Pieczone żeberka wołowe.docx

(12 KB) Pobierz

Składniki 

Składniki na 4 porcje:

·         Szponder wołowy QMP - 1 kg

·         Sos hoi sin - 100 ml

·         Miód spadziowy - 1 łyżka stołowa

·         Sezam jasny - 1 łyżka stołowa

·         Imbir świeży – 50g

·         Papryka pikantna - 20 g

·         Papryka świeża czerwona - 40 g

·         Kolendra świeża - 1 mała doniczka

·         Fasola czerwona gotowana - 50 g

·         Sos BBQ - 150 ml

Sposób przygotowania 

Szponder pociąć w paski wzdłuż kości i podsmażyć z każdej strony. Sezam podprażyć, dodać miód i sos hoi sin, a następnie wymieszać i zamarynować w sosie żeberka. Piec w temperaturze 120oC przez 2,5 godziny. Imbir obrać i pociąć w bardzo drobną kostkę, podobnie jak pikantną i słodką paprykę – wszystko podsmażyć i zagotować z sosem BBQ i zmiksowaną czerwoną papryką. Na koniec dodać pociętą kolendrę – podawać z upieczonymi żeberkami wołowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin