Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka.pdf

(2224 KB) Pobierz
Kierownik: prof. dr hab. Mariola Friedrich
adiunkt:
dr hab. inż. Joanna Sadowska
dr inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy
dr inż. Magdalena Kuchlewska
asystent:
dr inż. Magda Bruszkowska
mgr Mariusz Kołodziejski
doktorant: mgr inż. Joanna Fugiel
stażysta:
mgr inż. Izabela Daniel
Historia Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka
W dniu
01.06.1995
r., decyzją Rady Wydziału Rybactwa i Technologii Żywności została
powołana, w ramach Zakładu Fizjologii Ryb, Pracownia Fizjologii Żywienia Człowieka,
której kierownikiem została dr hab. Mariola Friedrich. Od podstaw opracowała autorskie
wykłady i ćwiczenia z przedmiotów: fizjologia człowieka, fizjologia żywienia człowieka
oraz patofizjologia z dietetyką. Po zatrudnieniu w Pracowni pierwszego wypromowanego
w niej doktora – dr inż. Katarzyny Stepanowskiej,
20.11.1998
r. Pracownia została
przekształcona w
Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka.
Do chwili obecnej w Zakładzie wypromowano ponadto 7 doktorów: dr inż. Celinę
Mateńczuk, dr inż. Joannę Sadowską, dr inż. Jolantę Münchow, dr inż. Annę Dolot,dr
inż. Magdalenę Kuchlewską, dr inż. Grażynę Podlaszewską oraz dr inż. Magdę
Bruszkowską.
Obecnie w Zakładzie zatrudnionych jest 1 profesor tytularny, 3 adiunktów, 1 asystent
oraz jest dwóch doktorantów: mgr inż. Joanna Fugiel oraz mgr Mariusz Kołodziejski
i stażysta mgr inż. Izabela Daniel.
Obszar badawczy
Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka prowadzi badania w kilku kierunkach:
1) dotyczy oceny wpływu składu diety oraz stosowanych w przemyśle dodatków do
żywności, suplementacji witaminami i/lub składnikami mineralnymi na: metabolizm
białkowy, węglowodanowy, lipidowy, status hormonalny, status antyoksydacyjny krwi
i tkanek, skład tkanek oraz gromadzenie tkanki tłuszczowej, w tym okołonarządowej.
Badania prowadzone są na zwierzętach modelowych
2) związany jest z: oceną sposobu żywienia, stanu odżywienia i stanu zdrowia grup ludności
będących w różnych okresach fizjologicznych: (dzieci w okresie skoku pokwitaniowego, kobiety
w okresie ciąży i laktacji, kobiety w okresie menopauzalnym i po mastektomii oraz osoby
starsze) oraz wpływem prozdrowotnej edukacji żywieniowej na zmiany ich nawyków
żywieniowych; wpływem korekty diety na poprawę metabolizmu węglowodanowo - lipidowego,
statusu hormonalnego, na zmiany składu ciała (bioimpedancja), masy ciała (wskaźniki BMI,
WHR, WHtR) i lokalizacji traconej tkanki tłuszczowej – obwodowa, wisceralna,
3
) związany jest z oceną wpływu prozdrowotnej edukacji żywieniowej na zmiany nawyków
żywieniowych różnych grup ludności,
4) związany jest z oceną sposobu zbierania informacji o żywieniu a wiarygodnością danych
o sposobie żywienia osób w różnym stanie fizjologicznym i różnych okresach życia.
Zakład posiada:
- viwarium z klatkami metabolicznymi;
- laboratorium chemiczne i biochemiczne z wyposażeniem;
- pełne, profesjonalne wyposażenie do prowadzenia poradnictwa żywieniowego
i prozdrowotnej edukacji żywieniowej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin