SCHAB GOTOWANY W MLEKU
SKŁADNIKI
• 1 - 1½ kg schabu bez kości
• 1 litr mleka
• 4 ząbki czosnku
• ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1½ łyżka rozmarynu
• 5-6 goździków
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
INSTRUKCJA WYKONANIA
1. Schab natrzeć sporą ilością soli i oprószyć pieprzem.
2. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Schab zarumienić na niej ze wszystkich stron.
3. W dużym garnku podgrzać mleko z goździkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Można je trochę posolić.
4. Mięso przełożyć do garnka i gotować pod przykryciem około 1,5-2 h.
5. Mięso należy co jakiś czas obracać i polewać mlekiem. W między czasie można sosik delikatnie doprawić solą i odrobiną pieprzu.
6. Jeśli chcemy podawać mięso na ciepło należy je wyjąć z mleka. Mleko przecedzić przez sitko.
7. W odrobinie gorącego mleka należy rozrobić mąkę. Dodać do reszty mleka. Zagotować.
8. Smacznego :)
basiek1709