11 Napoje.pdf

(466 KB) Pobierz
napoje
Jogurt naturalny
• 1 l mleka
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym.
10 min
40°C
2
Przełożyć do innego naczynia, „otulić kocykiem”, pozostawić na około 4 godziny, następnie wstawić do lodówki w celu
schłodzenia.
Warianty:
Podawać w postaci podstawowej lub zmiksować 300 g dowolnych owoców i 1 Ł cukru.
dodać do jogurtu i wymieszać.
30 s
4-5
• 150 g naturalnego jogurtu
1 ł cukru
Kawa mrożona
kilka zamrożonych kostek
mleka 3,2 %
6 ł kawy rozpuszczalnej
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć kostki mleka, rozdrobnić miksując.
Założyć motylek, dodać pozostałe składniki.
20 s
40 s
10
5
4 ł cukru pudru
0,5 MK dowolnego likieru (amaretto,
pomarańczowy, kokosowy)
Kawa cappuccino
• 1 l mleka
0,5 tabliczki
czekolady
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
Kawę podawać w filiżankach posypaną rozdrobnioną czekoladą.
W celu zrobienia piany zmiksować.
3s
7 min
90°C
5
4–6 ł kawy
rozpuszczalnej
3 ł cukru
0,5 MK likieru (amaretto)
www.kohersen.pl
147
napoje
Koktajl leśny
• 500 ml mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki.
40 s
5
2 ł miodu
300 g mrożonych jagód, poziomek, malin
Koktajl młodości
450 g mrożonych truskawek
1 MK płatków owsianych
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, orzechy, rozdrobnić miksując.
Dodać pozostałe składniki.
10 s
30 s
6-7
2 Ł dowolnych orzechów
150 g kefiru lub jogurtu
Lemoniada cytrynowa
230 g cytryn (obranych, pokrojonych w plastry)
1 cytryna ze skórą (sparzona wrzątkiem,
pokrojona w plastry)
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier. Do sita włożyć cytryny.
Podawać dobrze schłodzoną z kostkami lodu.
10 min
120°C
2
80 g cukru
1 l wody
Maślanka z zielonym ogórkiem
1 l maślanki
• 150 g obranego ogórka
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego wrzucić na wirujące noże koperek, miksować.
Dodać ogórka pokrojonego w plastry, sól, cukier.
Po 30 s wlać maślankę przez otwór w pokrywie. Podawać na zimno.
6s
40 s
8<9
7
1 pęczek koperku
0,5 ł soli
1 ł cukru
148
Robot Kohersen - książka kucharska
napoje
Napój wielowarzywny multiwitamina
150
150
150
150
g
g
g
g
marchwi
czerwonego buraka
obranych pomidorów
czerwonej papryki
150 g kiszonego ogórka
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
0,5 cytryny
0,5 ł soli
1,3 l wody
Sposób przyrządzania:
Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić czosnek i natkę pietruszki,
miksować.
Dodać marchew, buraki, paprykę, pomidory, ogórki, przyprawy, rozdrobnić miksując.
Dodać 2 MK wody, miksować.
Dodać pozostałą ilość wody i mieszać.
Przecedzić przez sito.
15 s
30 s
30 s
20 s
8
10
10
5
Shake brzoskwiniowy
250 g zamrożonych brzoskwiń z puszki
3 Ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć brzoskwinie i cukier, miksować.
Dodać mleko, sok z cytryny.
10 s
15 s
8
6
4 MK mleka
sok z 0,5 cytryny
Shake czekoladowy
300 g zamrożonej w woreczku
śmietanki 12%
0,5 MK mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, zamrożoną śmietankę, miksować.
Założyć motylek. Dodać pozostałe składniki.
20 s
40 s
10
5
0,5 MK rozpuszczalnej czekolady
(lub 50 g gorzkiej czekolady)
1 ł cukru pudru
www.kohersen.pl
149
napoje
Shake pomarańczowy
250 g zamrożonych cząstek pomarańczy
3 Ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć pomarańcze i cukier, miksować.
Dodać mleko, sok z cytryny.
10 s
15 s
8
6
4 MK mleka
sok z 0,5 cytryny
Shake truskawkowy
200 g mrożonych truskawek
3 Ł cukru
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i cukier, miksować.
Dodać mleko, sok z cytryny.
10 s
15 s
8
6
4 MK mleka
sok z 0,5 cytryny
Sok grejpfrutowy
1 różowy grejpfrut (bez pestek i białych przegród, w plastrach)
1 cytryna (obrana bez pestek)
Sposób przyrządzania:
Składniki (oprócz wody) włożyć do naczynia miksującego, miksować.
Dodać wodę.
30 s
1 min
8
3 Ł cukru
750 g wody
150
Robot Kohersen - książka kucharska
napoje
Sok dla dzieci typu Kubuś
200 g marchwi
350 g jabłek
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew pokrojoną w kawałki, ucierać.
Dodać 500 ml wody, gotować.
Dodać jabłka pokrojone w kawałki, banana, cukier.
Odstawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu miksować.
Uzupełnić do 2 l wodą, mieszać.
W celu zawekowania, podgrzewać.
Nalać do butelek i zamknąć.
1 min
30 s
10 min
100°C
10
5
2
30 s
10 min
5 min
120°C
100°C
6-7
3
5
• 100 g banana
100 g cukru
2 l wody
0,5 MK soku z cytryny
Sok z pomarańczy i marchwi (10 litrów)
4 duże pomarańcze
sparzona skórka z 2 pomarańczy
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć marchew i rozdrobnić miksując.
Dodać obrane pomarańcze bez białej otoczki i pestek, sparzoną skórkę z dwóch pomarańczy
bez białej otoczki, miksować.
Wlać 500 ml wody, gotować.
Odstawić do przestudzenia.
Przegotować 8 l wody z cukrem.
Wystudzoną pulpę miksować.
Wlać do przegotowanej wody, dodać sok z cytryn.
3 min
10
20 s
30 s
30 min
90°C
8
8
3
sok z 6 cytryn
0,5 kg marchewki
600 g cukru
8 l wody
www.kohersen.pl
151
Zgłoś jeśli naruszono regulamin