Torcik RAFAELLO
Biszkopt – przekrajać, skropić alkoholem
Krem: 0,375 śmietany kremówki (36%), 10 dkg wiórków kokosowych, 1 biała czekolada, 2 śnieżki, płatki migdałów.
Ubić śmietanę, dodać 2 śnieżki, dalej ubijać, dodać stopioną na parze białą czekoladę oraz wiórki kokosowe.
Biszkopt przełożyć kremem, posmarować wierzch i boki, posypać płatkami migdałów.
Tort chałwowy
Duży ciemny biszkopt 3-częściowy, blaty biszkoptu nasączyć mocnym naparem herbaty z alkoholem.
Masa chałwowa: kostka masła, kostka margaryny, 60 dkg chałwy (zmielonej przez maszynkę lub startej na tarce), 3 żółtka, ubita piana z białek. Do zmiksowanej masy dodać namoczone wcześniej rodzynki, orzechy, inne bakalie.
TIRAMISU
2 opakowania serka Mascarpone, masło, 5 żółtek, ¾ szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 paczki biszkoptów, 2 kieliszki rumu lub amaretto, 6-8 łyżek kawy rozpuszczalnej, paczka żelatyny (lub 2 szklanki mleka w proszku), aromat rumowy, gorzkie kakao lub czekolada.
Kawę rozpuścić w dużym kubku, dodać kieliszek rumu, ostudzić, żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, wymieszać, ostudzić.
Miksować na parze: 5 żółtek z cukrem i aromatem rumowym, masę jajeczną lekko wystudzić. W osobnym naczyniu miksować masło z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo masę jajeczną serki i żelatynę (lub mleko w proszku), na koniec dodać kieliszek rumu.
Biszkopty maczać w kawie, przekładać masą, wierzch posypać kakao lub starkowaną gorzką czekoladą
Uwaga: żelatynę można zastąpić 2 szklankami mleka w proszku, które wsypujemy do masy razem z serkami mascarpone.
chmurka9999