praktyczny słowniczek polsko-
włoski, który z pewnością ułatwi Wam każdą włoską wycieczkę.
Co oczywiste, kuchnia włoska to nie tylko makarony, jednak trudno nie odnieść wrażenia, że
to właśnie one są jej esencją. Włosi wiedzą o nim wszystko i potrafią wyczarować z niego
dania, które zaskakują swoją prostotą i smakiem. Dlatego też nasza kulinarna podróż po Italii
będzie się odbywać pod znakiem najlepszego włoskiego makaronu Barilla. Firma ta zajmuje
się produkcją włoskich past już od blisko 140 lat, a efektem tak długiej tradycji mogą być
tylko najlepsze makarony. Jeśli chcecie stworzyć smaczne i autentyczne włoskie danie,
zdajcie się na doświadczenie osób, które o makaronach wiedzą wszystko, bo są one dla nich
całym życiem.
Ruszajmy!
4
Plik z chomika:
GMx91
Inne pliki z tego folderu:
Noble Health teatox herbata na dzien.pdf
(10309 KB)
Noble Health koktajle przepisy.pdf
(4605 KB)
Noble Health lunchboxy lato.pdf
(2160 KB)
Noble Health zdrowe pizze.pdf
(2392 KB)
Biobook Bakusiowo.pdf
(6280 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chiny
Kariera-Rozwój
Korea
Rynek dóbr luksusowych w Polsce
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin