Sernik wiedeński
1 kg tłustego twarogu (ewent. 1 kg gotowego mielonego)
20 dkg masła
6 jaj
30 dkg cukru
Cukier waniliowy
Budyń waniliowy
Skórka z cytryny
Rodzynki
3-4 łyżki bułki tartej
Ucierać masło z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy. Dodawać pojedynczo żółtka, wsypać budyń, tartą bułkę, startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powoli dodawać twaróg 2-3-krotnie zmielony, wsypać rodzynki (można je wcześniej przesypać mąką – wtedy nie opadną na dno), na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z 6 białek.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką, ewent. wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć masę serową. Piec 1 h w 180°
chmurka9999