07 Pieczywo.pdf
(
615 KB
)
Pobierz
pieczywo
Bułki
• 220 g wody
•
400 g mąki pszennej
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól, oliwę.
3 min
Ciasto wyłożyć do miseczki i wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (czas ok.15 min, temperatura piekarnika 50ºC). Po wy-
rośnięciu uformować z ciasta ok.12 bułek, posmarować białkiem, posypać makiem, sezamem, pestkami słonecznika, dyni.
Wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC. Piec przez ok. 30 min, w temp. 180–200ºC.
•
50 g otrębów pszennych
•
3 Ł oliwy
•
1 ł cukru
•
1 ł soli
•
1 białko
•
mak, sezam pestki słonecznika, dyni
Bułki z ziemniaków
•
220 g ciepłej wody
•
1 jajko
•
40 g drożdży
•
1 ł cukru
•
20 g oliwy
•
100 g ugotowanych wystudzonych
ziemniaków
•
100 g mąki pszennej razowej
•
400 g mąki pszennej
•
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Ciasto wyłożyć do miseczki w celu wyrośnięcia na 15 min.
Uformować bułeczki (około 12 szt.). Ułożyć na wysmarowaną blachę, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w
temp. 80ºC. Piec ok. 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Bułki można posmarować białkiem, posypać ulubionym ziarnem (sezam, słonecznik, dynia, mak).
2,5 min
Bułki grahamki
•
100 g ziaren
(słonecznik, sezam, itp)
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Zmielić ziarna.
Dodać wody i pozostałe składniki do naczynia miksującego.
30 s
2 min
•
szczypta cukru i soli
•
250 ml wody lub maślanki
•
450 g mąki przennej (typ 650)
•
1 Ł masła
10
Po wyrobieniu ciasta formować bułki wielkości małej pięści, wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
do piekarnika (50ºC) do wyrośnięcia na 15 min. Następnie przestawić temperaturę na 200ºC i piec 20 min. Bułeczki po
wypieczeniu na złocisty kolor mogą mieć chrupiącą skórkę, a jak chcesz, by były całe mięciutkie to przykryj je po wyjęciu
z piekarnika folią lub ściereczką na 2 godz.
Warianty:
Można dodać cebulę lub czosnek podczas wyrabiania ciasta, aby otrzymać smakowe wersje grachamek.
www.kohersen.pl
99
pieczywo
Bułki kajzerki
•
250 ml ciepłej wody
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, Uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na blachę, posmarować białkiem, wstawić
do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC.
Piec 30 min, w temp. 200ºC.
3 min
•
1 ł cukru
•
500 g mąki pszennej
•
30 g oleju
•
1 ł soli
Bułki drożdżowe z cukrem
•
100 g masła
•
1,5 MK mleka
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować.
Do naczynia miksującego dodać pozostałe składniki.
30 s
3 min
100°C
2
•
50 g cukru lub 2 ł miodu
•
500 g mąki
•
2 żółtka
•
1 jajko
•
cukier waniliowy
•
1 ł soli
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułki, posmarować jajkiem, posypać cukrem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku
na 10 min, w temp. 50ºC. Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Tak przygotowane ciasto można nadziewać jagodami lub konfiturą jagodową i upiec jagodzianki.
Bułki maślane
•
250 g ciepłego mleka
•
2 żółtka
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić na cukier puder, miksując.
Dodać mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę, sól.
Przez otwór w pokrywie wlać 70 g masła (roztopionego, przestudzonego).
Piec przez 20–25 min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Bułeczki można nadziewać: jagodami, serem, czekoladą lub posypać kruszonką (przepis str. 120).
15 s
3 min
30 s
10
•
100 g cukru
•
70 g masła (roztopionego)
•
1 ł cukru waniliowego
•
500 g mąki pszennej
•
0,5 ł soli
Uformować bułeczki (ok. 15 szt.), posmarować je jajkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min w temp. 50ºC.
100
Robot Kohersen - książka kucharska
pieczywo
Chałka
•
100 g masła
•
1,5 MK mleka
•
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować.
Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki.
30 s
3 min
100°C
2
•
50 g cukru
•
500 g mąki
•
2 żółtka
•
1 jajko
•
cukier waniliowy
•
1 ł soli
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować warkocz, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do wyrośnięcia w
piekarniku na 10 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Kruszonkę wykonać według przepisu na stronie 120.
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią
•
230 ml ciepłej wody
•
40 g drożdży
•
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Przed pieczeniem chleb można posypać ziarnem słonecznika i dyni.
2 min
•
20 g oliwy
•
400 g mąki pszennej
•
0,5 ł soli
•
50 g słonecznika
•
50 g pestek dyni
www.kohersen.pl
101
pieczywo
Chleb z serem
•
100 g żółtego sera
•
1,5 MK wody
•
1 MK soku pomidorowego
Sposób przyrządzania:
Ser zmiksować.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
15 s
3 min
8
•
50 g drożdży
•
1 ł cukru
•
500 g mąki pszennej
•
1 jajko
•
40 g masła
•
1 ł soli
Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w
temp. 200ºC.
Chleb pszenno-żytni na miodzie
•
•
•
•
150 g żyta
100 g pszenicy
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
•
1 Ł miodu
•
1 ł cukru
•
100 g otrąb owsianych
•
100 g mąki pszennej
•
20 g oleju
•
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Ziarno wsypać do naczynia miksującego, zmielić na mąkę miksując.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
1 min
3 min
10
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w
temp. 200ºC.
Warianty:
Ziarno można zastąpić gotową mąką razową pszenną i żytnią.
102
Robot Kohersen - książka kucharska
pieczywo
Chleb tostowy
•
230 g ciepłej wody
•
1 jajko
•
40 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego.
2 min
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki, pomalować białkiem z jaj, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min,
w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
•
1 ł cukru
•
20 g oliwy
•
400 g mąki pszennej
•
0,5 ł soli
Chleb śródziemnomorski
•
•
•
•
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł cukru
400 g mąki
•
•
•
•
1
1
1
2
MK
MK
MK
MK
płatków owsianych
słonecznika
pestek dyni
zielonych oliwek
•
20 g oliwy
•
0,5 ł soli
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki oprócz oliwek włożyć w podanej kolejności do naczynia miksującego.
30 s przed końcem wyrabiania wsypać oliwki przez otwór w pokrywie.
3 min
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min,
w temp. 200ºC.
Chleb turecki
•
230 ml zaparzonej kawy
rozpuszczalnej lub zbożowej
(ostudzonej)
•
40 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zachowując kolejność, wyrabiać.
Pod koniec wyrabiania ciasta wsypać rodzynki.
3 min
•
1 ł cukru
•
400 g mąki pszennej
•
20 g oliwy
•
1 Ł miodu
•
0,5 ł soli
•
100 g rodzynek
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
www.kohersen.pl
103
Plik z chomika:
halwunia
Inne pliki z tego folderu:
09 Ciasta i dodatki do ciast.pdf
(1131 KB)
11 Napoje.pdf
(466 KB)
02 Dania główne.pdf
(2211 KB)
07 Pieczywo.pdf
(615 KB)
13 Przyprawy i marynaty.pdf
(236 KB)
Inne foldery tego chomika:
Thermomix
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin