Ciasteczka owsiane Doni
Składniki:
0,5 kg płatków owsianych
3 jajka
150 gr masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Zapach migdałowy
Bakalie
Wrzucamy wszystko do miski i ugniatamy do tego momentu aż składniki dobrze będą się razem trzymać, im dłużej się ugniata, tym łatwiej lepi się kuleczki.
Na blachę wyłożoną papierem kładziemy dosyć płasko uformowane ciasteczka, piecyk ma być rozgrzany, blacha idzie na najwyższą półkę. A teraz uwaga! Trzeba uważać na ciasteczka, bo mają się one ledwie zrumienić i odkleić się od papieru. Łatwo się przypalają i wtedy są gorzkie. Zapach można zastąpić rumem. Dodać też można kawałeczki czekolady.
Wersja zmodyfikowana:
0,5 kg płatków owsianych błyskawicznych z żurawiną i rodzynkami
150 gr masła
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
CIASTO BUDYNIOWO – JABŁKOWE
1kg jabłek, kostka tłuszczu, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, szklanka mąki, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku, 2 opakowania budyniu (na ¾ litra mleka), 1 litr mleka.
Jabłka zetrzeć na tarce. Masło ucierać ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Wsypywać mąki, proszek, dodać ubitą pianę.
Budynie ugotować z mlekiem i resztą cukru. ¾ ciasta wyłożyć na blachę, jabłka, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec 50 minut w 180 ºC.
chmurka9999