tombak_michal_uleczyc_nieuleczalne.txt

(384 KB) Pobierz
MICHAŁ TOMBAK 


ULECZYĆ NIEULECZALNE 


Częć 1 

Firma Księgarska 

Serwis Galaktyka Sp. z o.o. 

Łód 2002 

Autor wyraża serdeczne podziękowanie za udział w powstaniu niniejszej ksišżki 

swojej żonie Bogumile Tombak 

(c) Copyright by Michał Tombak 
Copyright by Michel Bogumiła Tombak 
Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone 
ISBN 83-911379-1-0 
Ksišżki prosimy zamawiać: 
Serwis Galaktyka Sp. z o.o. 
90-562 Łód 
ul. Łškowa 3/5 
tel. (0-42) 639 50 21 
Księgarnia Wysyłkowa 
Internet: http://www.book.com.pl 
e-mail info@book.com.pl 
Druk i oprawa 
Drukarnia Wydawnictw Naukowych S.A. 
Łód, ul. Żwirki 2 

Do Czytelników! 

Bóg sztuki lekarskiej Eskulap miał dwie córki. Jedna miała na imię Panacea, a druga 
Gigea. Obie posiadały dar uzdrawiania ludzi. Panacea całe życie szukała cudownego ro dka 
przeciw wszystkim chorobom. Człowiek nie powinien wiedzieć o swoich chorobach, 
wystarczy, że ja się o niego zatroszczę -mówiła Panacea. Gigea próbowała wyjanić 
ludziom, że ich choroby sš odbiciem trybu ich życia. Żeby się od nich uwolnić trzeba żyć tak, 
jak żyje przyroda, naladować jš, uczyć się od niej. Siostry cišgle spierały się ze sobš, 
uważajšc, że każda z nich ma rację. Rozeszły się więc ich drogi. Panacea poszukuje 
cudownego eliksiru przeciw wszystkim chorobom, a Gigea uczy ludzi zasad życ ia i 
zdrowia. 

Gdy szukamy przyczyn złego samopoczucia, uskarżajšc się na serce, żołšdek, stawy, 
to uzasadnienie swoich chorób zawsze znajdujemy poza nami samymi. Skłonni jestemy 
pomstować na wszystkich, aby tylko zatuszować swoje lenistwo i nieznajomoć 
podstawowych zasad zdrowego trybu życia! Nigdy jednak nie wymieniamy prawdziwej 
przyczyny, dlatego, że prawdziwa przyczyna - to my sami. 

My, i tylko my odpowiadamy za nasze bóle i choroby, za nasze przedwczesne 
starzenie się. Żyjemy nieprawidłowo. Sami obni żamy poziom swoich sił życiowych. le się 
odżywiajšc gromadzimy w sobie trucizny. Nie opuszczajš one naszego organizmu, męczš 
nas, odzywajšc się chorobami tych narzšdów, w których sš skoncentrowane. 

Nieuporzšdkowany tryb życia -oto prawdziwa przyczyna przedwczesnego starzenia 
się i wielu chorób. Człowiek, jeli zechce, może żyć długo i być zdrowym. 

Jestem głęboko przekonany, że w wielu sytuacjach życiowych człowiek sam dla siebie 
powinien być lekarzem i doradcš. Powinien tak poznać funkcjonowanie swojego organizmu, 
żeby móc zlikwidować przyczyny swoich chorób i cierpień. 

W swojej praktyce wypróbowałem wiele kierunków i recept, wybrałem z nich to, co 
naprawdę cenne i skuteczne. To dzieło leży przed Państwem. Rozumnie z niego korzystajcie. 

Przedstawione przeze mnie recepty, przepisy i instrukcje nie wywołuj š żadnych 
skutków ubocznych. Jeli niektóre z nich budzš u Państwa jakiekolwiek wštpliwoci lub 
zapytania, proszę przed ich zastosowaniem skonsultować się z lekarzem naturopatš (lekarz, 
stosujšcy oprócz rodków farmakologicznych, metody medycyny naturalnej). 

20 padziernik 1997 r. 


P.S. 
Ksišżkę tę polecałbym przeczytać trzy razy: 
-pierwszy raz od poczštku do końca, 
-drugi raz pod kštem swoich dolegliwoci, 
-trzeci raz stosujšc podane ćwiczenia, kuracje i przepisy. 
Michał Tombak 

Nie bać się chorób cywilizacyjnych 

Zanim spróbuję wspólnie z Państwem poznać przyczyny chorób cywilizacyjnych 
chciałbym przedstawić wyniki dwóch niezależnych badań, przeprowadzonych w różnych 
miejscach i różnym czasie. Niez bicie potwierdzajš one mšdroć lekarzy Wschodu, którzy 
głoszš, że od umiaru w jedzeniu jeszcze nikt nie umarł, umiera się zwykle z powodu 
obżarstwa. 

Komisja wiatowej Organizacji Zdrowia przeprowadziła badania w kilku klasztorach 
w Tybecie. Przebadano 90 % mieszkańców, wród których byli starcy. W wyniku badań 
zostało stwierdzone, że 60% badanych nie cierpi na próchnicę zębów, zaburzenia w pracy 
układu krwiononego i pokarmowego. Wszyscy, niezależnie od wieku, byli sprawni i prawie 
w 100% zdrowi. Analiza ic h pożywienia wykazała, że odżywiajš się bardzo skromnie, nie 
posiadajš lodówek, kuchni gazowych, nie używajš cukru, mięsa i produktów rafinowanych. 
Ich podstawowy jadłospis to placki jęczmienne, tybetańska ziołowa herbata, czysta woda. 
Latem pożywienie wzbogacały rzepa, marchew, ziemniaki i trochę ryżu. 

Według danych wiatowej Organizacji Zdrowia w takich najbardziej rozwiniętych 
krajach jak USA, Niemcy, Francja, które stojš w czołówce pod względem spożycia mleka, 
mięsa i innych rafinowanych produktów, sytu acja zdrowotna ludnoci wyglšda inaczej. W 
Ameryce na trzy rodziny dwie cierpiš na nowotwory, dwie osoby z pięciu -na choroby 
sercowo-naczyniowe, które stajš się przyczynš ich mierci, odnotowuje się ogromnš liczbę 
cierpišcych na cukrzycę. Przewlekłe chor oby trapiš 19% ludnoci, a więc cierpi na nie prawie 
co pišty mieszkaniec. 


W Niemczech na cukrzycę cierpi 20% ludnoci, około 20% dzieci w wieku od 8 do 16 
lat ma niedorozwój umysłowy i fizyczny. Na reumatyzm i zapalenie stawów choruje od 15 do 
17% ludnoci. 
lat ma niedorozwój umysłowy i fizyczny. Na reumatyzm i zapalenie stawów choruje od 15 do 
17% ludnoci. 

Francja: alergia dotyka od 15 do 20% ludnoci, 450 tys. dzieci poniżej 18 roku życia 
ma różnorodne zaburzenia słuchu i wzroku, l ,5 mln dzieci w wieku 6 lat choruje na astmę. 
We wszystkich krajach wysoko uprzemysłowionych w cišgu ostatnich 25 lat procen t 
noworodków z wrodzonymi schorzeniami podwoił się. 

Wychodzi na to, że przy pomocy widelca i łyżki sami sobie kopiemy grób. 

Przez całe stulecia wielu badaczy próbowało odkryć i zbadać nieuchwytnego, 
maleńkiego mikroba, który jest przyczynš zwykłego przez iębienia. Jeszcze w latach 40 tych 
uczeni tłumaczyli niewielkš skutecznoć tych poszukiwać tym, że ów mikrob jest zbyt 
mały i istniejšce mikroskopy po prostu go nie widzš, ale burzliwy rozwój techniki i 
wynalezienie mikroskopu elektronowego bynajmniej nie zmieniło sytuacji. Trzeba przyznać, 
że przy pomocy najnowszej aparatury optycznej udało się odkryć ponad setkę różnych 
rodzajów drobnoustrojów, wirusów i bakterii, ale żaden z nich nie jest przyczynš 
przeziębienia. Dlaczego nie zdołano odkryć mikroba wyw ołujšcego przeziębienie? A 
dlatego, że on nie istnieje. Każdy z poznanych rodzajów drobnoustrojów jedynie żywił się 
luzem, który organizm produkuje przy zwykłym przeziębieniu. Dokładniej rzecz bioršc, luz 
ten cały czas znajduje się w organizmie, będšc re zultatem nieprawidłowego żywienia. Wiosnš 
i jesieniš organizm zaczyna oczyszczać się z tego nadmiaru luzu. Wówczas pojawiajš się 
bakterie, które rozkładajš, niszczš i wchłaniajš ten luz, pomagajšc nam oczycić organizm. 
A co my robimy? Przyjmujemy prepar aty, które pozwalajš nam kichać na przeziębienie. W 
ten sposób zabijamy bakterie, które nas ratujš. I co? Mikroby zabilimy, a luz pozostał. Po 
pewnym czasie znów zaczynamy chorować, jeli nie na przeziębienie, to na grypę generalnie 
to to samo, tylko teraz inny gatunek drobnoustrojów żywi się luzem w naszym 
organizmie. 

I tak od wiosny do jesieni, rok po roku cieknie z nosa, łamie w kociach, cišgle 
epidemie. Pojawia się coraz więcej nowych leków, żeby zniszczyć mikroba. Ale mikrob 
chociaż maleńki, głupi nie jest, też chce żyć, dlatego próbuje uodpornić się na leki. Nie 
trzeba być prorokiem, aby przewidzieć rezultat tej wojny -czym silniejsze i bardziej 
niszczšce będš lekarstwa, tym bardziej złe i odporne będš drobnoustroje. A kto tu cierpi 
najbardziej -oczywicie nasz organizm, gdyż każde, nawet najbardziej niewinne lekarstwo 
(jeżeli takie w ogóle istnieje) wywołuje skutki uboczne. 


Czym więc jest przeziębienie? Jest to rezultat nagromadzenia w organizmie zbyt dużej 
iloci odpadków i niedostatecznego ich wydalania. Jelito grube jest magazynem całej tej 
zgnilizny. Włanie stšd krew roznosi toksyny po całym ciele, tworzšc niezdrowy luz. Gdy 
iloć luzu staje się niebezpieczna (toksyczna), organizm próbuje się od niego uwolnić za 
pomocš kataru -i to nazywamy przeziębieniem. Proces łšczenia się bakterii, wirusów ze 
luzem wywołuje stan zapalny, czego rezultatem jest podwyższona temperatura. 
iloci odpadków i niedostatecznego ich wydalania. Jelito grube jest magazynem całej tej 
zgnilizny. Włanie stšd krew roznosi toksyny po całym ciele, tworzšc niezdrowy luz. Gdy 
iloć luzu staje się niebezpieczna (toksyczna), organizm próbuje się od niego uwolnić za 
pomocš kataru -i to nazywamy przeziębieniem. Proces łšczenia się bakterii, wirusów ze 
luzem wywołuje stan zapalny, czego rezultatem jest podwyższona temperatura. 

Człowiek mylšcy powinien zastanowić się nad tymi faktami. 

Aby ostatecznie przekonać Państwa, że wiele naszych chorób jest spowodowanych 
nieprawidłowym sposobem odżywiania spróbujmy wykorzystać dowiadczenie hinduskich 
długowiecznych, którzy żyjš w dolinie Chunza. U 32 tysięcy ludnoci, która nie zna chorób 
rednia długoć życia wynosi 120 lat! Na czym pol ega sekret? 

Szkocki lekarz McCarrison, który przeżył 14 lat w bezporedniej bliskoci Chunzy, 
doszedł do wniosku, że głównym ródłem długowiecznoci tego narodu jest sposób 
odżywiania. 

Mieszkańcy doliny Chunza sš wegetarianami. Zwykle ich jadłospis skład a się z 
surowych warzyw i owoców latem, kiełków zbóż, suszonych moreli, owczej bryndzy zimš. 

Żeby upewnić się, że to włanie odpowiedni sposób odżywiania jest sekretem 
długowiecznoci mieszkańców doliny, Carrison po powrocie do Anglii przeprowadził serię 
dowiadczeń na zwierzętach. Jednej grupie zwierzšt podawano jedzenie typowe dla stołu 
przeciętnej londyńskiej rodziny (białe pieczywo, ledzie, rafinowany cukier, konserwowane i 
gotowane warzywa itp.). W rezultacie w tej grupie zaczęły się różne l...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin