Składniki
Składniki na 4 porcje:
· Szponder wołowy QMP - 1 kg
· Sos hoi sin - 100 ml
· Miód spadziowy - 1 łyżka stołowa
· Sezam jasny - 1 łyżka stołowa
· Imbir świeży – 50g
· Papryka pikantna - 20 g
· Papryka świeża czerwona - 40 g
· Kolendra świeża - 1 mała doniczka
· Fasola czerwona gotowana - 50 g
· Sos BBQ - 150 ml
Sposób przygotowania
Szponder pociąć w paski wzdłuż kości i podsmażyć z każdej strony. Sezam podprażyć, dodać miód i sos hoi sin, a następnie wymieszać i zamarynować w sosie żeberka. Piec w temperaturze 120oC przez 2,5 godziny. Imbir obrać i pociąć w bardzo drobną kostkę, podobnie jak pikantną i słodką paprykę – wszystko podsmażyć i zagotować z sosem BBQ i zmiksowaną czerwoną papryką. Na koniec dodać pociętą kolendrę – podawać z upieczonymi żeberkami wołowymi.
smok12-1993