Sernik wiedeński.docx

(10 KB) Pobierz

Sernik wiedeński

 

1 kg tłustego twarogu (ewent. 1 kg gotowego mielonego)

20 dkg masła

6 jaj

30 dkg cukru

Cukier waniliowy

Budyń waniliowy

Skórka z cytryny

Rodzynki

3-4 łyżki bułki tartej

 

Ucierać masło z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy.  Dodawać pojedynczo żółtka, wsypać budyń, tartą bułkę, startą skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny. Powoli dodawać twaróg 2-3-krotnie zmielony, wsypać rodzynki (można je wcześniej przesypać mąką – wtedy nie opadną na dno), na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z 6 białek.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką, ewent. wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć masę serową. Piec 1 h w 180°

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin