Przeliczniki kuchenne
Nie wiesz ile gram mąki mieści się w szklance? Nie masz wagi kuchennej, a chcesz upiec placek? Spokojnie, tutaj znajdziesz tabelki z przelicznikami najważniejszych produktów kulinarnych!
Odmierzaj z uwagą
W większości przypadków i dla większości kucharzy kilka dodatkowych gramów danego składnika nie zrobi większej różnicy. Kiedy jednak będziemy chcieli ugotować większą ilość dania lub ciasta, niż podaje przepis i trzeba będzie zwiększyć ilość składników, będziemy musieli przeliczać bardziej precyzyjnie. Niewłaściwe przeliczenie składników może zaburzyć proporcje i danie lub ciasto może nam się nie udać. Jest to szczególnie ważne podczas pieczenia. Poniżej podajemy tabelki konwersji miar i wag dla najbardziej popularnych składników.
PłynyPrzeliczanie mililitrów na szklanki jest dość proste (UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!):
Mililitry
Szklanki
250 ml
1 szkl.
180 ml
3/4 szkl.
150 ml
2/3 szkl.
120 ml
1/2 szkl.
75 ml
1/3 szkl.
60 ml
1/4 szkl.
30 ml
1/8 szkl.
15 ml
1 łyżka
Łyżki małe, większe i największeZastanawia Cię jaka jest różnica pomiędzy łyżeczką deserową, zwykłą łyżką do zupy i łyżeczką do herbaty? Ile która mieści mililitrów? I jak to przeliczyć? Oto nasze przeliczniki:Po pierwsze: 1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki3 łyżeczki = 1 łyżka
1 łyżeczka
5 ml
2 łyżeczki
10 ml
2 łyżki
3 łyżki
45 ml
4 łyżki
5 łyżek
6 łyżek
90 ml
7 łyżek
105 ml
Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie):Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml Łyżki na szklanki
1/16 szklanki
1/8 szklanki
1/4 szklanki
1/3 szklanki
8 łyżek
1/2 szklanki
10 łyżek
2/3 szklanki
12 łyżek
3/4 szklanki
16 łyżek
1 szklanka
Najpopularniejsze składnikiPoniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach, lub w szklankach i łyżkach:Mąka pszenna i cukier puder
Gramy
15 g
30 g
40 g
65 g
85 g
95 g
125 g
Płatki owsiane
10 g
20 g
45 g
60 g
Cukier kryształ
25 g
50 g
70 g
100 g
inverna