Ciasto ze śliwkami w czekoladzie.doc

(22 KB) Pobierz
CIASTO – ŚLIWKI W CZEKOLADZIE

CIASTO – ŚLIWKI W CZEKOLADZIE

 

Ciemny biszkopt:

4 łyżki maki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

5 jaj

15 dkg cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

1 i ¼ szkl. mleka

2 łyżki budyniu śmietankowego

¾ szkl. cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 kostka masła

1 żółtko

 

Polewa:

½ kostki Kasi

2 tabliczki gorzkiej czekolady

40 dkg śliwek kalifornijskich

 

Śliwki zalać wrzątkiem, po 0,5 h odsączyć.

 

Upiec biszkopt: 5 białek ubijać z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, wymieszać z mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 °C.

 

Masa: mleko, cukier, budyń w proszku, mąkę i żółtko – wszystko dokładnie wymieszać i ugotować budyń na małym ogniu. Po ostudzeniu miksować z kostką masła, krem wyłożyć na biszkopt.

 

Śliwki pokroić w drobne kawałki, ułożyć na kremie.

 

Czekoladę i 0,5 kostki Kasi roztopić na wolnym ogniu, przestudzić i zalać śliwki. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

 

Rada praktyczna: Wydawało mi się, że biszkopt wyszedł za suchy, dlatego następnym razem lekko go nasączyłam.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin