RAFAELLO 2
Dla początkujących
2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka3 żółtka2 łyzki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy1 pełna szklanka cukru30 dag masła25 dag kokosu4 paczki herbatników1 szkl. adwokata lub spirytusu
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Nstępnie 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i dodać roztrzepaną mąkę z żółtkami, gotować aby powstał budyń. Masło utrzeć dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu, na koncu kokos i adwokat.Na desce wyłożonej pergaminem ulożyć jedną paczkę herbatników, posmarować masą i kolejna warstwa herbatników - i tak przekładać pozostałe paczki herbatników. Na wierzch posmarować cienką warstwę masy i posypać kokosem.
Ciasto najlepiej zrobić wczesniej żeby herbatniki nasiąkły masą - bedą miekkie.
asia2593