Ogórki małosolne i kiszone.doc

(310 KB) Pobierz

Ogórki małosolne i kiszone

Sezon na ogóreczki w pełni. Uwielbiam je. Zwłaszcza te małosolne. Każdy ma inny pomysł na ich przygotowanie, jest wiele mozliwości. Przedstawiam Wam recepturę stosowaną w moim domu.

 

http://4.bp.blogspot.com/-iJ_b0HryXcM/Ud-c2Ik1TxI/AAAAAAAAB6E/fZQJME6Tb18/s640/ogorki+2.jpg



Składniki:

- 1 kg młodych ogórków,
- woda z solą (6-7 dag soli na 1 litr wody) - ilość zależna od naczynia, w którym robimy ogórki,
- liście chrzanu,
- pół pęczka kopru,
- 2 korzenie chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- parę ziarenek gorczycy,
- 2 liście laurowe,
- można dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.

Sposób wykonania:

Ogórki myjemy i moczymy w wodzie przez około godzinę. Osobno w garnku gotujemy wodę z solą (ok. 2 litrów) wraz z dodatkiem cukru i liści laurowych, po czym odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy składniki potrzebne do zakwaszenia ogórków: obieramy czosnek, korzenie chrzanu obieramy i kroimy w paski, liście chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni oraz koper myjemy i osączamy.
W naczyniu (duży słój, naczynie kamionkowe lub kilka mniejszych słoików) układamy równomiernie liście, gęsto ogórki, czosnek, korzenie chrzanu, koper i gorczycę. Całość zalewamy wystudzoną wodą z solą i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Im dłużej trzymamy ogórki w solance, tym będą one bardziej kwaśne. Zatem jeśli chcemy otrzymać ogórki małosolne, powinny być dobre po ok. 5-7 dniach. By otrzymać ogórki bardziej ukwaszone, dłużej trzymamy je w solance.

http://2.bp.blogspot.com/-hCZj8XP6yRI/Ud-c5KZv-uI/AAAAAAAAB6Y/fBJGtVEenfc/s640/ogorki+3.jpg

 

http://1.bp.blogspot.com/--__j9tsfJwI/Ud-c3lgj72I/AAAAAAAAB6Q/eYQOJ4URX0c/s640/ogorki.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin