07 Pieczywo.pdf

(615 KB) Pobierz
pieczywo
Bułki
• 220 g wody
400 g mąki pszennej
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól, oliwę.
3 min
Ciasto wyłożyć do miseczki i wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (czas ok.15 min, temperatura piekarnika 50ºC). Po wy-
rośnięciu uformować z ciasta ok.12 bułek, posmarować białkiem, posypać makiem, sezamem, pestkami słonecznika, dyni.
Wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC. Piec przez ok. 30 min, w temp. 180–200ºC.
50 g otrębów pszennych
3 Ł oliwy
1 ł cukru
1 ł soli
1 białko
mak, sezam pestki słonecznika, dyni
Bułki z ziemniaków
220 g ciepłej wody
1 jajko
40 g drożdży
1 ł cukru
20 g oliwy
100 g ugotowanych wystudzonych
ziemniaków
100 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Ciasto wyłożyć do miseczki w celu wyrośnięcia na 15 min.
Uformować bułeczki (około 12 szt.). Ułożyć na wysmarowaną blachę, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w
temp. 80ºC. Piec ok. 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Bułki można posmarować białkiem, posypać ulubionym ziarnem (sezam, słonecznik, dynia, mak).
2,5 min
Bułki grahamki
100 g ziaren
(słonecznik, sezam, itp)
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Zmielić ziarna.
Dodać wody i pozostałe składniki do naczynia miksującego.
30 s
2 min
szczypta cukru i soli
250 ml wody lub maślanki
450 g mąki przennej (typ 650)
1 Ł masła
10
Po wyrobieniu ciasta formować bułki wielkości małej pięści, wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
do piekarnika (50ºC) do wyrośnięcia na 15 min. Następnie przestawić temperaturę na 200ºC i piec 20 min. Bułeczki po
wypieczeniu na złocisty kolor mogą mieć chrupiącą skórkę, a jak chcesz, by były całe mięciutkie to przykryj je po wyjęciu
z piekarnika folią lub ściereczką na 2 godz.
Warianty:
Można dodać cebulę lub czosnek podczas wyrabiania ciasta, aby otrzymać smakowe wersje grachamek.
www.kohersen.pl
99
pieczywo
Bułki kajzerki
250 ml ciepłej wody
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, Uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na blachę, posmarować białkiem, wstawić
do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC.
Piec 30 min, w temp. 200ºC.
3 min
1 ł cukru
500 g mąki pszennej
30 g oleju
1 ł soli
Bułki drożdżowe z cukrem
100 g masła
1,5 MK mleka
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować.
Do naczynia miksującego dodać pozostałe składniki.
30 s
3 min
100°C
2
50 g cukru lub 2 ł miodu
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł soli
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułki, posmarować jajkiem, posypać cukrem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku
na 10 min, w temp. 50ºC. Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Tak przygotowane ciasto można nadziewać jagodami lub konfiturą jagodową i upiec jagodzianki.
Bułki maślane
250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić na cukier puder, miksując.
Dodać mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę, sól.
Przez otwór w pokrywie wlać 70 g masła (roztopionego, przestudzonego).
Piec przez 20–25 min, w temp. 180–200ºC.
Warianty:
Bułeczki można nadziewać: jagodami, serem, czekoladą lub posypać kruszonką (przepis str. 120).
15 s
3 min
30 s
10
100 g cukru
70 g masła (roztopionego)
1 ł cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
0,5 ł soli
Uformować bułeczki (ok. 15 szt.), posmarować je jajkiem, wstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min w temp. 50ºC.
100
Robot Kohersen - książka kucharska
pieczywo
Chałka
100 g masła
1,5 MK mleka
50 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować.
Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki.
30 s
3 min
100°C
2
50 g cukru
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
1 ł soli
Odstawić do wyrośnięcia. Uformować warkocz, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do wyrośnięcia w
piekarniku na 10 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 25–30 min, w temp. 180–200ºC.
Kruszonkę wykonać według przepisu na stronie 120.
Chleb pszenny ze słonecznikiem i dynią
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika w celu wyrośnięcia na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
Warianty:
Przed pieczeniem chleb można posypać ziarnem słonecznika i dyni.
2 min
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
0,5 ł soli
50 g słonecznika
50 g pestek dyni
www.kohersen.pl
101
pieczywo
Chleb z serem
100 g żółtego sera
1,5 MK wody
1 MK soku pomidorowego
Sposób przyrządzania:
Ser zmiksować.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
15 s
3 min
8
50 g drożdży
1 ł cukru
500 g mąki pszennej
1 jajko
40 g masła
1 ł soli
Ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w
temp. 200ºC.
Chleb pszenno-żytni na miodzie
150 g żyta
100 g pszenicy
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 Ł miodu
1 ł cukru
100 g otrąb owsianych
100 g mąki pszennej
20 g oleju
1 ł soli
Sposób przyrządzania:
Ziarno wsypać do naczynia miksującego, zmielić na mąkę miksując.
Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
1 min
3 min
10
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w
temp. 200ºC.
Warianty:
Ziarno można zastąpić gotową mąką razową pszenną i żytnią.
102
Robot Kohersen - książka kucharska
pieczywo
Chleb tostowy
230 g ciepłej wody
1 jajko
40 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do naczynia miksującego.
2 min
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej blaszki, pomalować białkiem z jaj, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min,
w temp. 50ºC. Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
1 ł cukru
20 g oliwy
400 g mąki pszennej
0,5 ł soli
Chleb śródziemnomorski
230 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 ł cukru
400 g mąki
1
1
1
2
MK
MK
MK
MK
płatków owsianych
słonecznika
pestek dyni
zielonych oliwek
20 g oliwy
0,5 ł soli
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki oprócz oliwek włożyć w podanej kolejności do naczynia miksującego.
30 s przed końcem wyrabiania wsypać oliwki przez otwór w pokrywie.
3 min
Wyłożyć do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 20 min, w temp. 50ºC. Piec przez 30 min,
w temp. 200ºC.
Chleb turecki
230 ml zaparzonej kawy
rozpuszczalnej lub zbożowej
(ostudzonej)
40 g drożdży
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zachowując kolejność, wyrabiać.
Pod koniec wyrabiania ciasta wsypać rodzynki.
3 min
1 ł cukru
400 g mąki pszennej
20 g oliwy
1 Ł miodu
0,5 ł soli
100 g rodzynek
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej blaszki, odstawić do wyrośnięcia w piekarniku na 15 min, w temp. 50ºC.
Piec przez 30 min, w temp. 200ºC.
www.kohersen.pl
103
Zgłoś jeśli naruszono regulamin