8kg ogórków 1kg marchwi 1kg cebuli 1kg kapusty Ogórki obrać,pokroić do miski i zasypać solš(trochę by puciły sok) marchew obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na wrzštek na 3 minuty,potem odcedzić cebulę pokroić zasypać solš,kapustę poszatkować i też solš posypać. I to niech tak postoi ze 4 godzinki,można więcej.[Wszystko musi być w osobnych miskach lub garnkach ]w tym czasię robię zalewę octowš: zalewa: 3szkl.wody 1szkl.octu(można trochę mniej) pół szkl.cukru kilka ziaren ziela angiel. kilka lici laurowych 3łyżeczki gorczycy Ogórki i całš resztę odcisnšć,wymieszać.dodać odcedzonš i wystudzonš zalewę.Włożyć do słoików i gotować jakie 20 minut.To nasz przepis rodzinnyi uwielbiamy tš sałatkę! 4 kg ogórków 05 kg marchwi 05 kg cebuli 05 kg kapusty zalewa 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu
Kamilowaty