2 łyżki tymianku, 2 łyżki rozmarynu wymieszać z połową szklanki oleju lub oliwy z oliwek, 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i szczyptą pieprzu. Marynować ok. 1 godz.
Wymieszać 5 łyżek musztardy Dijon z łyżką soku wyciśniętego z cytryny, łyżką cukru, łyżeczką słodkiej mielonej czerwonej papryki, szczyptą soli i mielonego pieprzu. Nasmarować marynatą mięso i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
2 łyżki oleju wymieszać z łyżką ostrego keczupu, 3 łyżkami sosu sojowego, 3 łyżkami miodu, połową łyżeczki soli, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu kajeńskiego i połową łyżeczki startego imbiru. Marynować 1-2 godziny.
Szklankę octu winnego wymieszać z 4 łyżkami białego wina wytrawnego, kilkoma ziarnami pieprzu, kilkoma ziarnami jałowca, 3 liśćmi laurowymi i szczyptą soli. Mięso marynować 2 dni w lodówce.
Szklankę przegotowanej wody wymieszać z 0,5 szklanki czerwonego octu winnego, 10 ziarnami pieprzu, 3 liściami laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego. Marynować mięso w lodówce 12-24 godziny.
2 szklanki jogurtu naturalnego wymieszać z 3 łyżkami świeżo posiekanej mięty, sokiem wyciśniętym z 2 cytryn, łyżeczką potłuczonych nasion kolendry, 2 łyżkami oliwy z oliwek, szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Marynować 1-2 godziny.
basiek1709