04 Napoje.pdf

(547 KB) Pobierz
napoje
Jogurt naturalny
• 1 l mleka
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym.
10 min
40°C
2
Przełożyć do innego naczynia, „otulić kocykiem”, pozostawić na około 4 godziny, następnie wstawić do lodówki w celu
schłodzenia.
Warianty:
Podawać w postaci podstawowej lub zmiksować 300 g dowolnych owoców i 1 Ł cukru.
dodać do jogurtu i wymieszać.
30 s
4-5
• 150 g naturalnego jogurtu
1 ł cukru
Kawa cappuccino
• 1 l mleka
0,5 tabliczki
czekolady
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Kawę podawać w filiżankach posypaną rozdrobnioną czekoladą.
W celu zrobienia piany zmiksować.
3s
7 min
90°C
5
4–6 ł kawy
rozpuszczalnej
3 ł cukru
0,5 MK likieru (amaretto)
www.kohersen.pl
89
napoje
Koktajl leśny
• 500 ml mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
40 s
5
2 ł miodu
300 g mrożonych jagód, poziomek, malin
Lemoniada cytrynowa
230 g cytryn (obranych, pokrojonych w plastry)
1 cytryna ze skórą (sparzona wrzątkiem,
pokrojona w plastry)
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier. Do sita włożyć cytryny.
Podawać dobrze schłodzoną z kostkami lodu.
10 min
120°C
2
80 g cukru
1 l wody
Napój wielowarzywny multiwitamina
150
150
150
150
g
g
g
g
marchwi
czerwonego buraka
obranych pomidorów
czerwonej papryki
150 g kiszonego ogórka
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
0,5 cytryny
0,5 ł soli
1,3 l wody
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek i natkę pietruszki,
miksować.
Dodać marchew, buraki, paprykę, pomidory, ogórki, przyprawy, rozdrobnić miksując.
Dodać 2 MK wody, miksować.
Dodać pozostałą ilość wody i mieszać.
Przecedzić przez sito.
15 s
30 s
30 s
20 s
8
10
10
5
90
Robot Kohersen - książka kucharska
napoje
Sok dla dzieci typu Kubuś
200 g marchwi
350 g jabłek
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew pokrojoną w kawałki, ucierać.
Dodać 500 ml wody, gotować.
Dodać jabłka pokrojone w kawałki, banana, cukier.
Odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu miksować.
Uzupełnić do 2 l wodą, mieszać.
W celu zawekowania, podgrzewać.
Nalać do butelek i zamknąć.
1 min
30 s
10 min
100°C
10
5
2
30 s
10 min
5 min
120°C
100°C
6-7
3
5
• 100 g banana
100 g cukru
2 l wody
0,5 MK soku z cytryny
Sok z pomarańczy i marchwi (10 litrów)
4 duże pomarańcze
sparzona skórka z 2 pomarańczy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew i rozdrobnić miksując.
Dodać obrane pomarańcze bez białej otoczki i pestek, sparzoną skórkę z dwóch pomarańczy
bez białej otoczki, miksować.
Wlać 500 ml wody, gotować.
Odstawić do przestudzenia.
Przegotować 8 l wody z cukrem.
Wystudzoną pulpę miksować.
Wlać do przegotowanej wody, dodać sok z cytryn.
3 min
10
20 s
30 s
30 min
90°C
8
8
3
sok z 6 cytryn
0,5 kg marchewki
600 g cukru
8 l wody
www.kohersen.pl
91
napoje
Sok z pomarańczy
2 pomarańcze (obrane, bez pestek, pokrojone w plastry)
1 cytryna (obrana, bez pestek)
Sposób przyrządzania:
Składniki (oprócz wody) włożyć do naczynia miksującego, miksować.
Dodać wodę.
30 s
1 min
10
8
3 Ł cukru
750 g wody
Shake truskawkowy
pozostałość po lodach
(przepis str. 87) – ok. 50 %
Sposób przyrządzania:
Do pozostałości po lodach dodajemy cukier (najlepiej wyrobiony wcześniej na puder),
wlewamy pół litra mleka.
8s
pół litra mleka
2 Ł cukru
92
Robot Kohersen - książka kucharska
napoje
Sok Kohersen
3 łyżki stołowe cukru
pęczek natki pietruszki
1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Do wysuszonego naczynia wsypujemy cukier i mielimy na cukier puder.
Mielimy pietruszkę wraz z lodem.
Po upłynięciu 30 sekund powoli dolewamy wodę na pokrywę.
10 s
1 min
10
7-10 kostek lodu
500 ml wody mineralnej
Nieważne jakich owoców lub warzyw użyjesz, zawsze napijesz się zdrowego,
naturalnego soku.
www.kohersen.pl
93
Zgłoś jeśli naruszono regulamin