Kolorowy omlet
Krok 1
Papryki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Przesmaż połowę pokrojonych warzyw.
Krok 3
Jajka wybij do miseczki i roztrzep. Połowę jajecznej masy wlej na patelnię z warzywami, smaż chwilę podważając cały czas ranty omleta. Przykryj patelnie i zapiekaj jeszcze chwilę.
Krok 4
Pokruszonym serem posyp nie ścięty jeszcze omlet. Oprósz solą i pieprzem a następnie zroluj omlet na patelni i podgrzewaj jeszcze chwilę.
Krok 5
Gotowy omlet wyłóż na deskę i pokrój na kawałki. Następnie posyp kiełkami słonecznika i podawaj.
***************************************************************
Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a przy tym można go wykonać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
Składniki:
· 2 jajka,
· 2 łyżki mąki,
· 1 łyżeczka cukru,
· 1 łyżeczka cukru waniliowego,
· 0,25 szklanki mleka,
· sól,
· olej rzepakowy/oliwa z oliwek,
· dżem/cukier puder/miód/krem czekoladowy.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do białek dodaj odrobinę soli.
3. Białka ubij na sztywno za pomocą trzepaczki lub miksera.
4. Żółtka wymieszaj dokładnie z mąką, cukrami i mlekiem – aż uzyskasz gęstą masę.
5. Masę połącz z ubitymi białkami.
6. Bardzo delikatnie wymieszaj połączone składniki drewnianą łyżką.
7. Na patelnię wlej łyżkę oleju.
8. Kiedy olej się nagrzeje, przełóż masę na patelnię.
9. Smaż placek pod przykryciem na wolnym ogniu.
10. Po około 4 minutach za pomocą drewnianej łopatki przełóż omlet na drugą stronę.
11. Placek posmaruj dżemem / miodem / kremem czekoladowym lub posyp cukrem pudrem.
Jeśli nie wiesz, jak się robi przepyszny omlet w 5 minut, koniecznie wypróbuj ten przepis.
· 3 plastry szynki,
· 3 plastry żółtego sera,
· olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
· pieprz,
· zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 5 minut
A-n-i-t-a