1. DEFINICJE: Zdrowie- to stan dobrego samopoczucia (dobrostanu) fizycznego, psychicznego i społecznego a nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności.Wymiary zdrowia: - zdrowie fizyczne- prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wszystkich jego układów i narządów, - zdrowie psychiczne- zdrowie umysłowe i emocjonalne (jasne logiczne myślenie, rozpoznawanie i wyrażanie uczuć, radzenie sobie ze stresem, lekami), - zdrowie społeczne- zdolność do utrzymywania prawidłowych relacji z innymi ludźmi oraz pełnienia ról społecznych, - zdrowie duchowe- związane z wierzeniami i praktykami religijnymi lub przestrzeganiem własnych zasad, zachowań i sposobów utrzymywania wewnętrznego spokoju.Edukacja zdrowotna- społeczny proces dydaktyczno – wychowawczy dążący do zmiany zachowań o charakterze prozdrowotnym oraz wytworzenia aktywnej postawy wobec zdrowia, umożliwiającej kreowanie zdrowego stylu życia.Profilaktyka- to ogół działań podejmowanych przez lekarzy, pedagogów oraz innych specjalistów w celu zapobiegania stanom zagrożenia zdrowotnego, kulturalnego, moralnego i społecznego jednostki.Promocja zdrowia- jest procesem umożliwiającym ludziom zwiększenie kontroli nad własnym zdrowiem oraz jego poprawę.
2. KOŁO CZYNNIKÓW ŻYCIA- styl życia( ok. 50%), - czynniki genetyczne(ok. 20%), - środowisko(ok 20%), - służba zdrowia(ok. 10%).
3. PROZDROWOTNY STYL ŻYCIA: Styl życia- sposób życia człowieka – jego zachowania, postawy, działania i ogólną filozofię życiową. Na prozdrowotny sty życia składają się zachowania zdrowotne. Zachowania zdrowotne: - aktywność fizyczna- wykonywanie codziennie, co najmniej przez 30 min, - zdrowa, zbilansowana dieta- dostarczająca odpowiedniej do zapotrzebowania organizmu ilości energii i wszystkich składników odżywczych, w odpowiednich proporcjach, - sen- u starszych dzieci, młodzieży i dorosłych ok. 8 godz. na dobę, - bezpieczne zachowania seksualne, - zachowanie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, - umiarkowana ekspozycja na słońce, - unikanie nadmiaru stresów i skuteczny sposób radzenia sobie z problemami (stresem, - korzystanie z wsparcia społecznego, - niepalenie tytoniu i ograniczone spożywanie alkoholu, - samobadanie (np. piersi u kobiet) i samokontrola (np. masy ciała), - okresowe badania profilaktyczne – np. pomiar ciśnienia tętniczego krwi, badanie stomatologiczne, u kobiet badania cytologiczne i mammografia.
ANTYZDROWOTNY STYL ŻYCIA- negatywne działania, które przyczyniają się do zaburzeń zdrowia, obniżenia samopoczucia i/lub utrudniają powrót do zdrowia np. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, leków, stosowanie używek. Przeciwne do stylu prozdrowotnego.
4. POTRZEBY EDUKACJI ZDROWOTNEJ: - coś, co jest konieczne, bez czego trudni się obejść; stan, w którym jednostka odczuwa chęć zaspokojenia jakiegoś braku; różnica między aktualną sytuacją a sytuacją bardzo pożądaną. Synonimy: pragnienie, dążenie, popęd, motyw. Rodzaje potrzeb: a) bezwzględne – grupują się wokół podstawowych przerw żywej materii, np. potrzeba żywienia, oddychania, ruchu, potrzeba poznawania, - wychowanie zdrowotne powinno się oprzeć na tych potrzebach, należy jak najdłużej je podtrzymywać, aby nie wygasły; sama potrzeba bezwzględna nie określa działań i ich jakości np. potrzeba żywienia, potrzeba ruchub) względne- niekoniecznie do życia, ale to życie tworzące łatwiejszym i lepszym- prób odczuwania potrzeb względnych jest indywidualny i środowiskowo zróżnicowany; wskazywanie potrzeb względnych w przebiegu wychowania nie powinny opierać się na pouczeniach, nakazach i karach. Najlepsze efekty daje metoda dobrego przykładu.Rodzaje potrzeb: -normatywna- określona dla danej grupy przez ekspertów, na podstawie różnych kryteriów, -odczuwana- definiowania przez osoby z danej grupy, -wyrażana- przełożenie potrzeb odczuwalnych na działania, -porównawcza- porównywanie siebie z ludźmi o podobnych cechach i w przypadku stwierdzenia odmienności odczuwanie potrzeby dorównania im.
5. CELE EDUKACJI ZDROWOTNEJ: - kształtowanie osobowości dbającej o zdrowie, poprzez rozwijanie umiejętności identyfikacji własnych potrzeb zdrowotnych, dokonywania wyborów i podejmowania wyborów na rzecz zdrowia; przygotowanie młodego pokolenia do wzięcia na siebie odpowiedzialności za zdrowie po zakończeniu nauczania- afektywne- dotyczące kształtowania lub zmiany postaw, przekonań, wartości lub opinii, -poznawcze- dotyczące tego, czego uczący powinni się dowiedzieć, co poznać, zrozumieć, - behawioralne- dotyczą umiejętności, sposobów postępowania i zachowań.
6. ZASOBY EDUKACJI ZDROWOTNEJ: - zasoby ludzkie- w tym osoba lub osoby prowadzące zajęcia – ich doświadczenie, umiejętności, entuzjazm, energia oraz czas, którym dysponują. Ważne SA także inne osoby, które będą współpracowały w realizacji programu lub udzielały pomocy uczącym się w wykorzystaniu (transferze) w codziennym życiu efektów uczenia się. Osobami tymi mogą być, w zależności od sytuacji, rodzice, członkowie rodziny, rówieśnicy, współpracownicy; - zasoby materialne- środki dydaktyczne, wydawnictwa, możliwość powielania arkuszy i innych materiałów oraz warunki do prowadzenia zajęć itd.; - czas- przeznaczony na realizację programu; dotyczy to czasu, jakim dysponują uczestnicy; w przypadku uczniów- czasu przewidzianego w planie lekcji lub zajęciach pozalekcyjnych itd.
7. OBSZARY EDUKACJI ZDROWOTNEJ: - aktywność fizyczna, praca i wypoczynek, - rozwój fizyczny w okresie dojrzewania i młodzieńczym, - dbałość o ciało, bezpieczeństwo, choroby, - zdrowie i dbałość o nie, - zdrowie psychospołeczne i umiejętność życiowe.
8. OCENIANIE NA ZAJĘCIACH EDUKACJI ZDROWOTNEJ: - obecności i aktywność na zajęciach, - samoocena uczniów dotyczących rozwoju ich umiejętności, - ocena przez rówieśników w przypadku wykonywania projektów, - ocena przez nauczyciela (zminimalizowana)
9. WPŁYW WITAMIN NA NASZ ORGANIZM: Witamina A wpływa na pozytywnie na: - utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci, - zapewnienie normalnego wzrostu kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej. Można ją znaleźć w marchewce, brokule, szpinaku, dyni. Witamina B jej brak powoduje: - porażenie nerwów obwodowych, - niedowłady.Dobrym źródłem witaminy B są: ziemniaki, wieprzowina, wątroba, nasiona dyni, słonecznika i sezamu, fasola.Witamina C działa głównie na: - zwalczanie wirusów, - ułatwia gojenie się ran i złamań, - hamuje tworzenie się sińców i powstawanie krwotoków, - hamuje krwawienia dziąseł, - podnosi odporność na zakażenia, - chroni skórę przed działaniem słońca i starzeniem. Znajdziemy ją we wszystkich owocach i warzywach zielonych.Witamina D ma korzystny wpływ na: - układ kostny, nerwowy. Znajdziemy ją w rybach, grzybach, jajach, wątrobie. Witamina K- zapewnia krzepliwość krwi w organizmie. Znajdziemy ją w kalafiorach, brokułach, sałacie.
10. FILARY PROMOCJI ZDROWIA: - profilaktyka- ochrona zdrowia- edukacja zdrowotna
monisia012