Zupa z tofu i groszku
Ta zupa może wydawać się wyjątkowo lekka i mało treściwa. Pamiętajmy jednak, że nie podaje się jej samodzielnie, ale jest integralną częścią tradycyjnego chińskiego posiłku. Zupa jest doskonałą propozycją dla wegetarian. Zamiast klasycznego chińskiego bulionu z kurczaka można ugotować esencjonalny bulion warzywny z dodatkiem dymki oraz kawałkiem korzenia imbiru.Podawajcie z miseczką ryżu i taką ilością innych dań, na które pozwoli Wam czas i fantazja. Składniki:"Yan-kit's classic Chinese cookbook" Yan-kit So2 opakowania tofu po 180g,100g mrożonego groszku,sól,900 ml rosołu warzywnego lub klasycznego bulionu z kurczaka, sos sojowy do smaku,1-2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego.Pokroić każdy blok tofu na 64 kawałki. Najpierw pokroić go w poprzek, żeby otrzymać po 2 cieńsze plastry. Następnie pozostawiając je złożone przekroić wzdłuż na 4 części a następnie w poprzek na 8 części. Tofu wrzucić do osolonej gorącej wody i gotować 10-15 minut. Nie gotować gwałtownie, żeby kawałki tofu się nie rozpadły. Odcedzić, również ostrożnie. Groszek wsypać do gorącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić.Włożyć tofu oraz groszek do gorącego rosołu i zagotować. Doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie solą. Jeśli używamy bulionu warzywnego, dodać 1-2 łyżki oleju arachidowego.Nalać zupę do miseczek i podawać.
inverna