Ogórki małosolne i kiszone
Sezon na ogóreczki w pełni. Uwielbiam je. Zwłaszcza te małosolne. Każdy ma inny pomysł na ich przygotowanie, jest wiele mozliwości. Przedstawiam Wam recepturę stosowaną w moim domu.
Składniki:- 1 kg młodych ogórków,- woda z solą (6-7 dag soli na 1 litr wody) - ilość zależna od naczynia, w którym robimy ogórki,- liście chrzanu,- pół pęczka kopru,- 2 korzenie chrzanu,- 4 ząbki czosnku,- 1 łyżeczka cukru,- parę ziarenek gorczycy,- 2 liście laurowe,- można dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.Sposób wykonania:Ogórki myjemy i moczymy w wodzie przez około godzinę. Osobno w garnku gotujemy wodę z solą (ok. 2 litrów) wraz z dodatkiem cukru i liści laurowych, po czym odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy składniki potrzebne do zakwaszenia ogórków: obieramy czosnek, korzenie chrzanu obieramy i kroimy w paski, liście chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni oraz koper myjemy i osączamy.W naczyniu (duży słój, naczynie kamionkowe lub kilka mniejszych słoików) układamy równomiernie liście, gęsto ogórki, czosnek, korzenie chrzanu, koper i gorczycę. Całość zalewamy wystudzoną wodą z solą i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Im dłużej trzymamy ogórki w solance, tym będą one bardziej kwaśne. Zatem jeśli chcemy otrzymać ogórki małosolne, powinny być dobre po ok. 5-7 dniach. By otrzymać ogórki bardziej ukwaszone, dłużej trzymamy je w solance.
peterek57