05 Surówki.pdf

(604 KB) Pobierz
surówki
Czerwona kapusta pikantna
• 500 g czerwonej
kapusty
• 100 g marchwi
• 100 g cebuli
• 100 g pietruszki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Dodać marchew, seler, pietruszkę i kawałki czerwonej kapusty, rozdrobnić za pomocą łopatki,
miksując.
Przełożyć do innego naczynia.
Założyć motylek, wrzucić do naczynia miksującego rozdrobnione warzywa, wlać oliwę.
Po ugotowaniu dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, pieprz, sól i wymieszać.
15 min
15 s
100°C
2
3
15 s
30 s
5
6
50 g selera
70 g oliwy
20 g cukru
1 goździk
1 Ł musztardy
0,5 ł pieprzu
1 ł soli
sok z jednej cytryny
Jarzynka z buraczków
• 500 g gotowanych buraków
50 g masła
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, sok z cytryny, cukier, masło i sól.
Dodać buraczki, miksować.
Założyć motylek.
1 min
15 s
4 min
100°C
90°C
3
8
2
20 g mąki pszennej
• 10 g cukru
• sok z 1 cytryny
• sól
Surówka z kiszonej kapusty
• 70 g marchwi
• 50 g cebuli
100 g jabłka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew, cebulę, jabłko.
Dodać kapustę, oliwy, cukier, pieprz sól.
10 s
15 s
6
5<7
3 Ł oliwy
1 ł cukru
• 500 g kiszonej kapusty
• sól, pieprz
www.kohersen.pl
85
surówki
Kapusta pekińska z brzoskwiniami
600 g kapusty pekińskiej
1 puszka brzoskwiń (odsączonych)
70 g rodzynek
Sposób przyrządzania:
Rodzynki zalać wrzątkiem na ok. 5 min.
Kapustę podzielić na dwie części, miksować.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wrzucić brzoskwinie, miksować.
Przełożyć do kapusty, dodać pozostałe składniki, wymieszać łopatką.
8s
4
30 s
4-5
• 170 g majonezu
2 Ł gęstej śmietanki
1 ł curry
• sól, pieprz
Kapusta czerwona
• 500 g czerwonej kapusty
50 g rodzynek
• 0,5 MK czerwonego wina
wytrawnego
Sposób przyrządzania:
Rodzynki namoczyć w winie.
Śliwki miksować na wirujących nożach.
Dodać czerwoną kapustę, rozdrobnić za pomocą łopatki.
Założyć motylek, dodać smalec, rodzynki, goździki, gotować.
Na minutę przed końcem dodać obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę cytryny.
6s
15 s
15 min
100°C
9
5
2
8–10 śliwek suszonych
• 50 g smalcu lub oliwy
• 2 cytryny
2 goździki
• 20 g cukru
• sól
86
Robot Kohersen - książka kucharska
surówki
Kapusta zasmażana
700 g kapusty
70 g masła
30 g mąki
70 g cebuli
100 g marchewki
70 g śmietany
1 pęczek koperku (posiekany)
sok z połowy cytryny
1 ł cukru
1 ł vegety (przepis str. 163)
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
250 ml gorącej wody
Sposób przyrządzania:
Kapustę pokroić i poszatkować w trzech oddzielnych porcjach.
Przełożyć do innego naczynia.
Cebulę, marchew wrzucić na wirujące noże, miksować.
Założyć motylek, dodać masło.
Wlać 250 ml gorącej wody, dodać kapustę i pozostałe składniki, podgrzewać (nie zakrywać
otworu w pokrywie).
Po ugotowaniu sprawdzić twardość kapusty, w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania.
15 s
2 min
25 min
120°C
120°C
6
3
3
20 s
5
Surówka z selera na ostro
0,5 pęczka natki pietruszki
• 350 g obranego selera
• 30 g cebuli
Sposób przyrządzania:
Natkę pietruszki posiekać na wirujących nożach.
Dodać pozostałe składniki.
10 s
15 s
8
6
100 g jabłek
• sok z 0,5 cytryny
0,5 ł cukru
0,5 ł soli
0,5 ł białego pieprzu
80 g majonezu (przepis str. 71)
Surówka z pora i białej kapusty
1 jabłko pokrojone w ćwiartki
(bez pestek i łupinek)
30 g pora (w plasterkach)
150 g białej kapusty
• 1 marchew
Sposób przyrządzania:
Na wirujące noże wrzucić ząbek czosnku, koper, szatkować.
Dodać pozostałe składniki, rozdrabniać, pomagając łopatką, do momentu uzyskania
preferowanego rozdrobnienia
15 s
8-10 s
6
3<5
• 2 ogórki konserwowe
1 ząbek czosnku
0,5 pęczka kopru
• sok z 0,5 cytryny
2 Ł oliwy
sól ziołowa
www.kohersen.pl
87
surówki
Surówka z czerwonych buraków
• 350 g surowych buraków
1 mała cebula
• 60 g papryki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zachowując kolejność.
20 s
6>5
• 1 kiszony ogórek
60 g jabłka
• sok z 0,5 cytryny
1 ł cukru
0,5 ł soli
• 30 g oliwy
Surówka z białej kapusty i marchwi
0,5 pęczka natki pietruszki
• 100 g marchwi
250 g białej kapusty
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić koperek, miksować.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, rozdrobnić za pomocą łopatki.
10 s
30 s
8
5
• 50 g cebuli lub pora
0,5 ł cukru
• sok z 0,5 cytryny
0,5 ł soli
2–3 Ł oliwy
• pieprz
Surówka z białej kapusty
pęczek koperku
• 100 g marchwi
400 g białej kapusty
Sposób przyrządzania:
Osuszony koperek miksować na wirujących nożach.
Dodać pozostałe składniki, rozdrobnić miksując.
10 s
30 s
7
5
• 20 g cukru
• sok z 0,5 cytryny
0,5 ł soli
2–3 Ł oliwy
• pieprz
88
Robot Kohersen - książka kucharska
surówki
Surówka z czerwonej kapusty
• 300 g czerwonej kapusty
• 1 ogórek konserwowy
1 mała cebula
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym miksować.
10 s
5-6
2 ł soku z cytryny
1 jabłko
2 Ł majonezu (przepis str. 71)
• sól, pieprz, cukier
Surówka z selera i jabłka
• 250 g selera
200 g jabłek
30 g orzechów włoskich
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić orzechy, rozdrobnić miksując.
Dodać selera, jabłko i pozostałe składniki, rozdrobnić miksując.
5s
10 s
7
6
• sok z 0,5 cytryny
1 Ł śmietany
1 Ł majonezu (przepis str. 71)
1 ł cukru
• sól, pieprz
Surówka wielowarzywna
60 g marchwi
1 mała czerwona cebula
250 g białej kapusty
50 g papryki
50 g ogórka kiszonego
50 g jabłek
0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
sok z 0,5 cytryny
1 ł cukru
0,5 ł soli
2 Ł oliwy
pieprz
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić za
pomocą łopatki.
30 s
5
www.kohersen.pl
89
Zgłoś jeśli naruszono regulamin