Ciasta przepisy.doc

(22 KB) Pobierz
Torcik RAFAELLO

 

Torcik RAFAELLO

 

Biszkopt – przekrajać, skropić alkoholem

 

Krem: 0,375 śmietany kremówki (36%), 10 dkg wiórków kokosowych, 1 biała czekolada, 2 śnieżki, płatki migdałów.

 

Ubić śmietanę, dodać 2 śnieżki, dalej ubijać, dodać stopioną na parze białą czekoladę oraz wiórki kokosowe.

Biszkopt przełożyć kremem, posmarować wierzch i boki, posypać płatkami migdałów.

 

Tort chałwowy

 

Duży ciemny biszkopt 3-częściowy, blaty biszkoptu nasączyć mocnym naparem herbaty z alkoholem.

 

Masa chałwowa: kostka masła, kostka margaryny, 60 dkg chałwy (zmielonej przez maszynkę lub startej na tarce), 3 żółtka, ubita piana z białek. Do zmiksowanej masy dodać namoczone wcześniej rodzynki, orzechy, inne bakalie.

 

TIRAMISU

 

 

2 opakowania serka Mascarpone, masło, 5 żółtek, ¾ szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 2 paczki biszkoptów, 2 kieliszki rumu lub amaretto, 6-8 łyżek kawy rozpuszczalnej, paczka żelatyny (lub 2 szklanki mleka w proszku), aromat rumowy, gorzkie kakao lub czekolada.

 

Kawę rozpuścić w dużym kubku, dodać kieliszek rumu, ostudzić, żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, wymieszać, ostudzić.

Miksować na parze: 5 żółtek z cukrem i aromatem rumowym, masę jajeczną lekko wystudzić. W osobnym naczyniu miksować masło z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo masę jajeczną serki i żelatynę (lub mleko w proszku), na koniec dodać kieliszek rumu.

Biszkopty maczać w kawie, przekładać masą, wierzch posypać kakao lub starkowaną gorzką czekoladą

 

 

Uwaga: żelatynę można zastąpić 2 szklankami mleka w proszku, które wsypujemy do masy razem z serkami mascarpone.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin