sernik dyniowy na zimno.doc

(72 KB) Pobierz

Dyniowy sernik na zimno

Inspiracją był sernik mojej siostry, ale, poza dynią, zmieniłam wszystkie składniki i proporcje. Bałam się, że nie wyjdzie, bo nadal nie do końca potrafię stosować agar i za każdym razem czuję, że jest to kolejny eksperyment. No, ale się udał, na szczęście. 
 

http://4.bp.blogspot.com/-3TFJ_C9I84o/UEhB0m5mVfI/AAAAAAAAAuA/kXps92IPuHk/s400/Dyniowy+sernik+na+zimno.jpg

Z podanych niżej składników wyszło 12 porcji sernika.

Składniki części serowej:
750g dyni
500g tofu własnej roboty
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżeczki cukru waniliowego
20g agaru
1 szklanka wrzątku

Składniki galaretki:
250g dyni
sok z 1 cytryny
5g agaru
1/2 szklanki wrzątku

Dynię (tę z części serowej i z galaretki naraz) pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej 2 łyżkami wody i gotuj na małym ogniu i pod przykryciem aż dynia będzie miękka. Do malaksera włóż 750g dyni, tofu, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Agar rozpuść w szklance wrzątku, uważając, żeby nie powstały grudki. Cały czas miksując dynię z tofu, wlej agar. Miksuj jeszcze przez kilka minut, żeby nie powstały grudki. Gotową masę serową przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki, żeby stężała. 
Kiedy sernik będzie tężał, do czystego malaksera przełóż 250g dyni, wlej sok z cytryny i zmiksuj. We wrzątku rozpuść agar, wlej go do dyni, miksuj przez kilka minut, po czym przelej na wierzch sernika. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin