Staphylococcus.docx

(23 KB) Pobierz

Rozpoznanie laboratoryjne, wykrywanie w produktach spożywczych bakterii  z rodzaju Staphylococcus

 

·         Ziarenkowce gram +

·         Tworzą groniaste skupiska ( kiść winogron), w produktach żywnościowych najczęściej w postaci dwoinek

·         Względne beztlenowce, ale preferują warunki tlenowe

·         Szybki wzrost na podłożach wzbogaconych, możliwy wzrost na podłożach wybiórczo – namnażających

Podział gronkowców:

·         A. koagulazo -  dodatnie np. Sareus

·         B. koagulazo –ujemne ( CNS – coagulazonegativ Staphylococcus )

·         Oporne na nowobiocynę np. S. Saprophytiasm S. sciuri )

Występują w powietrzu i glebie.

Skóra błony śluzowe ( S. aureus – nosicielstwo głównie nosogardziel )

Produkty żywnościowe

Mogą wywoływać infekcje

 

Najczęstsze źródła S. areus:

 

·         Kremy, bita smietana, lody, budynie

·         Mleko, sery, śmietana

·         Sałatki ziemniaczano- jajeczne

·         Konserwy rybne

·         Gotowane mięso spożyte po dłuższym czasie od jego przygotowania.

 

Do zanieczyszczenia produktów spożywczych dochodzi przeważnie po obróbce termicznej na skutek bezpośredniego kontaktu z pracownikami – nosicielami S. aureus lub poprzez narzędzia. Źródłem zakażenia są osoby ze zmianami ropnymi na skórze z ostrymi nieżytami górnych dróg oddechowych. Innym źródłem jest surowiec spożywczy.

 

Zatrucia gronkowcem – intoksykacja

 

·         Wywołane przez enterotoksyny gronkowcowe SE -  wytwarza je ok. 50 – 70 % szczepów S. areus.

·         7 typów antygenowych enterotoksyny ( A, B, C1, C2, D,E,F )

 

 

Enterotoksyny

 

·         Jednołańcuchowe polipeptydy tworzone w zakresie temp 10 – 45 stopni i pH >5

·         Odpowiednie na działanie enzymów trawiennych ( nie ulegają inaktywacji w soku żołądkowym )

·         Odporne na działania niskiej i wysokiej temperatury ( nie ulegają inaktywacji pod wpływem pasteryzacji i gotowania, pieczenia, rozkładowi ulegają w temp.  100 stopni po 30 min)

·         Obecność w środkach spożywczych- sole peklujących nie zapobiegają  rozwojowi S. areus i produkcji enterotoksyn.

·         Najdogodniejsze warunki do produkcji enterotoksyn są wtedy gdy zanieczyszczony został gotowy produkt, który następnie przechowywano w > 10 stopni.

 

Zachorowanie- głównie w miesiącu letnim, czas inkubacji 2 – 6h

 

Objawy zatrucia

 

·         Kurczowe bóle brzucha ( nadbrzusza)

·         Gorączka

·         Nudności, wymioty, biegunka ( krótkotrwała)

Choroba ustępuje samoistnie po 24 – 48 h po właściwym nawodnieniu.

 

Wykrywanie w żywności

 

I Namnażanie selektywne

W przypadku produktów o niskim poziomie zanieczyszczenia gronkowcami lub występowanie komórek uszkodzonych)

 

·         Określa ilość badanej próby, wprowadzić do podłoża płynnego Giollitti i Cantoni

(zawiera NaCl, LiCl, mannitol, telluryn potasu. )

 

II Różnicowanie

Z probówki, w której nastąpiło zaczernienie podłoża lub wytworzył się na dnie szaroczarny osad, należy pobrać materiał i przesiać na podłoże stałe ( Baird- Parkera (B-P ) lub pożywkę (B-P  z plazmą króliczą i fibrynogenem ( RFP) )

 

Podłoże Baird- Parkera z chlorkiem litorym i tellurynem potasu.

Drobne czarne  lub szare kolonie otoczone ( kolonie typowe ) lub nie ( kolonie nietypowe) przezroczystą strefą.

 

 

III Potwierdzenie

·         Posiew wybranych kolonii do bulionu mózgowo-sercowego

·         Wykonanie probówkowego testu na obecność koagulazy ( dodane do hodowli bulionowej plazmy króliczej, wynik + to ścięcie i utworzenie skrzepu po 24 h inkubacji)

·         Zastosowanie pożywki B-P   z RFP umożliwia bezpośrednie wykrycie gronkowców koagulazo- dodatnich, które rosną  w postaci: drobnych czarnych, szarych, lub białych kolonii otoczonych strefą zmętnienia.

 

Oznaczanie liczby

 

·         Metoda płytkowa: posiew w 2 powtórzeniach zawiesiny wyjściowej badanej próbki lub jej 10-krotnych rozcieńczeń na podłoże B-P ( posiew powierzchniowy ) lub B-P z RFP ( posiew metodą zalewową)

·         Inkubacja po – 24-48h

·         Badania potwierdzające zdolność wytwarzania koagulazy (  dla kolonii p-B-P)

 

UWAGA!

 

Podłoże Chapmana

 

·         Nie nadaje się np. do badania solanek i produktów solonych zawierających liczne bakterie holofilne, które rozwijają się na tym podłożu i mogą zakłócać wzrost gronkowców.

·         Może okazać się zbyt mało selektywne również przy badaniu produktów zawierających liczną mikroflorę saprofityczną ( np. mięso mielone, befsztyk tatarski, niektóre sałatki )

 

Agar z krwią

 

·         do posiewu produktów niezbyt silnie zakażonych różnorodną mikroflorą mieszaną

·         Wzrost innych drobnoustrojów może całkowicie zahamować wzrost gronkowców

 

S. areus – hemoliza beta i gama

S. Epidermidis – hemoliza gama

 

Inne metody potwierdzenia S. aureus

 

·         Wytwarzanie koagulazy à (+) S. areus

Koagulacja związana ( CF- clumping factory) wykrywa testem szkiełkowym z użyciem osocza krwi ludzkiej lub króliczej.

·         Koagulacja wolna

Wykrywa w teście probówkowym.

·         Beztlenowa fermentacja mannitolu( Hugh- Leifsona z mannitolem) + areus.

·         Wytwarzania fosfotazy- + dla areus ale także niektóre S. epidermidis.

 

W produktach żywnościowych często obok gronkowców są Micrococcus spp. Dobrze rosnących na podłożach o zwiększonej zawartości NaCl i  są morfologicznie podobne do gronkowców.

 

Testy różnicujące gronkowce od mikrokoków

 

·         Tolerancja tlenu- posiew na podłoża tlenowe i beztlenowe à mikrokoki wyłącznie tlenowe

·         Oznaczanie wrażliwości na furazolidon à gronkowce wrażliwe, mikrokoki oporne.

·         Oznaczanie oksydazy cytochromowej u drobnoustrojów bezltenowych, mikrokoki

·         Wrażliwość na lizostafine i lizozym à + Staphylococcus

 

Sposoby kontrolowania zagrożenia

 

·         Właściwa higiena

·         Temperatura odpowiednia obróbki termicznej

·         Personel okresowo poddanych badaniom

·         Przechowywanie surowców i produktów w warunkach uniemożliwiających produkcje toksyn

Charakterystyka podłoża Chapmana

Wybiórczo- różnicujące, w którym czynnikiem wybiórczym jest 7,5 % NaCl, różnicującym mannitol, podłoże służące do izolacji gronkowców, które można różnicować na podłożu ,mannitolo dodatnim czyli rozkład mannitolu i mannitolu ujemnego, rozkład mannitolu widoczny jest w postaci żółtego zabarwienia podłoża i żółtych kolonii, + S.areus, pozostałe nie zmieniają zabarwienia podłoża bo są mannitolo ujemne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin