Jak i gdzie taniej kupowac eko żywność.pdf

(21983 KB) Pobierz
Extra Bonus:
Lista 100
polskich sklepów z
eko
żywnością!
JAK I GDZIE
TANIEJ KUPOWAĆ
EKO
ŻYWNOŚĆ
DLACZEGO WARTO EKO?
Czy robiąc zakupy w klasycznym super-markecie
zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy możesz być
pewien dobrej jakości nabywanych produktów
spożywczych? Teoretycznie w ogóle nie powinno
Cię to obchodzić. W końcu kupujesz w sklepie
nadzorowanym przed odpowiednie służby, a sklep
ten sprzedaje produkty dopuszczone do obrotu
środki
spożywcze, które przecież nie zostałyby
dopuszczone do obrotu gdyby były szkodliwe.
A jednak tak nie jest. I wielu z Was dobrze o tym
wie, ale nie potrafi znaleźć sensownej alternatywy.
Dobra wymówka znajdzie się zawsze: a
że
blisko,
a
że
taniej, a
że
musisz się liczyć z każdym
wydawanym groszem (wierzę,
że
tak jest), a
że
przecież i tak wszędzie to samo. Czy na pewno?
Przecież dobrze wiesz,
że
współczesny super-
market właściwie nie powinien nazywać się
sklepem spożywczym. To chemiczne laboratorium
sprzedające mniej lub bardziej przetworzone
sztucznie produkty zawierające szkodliwe dla
człowieka substancje. Dodatkowo substancje
sprytnie opakowane, bo nie zaszkodzą Ci dzisiaj
ani jutro, ale dopiero po kilku, kilkunastu latach.
Tak,
że
nawet nie będziesz miał możliwości
skojarzenia co mogło Ci najbardziej zaszkodzić.
„Supermarkety nie sprzedają
żywności.
To chemiczne
laboratoria z działem
handlowym dla klientów.”
A jak już zachorujesz to zaczyna się spirala
wydatków: na lekarzy, na prywatne wizyty, na leki,
na suplementy itp. - końca nie widać. Pół biedy
gdyby sprawa dotyczyła tylko pieniędzy - tu
stawka jest zdecydowanie wyższa. Idzie o to
czego nie kupisz w sklepie na półce: o zdrowie.
i
Czy wiesz jak np. ważne jest kupowanie chleba,
który został wyprodukowany ze zdrowych zbóż
(tak, wiem, zboża generalnie nie są najzdrowsze, i
w ogóle należałoby ich spożycie ograniczyć lub
wyeliminować)? Bo w super-markecie dostaniesz
„zdrowy” 4 zboża - zboża, które jeszcze przed
skoszeniem zostały potraktowane Round-up’em
nie wspominając o okresie w którym wzrastały. I
choć
znajdą się specjaliści, którzy powiedzą Wam,
że
Round-up jest w ogóle niegroźny dla zdrowia
to
nie oszukujmy się - jest to zwykłe oszczerstwo
wciskane nam przez osoby
żyjące
w
ścisłej
symbiozie z potentatami rynku pestycydów.
Dowodów na to jak jest naprawdę
jest aż nadto.
Może więc mięso? Czy naprawdę chcesz wiedzieć
co przeszły zwierzęta i jak były odżywiane zanim
trafiły na super-marketową półkę w postaci szynki
lub kiełbaski? Gwarantuję,
że
to historie wyłącznie
dla ludzi o stalowych nerwach.
Więc warzywa i owoce - one muszą być zdrowe!
Ups, kolejna pułapka. Opryskiwane na potęgę,
kumulujące metale ciężkie jak np. sałata, często z
naniesionym woskiem, by
ładnie
wyglądały i się
błyszczały.
Najbardziej przykre jest to,
że
dzieje się to w imię
prawa, zgodnie z normami, które powodują,
że
ka
ż
dego dnia jeste
ś
my truci, a naszym
organizmom dostarcza si
ę
substancji
powodujących ogromne szkody: cukry, syropy
glukozowo-fruktozowe, cały arsenał przeróżnych
stabilizatorów, barwników i polepszaczy smaku,
które można
ująć w encyklopedii E-sztuczności.
Organizm tego nie wytrzymuje i po pewnym czasie
daje objawy w zależności od tego co zaszkodziło
mu najbardziej. Idziemy więc leczyć nadciśnienie,
choroby tarczycy, oczywiście zbyt wysoki
cholesterol i niestety coraz częściej wszelakie
nowotwory - na co dostajemy tabletki, terapie bez
dociekania przyczyny - skąd to w ogóle się wzięło.
A wszystko zaczyna się od jedzenia
Zastanów się więc czy nie warto zapłacić nieco
więcej za
żywność
eko, ze sprawdzonego
źródła,
by pó
ź
niej mniej wydawa
ć
na lekarzy i
farmaceutyki. Zastanów się co w dłuższym
rozrachunku okaże się bardziej korzystne dla
twojego portfela, o zdrowiu już nawet nie
wspominając.
W tym eBooku pokażemy Wam kilka sposobów na
to jak kupując
żywność
eko nie zbankrutować, a
także gdzie kupować i na co zwracać uwagę.
Wystarczy tylko trochę zmienić swoje podejście do
cyklicznych zakupów i planowania, a
życie
może
stać się duuuużo zdrowsze.
Piotr Szponarski

Polaku, lecz się sam!
ii
1
EKO
ŻYWNOŚĆ
-
NA CO ZWRACAĆ
UWAGĘ?
Pamiętacie Muppet Show i
żabę
Kermita? Jeśli
tak, to mo
ż
e pami
ę
tacie jedno z jego
powiedzonek o tym,
że
nie
łatwo
jest być
zielonym. I coś w tym jest, bo jeśli przełożymy te
słowa na kanwę naszych codziennych zakupów i
przyzwyczajeń to przejście na
żywność
eko
wydaje się na pierwszy rzut oka zadaniem
karkołomnym i trudnym. Jak to zrobić napiszemy
Wam w kolejnym rozdziale - teraz chcemy,
żebyś
spojrzał na to na co bezwzględnie warto zwracać
uwagę podczas zakupów w sklepach.
ŻYWNOŚĆ
Z
CERTYFIKATEM
Określenia typu eko, bio, naturalny, ilight i tym podobne, które
możecie spotkać na wielu opakowaniach są często zwykłym
wprowadzaniem klientów w błąd. To oszustwo dzieje się w
majestacie prawa, gdyż stwarza to wrażenie przed klientem,
że
dokonując wyboru produktu z napisem eko wybiera zdrowo. Nic
bardziej mylnego. Eko może być jeden z komponentów takiego
produktu, a reszta dokładnie taka sama jak w tych „normalnych”.
Najlepszym przykładem są tu produkty z serii light, które
niejednokrotnie zawierają więcej szkodliwych substancji niż te z linii
klasycznej.
Świetnie
opisuje te oszustwa Beata Pawlikowska w
książce pt. „Największe
kłamstwa naszej cywilizacji”,
którą gorąco
polecam.
Dla nas, konsumentów, najprościej by było gdyby istniała grupa
produktów, która poddana kontroli określonej instytucji
certyfikowała by
żywność
ekologiczną nadając jej odpowiednie
znak. Dzięki temu w
łatwy
sposób moglibyśmy odróżnić produkty
bardziej wartościowe od tych chemicznych. Faktycznie w Polsce
działa taka instytucja w ramach struktur Unii Europejskiej i nazywa
się Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. Jak sami piszą cyt.:
żywność
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin