12 Drinki alkoholowe.pdf

(324 KB) Pobierz
drinki alkoholowe
Ajerkoniak
6 żółtek
200 g cukru
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i mleko zagęszczone.
Po 5 minutach wlać przez otwór w pokrywie alkohol.
Warianty:
Zamiast cukru można dodać 200 g cukierków kukułek, zmiksowanych przez 20 s, z prędkością 10.
10 min
70°C
3
200 ml mleka zagęszczonego
50 ml mleka 3,2 %
250 ml czystego alkoholu
Drink arbuzowy
300 g oczyszczonego miąższu z arbuza
3 Ł rumu
5 Ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć arbuza, dodać rum, cukier, sok z cytryny, kostki lodu,
miksować.
Dodać wino i mieszać.
30 s
30 s
8
6
sok z jednej cytryny
kilka kostek lodu
2,5 MK białego wytrawnego wina
2,5 MK półsłodkiego wina musującego
www.kohersen.pl
155
drinki alkoholowe
Grog
2,5 MK ciemnego rumu
600 g wody
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać goździki, cynamon i cukier.
Po 8 min gotowania przez otwór w pokrywie wlać rum, sok z cytryn.
Podawać gorący.
10 min
100°C
3
sok z 1 cytryny
3Ł cukru
4 goździki
niewielki kawałek laseczki cynamonu
Koktajl brzoskwiniowy z alkoholem
1 MK rumu
150 g kostek lodu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć lód i brzoskwinie.
Dodać pozostałe składniki, mieszać.
15 s
20 s
10
6
60 g brzoskwiń z puszki
30 ml syropu z brzoskwiń
40 ml soku z cytryny
156
Robot Kohersen - książka kucharska
drinki alkoholowe
Krwawa Mary
6 kostek lodu
2 MK wódki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, miksować.
15 s
10
2 MK soku pomidorowego
pieprz i sól
Krem czekoladowo-kawowy
6 żółtek
250 g cukru
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier, cukier waniliowy, dodać
mleko zagęszczone, kakao, kawę.
Po 5 minutach wlać przez otwór w pokrywie alkohol.
10 min
70°C
3
300 ml mleka
zagęszczonego
3 MK czystego alkoholu
2 Ł kakao
1 Ł kawy rozpuszczalnej
www.kohersen.pl
157
drinki alkoholowe
Miodówka grzana
500 ml koniaku lub wódki
150 g miodu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać alkohol i miód, podgrzewać.
Po 6 minutach podgrzewania na pokrywę zamkniętą miarką wycisnąć sok z cytryny
i grejpfruta.
10 min
50°C
3
sok z 2 cytryn
sok z ćwiartki różowego grejpfruta
Miodówka z lodem
1 torebka kostek lodu
250 ml czystej wódki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć składniki w podanej kolejności, miksować.
15 s
8
1,5 MK soku z cytryny
1 MK miodu
158
Robot Kohersen - książka kucharska
drinki alkoholowe
Wino grzane
1 pomarańcza
1 cytryna
1 MK wody
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wypestkowane owoce, wlać wodę, miksować.
Przecedzić przez sito.
Do naczynia miksującego wlać sok z owoców, dodać pozostałe składniki, podgrzewać.
10 min
80°C
3
8s
8
0,75 l wina czerwonego
(słodkie lub półsłodkie)
1 MK rumu
3–4 ziarenka goździków
szczypta cynamonu
2 Ł cukru (opcjonalnie)
Zabajone
350 g białego
półsłodkiego wina
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
6 min
70°C
5
80 g cukru
3-4 żółtka
www.kohersen.pl
159
Zgłoś jeśli naruszono regulamin