03 Ciasta, dodatki i desery.pdf

(1015 KB) Pobierz
ciasta i dodatki do ciast
Babka cytrynowa
500 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
0,5 MK mleka
1 opakowanie cukru
waniliowego
pokrojona skórka z dwóch cytryn
olejek cytrynowy
60 g rodzynek
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, skórki z cytryny.
Przełożyć do innego naczynia.
Założyć motylek, w suchym naczyniu miksującym ubić pianę z białek.
Wyjąć motylek, dodać zmielony cukier, masło, żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rodzynki, wymieszać pomagając
łopatką.
Piec przez 45 min, w temp. 180ºC w formie na babkę z kominkiem.
4 min
1 min
1 min
5
7-8
6-7
30 s
8-9
Babka marmurkowa
150 g margaryny
4 jajka
250 g cukru
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, białka włożyć do naczynia miksującego i ubijać pianę.
Przełożyć do innego naczynia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia w miseczce.
Do naczynia miksującego włożyć margarynę, cukier, żółtka.
Do utartej masy dodać kefir, cukier waniliowy, mąkę, ucierać.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
2/3 ciasta włożyć do przygotowanej formy, do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łopatką, połączyć obie części
ciasta w formie.
Piec przez 45-60 min, w temp. 18ºC.
Warianty:
Zamiast kefiru można użyć śmietany.
2 min
2 min
6
7
4 min
5
220 ml kefiru
10 g cukru waniliowego
1 Ł proszku do pieczenia
500 g mąki
2 Ł kakao
www.kohersen.pl
73
ciasta i dodatki do ciast
Kruszonka
80 g mąki
50 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, miksować.
10 s
4-5
0,5 opakowanie cukru waniliowego
50 g masła
Biszkopt
6 jajek
230 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wbić białka, założyć motylek, ubijać.
Dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać żółtka i mieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy miksując.
Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez 30 min, w temp. 180ºC.
3-6 min
1 min
1 min
10 s
4
3
3
2
230 g mąki
1 ł proszku do pieczenia
Ciasto bananowe
25 g orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru
waniliowego
4 jajka
2 banany
1 ł proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
1
2
1
1
ł sody oczyszczonej
ł kakao
ł cynamonu
MK rumu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić czekoladę i orzechy.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać masło, jajka.
Pod koniec wyrabiania przez otwór w pokrywie wrzucić kawałki bananów i dalej wyrabiać aż
rozbiją się na jednolitą masę.
Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę oraz pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki. Piec przez 60 min, w temp. 200°C.
2 min
3 min
6-7
20 s
74
Robot Kohersen - książka kucharska
ciasta i dodatki do ciast
Karpatka
Masa:
500 ml mleka
250 g masła
30 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 żółtka
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło.
Przez otwór w pokrywie na pracujące noże wsypywać mąkę i ucierać.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, dobrze wystudzić.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka i wyrabiać.
Upiec dwa placki w rozgrzanym piekarniku w 250ºC, przez 15–20 min.
Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę
ziemniaczaną, cukier waniliowy, gotować.
Przełożyć do innego naczynia i dobrze ostudzić.
Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło i ucierać.
Założyć motylek. Dodawać stopniowo przygotowaną masę budyniową.
Przestudzić przygotowany krem. Upieczone placki przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.
30 s
1 min
4-5
5
7 min
90°C
5
50 s
6-7
5 min
1 min
120°C
100°C
4
5
Ciasto:
250 g wody
120 g masła
5 jaj
200 g maki pszennej
1 ł proszku do pieczenia
sól
Krem orzechowy
250 g orzechów włoskich
2 MK mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać orzechy.
Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym zagotować mleko.
Na gotujące się mleko po 6 min wsypać zmielone orzechy.
Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
Do naczynia miksującego wsypać cukier.
Założyć motylek, dodać do cukru masło, ucierać.
Przez otwór w pokrywie na pracujące noże dodać wystudzone orzechy, mieszać.
20 s
2 min
30 s
10
5
5
8 min
90°C
3
30 s
8
200 g cukru
200 g masła
3 krople olejku migdałowego
www.kohersen.pl
75
ciasta i dodatki do ciast
Ciasto ptysiowe
250 ml wody
80 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, masło, gotować.
Na pracujące noże wsypać mąkę.
Pozostawić do wystygnięcia.
Dodawać na pracujące noże jajka, do momentu aż zrobi się gładka masa w kształcie kulki.
2 min
3<4
5 min
1 min
120°C
100°C
2
3-4
180 g mąki pszennej
4 jajka
sól
Faworki
4 żółtka
20 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć składniki w podanej kolejności.
2 min
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 mm, formować faworki i smażyć na gorącym tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
25 g spirytusu lub wódki
70 g śmietany
200 g mąki
sól
76
Robot Kohersen - książka kucharska
ciasta i dodatki do ciast
Masa makowa
300 g maku
150 g cukru
100 g miodu
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego wrzucić białka z 3 jajek, ubijać pianę.
Przełożyć do innego naczynia.
Do suchego naczynia miksującego wsypać bakalie (bez rodzynek), założyć sito, miksować.
Przełożyć bakalie do innego naczynia, rodzynki zalać wrzątkiem.
Do naczynia miksującego wsypać mak, zalać wrzątkiem.
Odsączyć.
Podzielić na dwie części i wyrabiać.
Połączyć obie części, dodać cukier, miód, masło, olejek migdałowy.
Przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, wymieszać i wystudzić.
Ubite białka dodać do masy makowej i wymieszać. Masa makowa jest gotowa do wyłożenia na ciasto.
4 min
3 min
80°C
5
5
10 min
100°C
5
6s
8
3 min
5
30 g masła
2 jajka
100 g rodzynek
150 g bakalii (migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
białko z 3 jajek
olejek migdałowy
Murzynek
230 g cukru
300 g mąki
2,5 MK mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić cukier.
Dodać pozostałe składniki, wyrabiać z pomocą łopatki.
30 s
3 min
10
6
1,5 MK oliwy
1 ł sody
2 ł dżemu
2 ł cynamonu
2 Ł kakao
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Piec przez 40 min, w temp. 190ºC.
Pączki
2,5 MK mleka
50 g drożdży
50 g cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże, cukier.
Dodać żółtka, mąkę, szczyptę soli.
Po dwóch minutach wyrabiania przez otwór w pokrywie dodać masło i spirytus.
30 s
3 min
50°C
3
4 żółtka
500 g mąki
sól
80 g roztopionego masła
kieliszek spirytusu (50 ml)
smalec
Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formować pączki i smażyć na smalcu.
www.kohersen.pl
77
Zgłoś jeśli naruszono regulamin