Schab w mleku.odt

(13 KB) Pobierz

                                                        SCHAB GOTOWANY W MLEKU

 

SKŁADNIKI

                1 - 1½ kg schabu bez kości

                1 litr mleka

                4 ząbki czosnku

                łyżeczki gałki muszkatołowej

                1½ łyżka rozmarynu

                5-6 goździków

                sól

                pieprz

                2 łyżki oliwy z oliwek

                2 łyżki masła

                1 łyżka mąki (opcjonalnie)

 

INSTRUKCJA WYKONANIA

1. Schab natrzeć sporą ilością soli i oprószyć pieprzem.

2. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Schab zarumienić na niej ze wszystkich stron.

3. W dużym garnku podgrzać mleko z goździkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Można je trochę posolić.

4. Mięso przełożyć do garnka i gotować pod przykryciem około 1,5-2 h.

5. Mięso  należy co jakiś czas obracać i polewać mlekiem. W między czasie można sosik delikatnie doprawić solą i odrobiną pieprzu.

6. Jeśli chcemy podawać mięso na ciepło należy je wyjąć z mleka. Mleko przecedzić przez sitko.

7. W odrobinie gorącego mleka należy rozrobić mąkę. Dodać do reszty mleka. Zagotować.

8. Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin