13 Przyprawy i marynaty.pdf

(236 KB) Pobierz
przyprawy i marynaty
Marynata do kurczaka
2 Ł jasnego sosu sojowego
1 Ł oleju sezamowego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek.
Dodać pozostałe składniki, mieszać.
Kawałki kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić na godzinę.
15 s
15 s
6
5
0,5 MK wytrawnego sherry
1 ł mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
0,25 ł pieprzu czarnego
Marynata do pieczonego mięsa na ruszcie
500 ml białego wytrawnego wina
5 Ł oliwy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, mieszać.
Zanurzyć mięso na kilka godzin.
15 s
5
sok z 1 cytryny
1 ł suszonego tymianku
0,5 ł cukru
0,5 ł pieprzu
Marynata do polędwiczek wieprzowych
3 ł sosu chili
2 Ł ketchupu (przepis str. 71)
2 Ł dżemu z czerwonej porzeczki
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek.
Dodać pozostałe składniki.
Polędwiczki zanurzyć na kilka godzin w marynacie.
15 s
15 s
6
5
2 Ł oliwy
0,25 ł czarnego pieprzu
1/8 ł pieprzu Cayenne
2 ząbki czosnku
Garam masala
2 łyżki kminku – kminu rzymskiego
2 łyżki nasion kolendry
2 łyżki nasion kardamonu
Sposób przyrządzania:
Wszystkie przyprawy – poza szafranem – wkładamy do naczynia i prażymy do momentu gdy
zbrązowieją i zaczną wydzielać słodko-dymny aromat.
Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury w celu przyspieszenia prażenia – przyprawy
wówczas przypalą się nadmiernie od zewnątrz, w środku pozostając surowymi.
Po uprażeniu czekamy, aż przyprawy całkowicie ostygną.
Uprażone przyprawy i szafran miksujemy.
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
1 średnia laska cynamonu
1 ł goździków
pół gałki muszkatołowej
0,5 ł szafranu – można
zastąpić kurkumą
4 min
80°C
1
2 min
Z podanych składników powstanie około pól szklanki mieszanki, którą można przechowywać do 3 miesięcy, w słoiczku, w
chłodnym i suchym miejscu (np. lodówka).
www.kohersen.pl
161
przyprawy i marynaty
Marynata tymiankowa do wołowiny
4 Ł oliwy
2 ł suszonego tymianku
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek.
Dodać pozostałe składniki, mieszać.
Posmarować mięso i pozostawić na kilka godzin.
15 s
15 s
6
5
2ł majeranku
2 ząbki czosnku
0,5 ł soli
0,5 ł pieprzu
Marynata uniwersalna
3 Ł sosu sojowego
3 Ł oliwy
2 Ł octu jabłkowego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir, rozdrabniać.
Dodać pozostałe składniki, mieszać.
Zamoczyć mięso na kilka godzin.
15 s
20 s
7-8
6
2 Ł miodu
2 ząbki czosnku
1 Ł korzenia imbiru
2 ł musztardy Dijou
Marynata z białego wina
250 ml wytrawnego białego wina
250 ml wody
50 ml oliwy
sok z 2 cytryn lub 4 Ł octu winnego
1 marchewka, pietruszka, cebula
30 g selera
5 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 jagód jałowca
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrabniać.
Dodać oliwę i podsmażać.
Dodać pozostałe składniki, gotować.
Wystudzić i zalać mięso. Trwałość marynaty 3–4 dni.
20 s
2 min
10 min
100°C
100°C
6-7
1
2
Marynata z jabłecznika i miodu
150 ml soku jabłkowego lub
wytrawnego jabłecznika
1 Ł miodu
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć kabaczki i czosnek.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Mięso zanurzyć w marynacie i pozostawić na jedną godzinę.
20 s
15 s
5-6
5
2 Ł oliwy
2 ząbki czosnku
2 zielone jabłka bez gniazd
450 g kabaczka
Przyprawa uniwersalna
20 g białego pieprzu
20 g czarnego pieprzu
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym.
30 s
10
20 g kminku
20 g jagody jałowca
40 g majeranku
40 g słodkiej papryki
162
Robot Kohersen - książka kucharska
przyprawy i marynaty
Przyprawa typu vegeta
250 g suszonej włoszczyzny
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym.
1 min
8
3 ł kurkumy
1 Ł soli jodowanej
Mąka ryżowa
żądana ilość ryżu
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego wsypać pożądaną ilość ryżu i miksować do uzyskania
pylistej konsystencji.
10
Rosołki wołowe/drobiowe/warzywne
400 g mięsa wołowego
lub drobiowego
110 g selera
50 g marchwi
40 g cebuli
40 g pietruszki
Sposób przyrządzania:
Pokrojone mięso wrzucić na wirujące noże, miksować.
W przypadku gdy chcemy zrobić rosołki warzywne, ten krok pomijamy.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, rozdrobnić miksując.
Dodać sól, mięso, wino, przyprawy, gotować.
Odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować.
Przechowywać w lodówce. 1 ł masy odpowiada 1 kostce rosołowej.
1 min
10
15 s
30 min
100°C
6-7
3
30 s
9
10 g lubczyku
1 Ł koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 Ł szałwii
1 Ł rozmarynu
200 g soli gruboziarnistej
0,5 MK czerwonego wina
wytrawnego
liść laurowy
goździk
www.kohersen.pl
163
Zgłoś jeśli naruszono regulamin