Rolada schabowa pieczona w niskiej temperaturze.odt

(17 KB) Pobierz

Rolada schabowa pieczona w niskiej temperaturze

Składniki:

ok. 1,2-1,3 kg schabu w dużym kawałku

słoik suszonych pomidorów

200 g mozzarelli lub 150 g dobrego żółtego sera

4 łyżki oleju

2 łyżki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżka ziół toskańskich (z suszonymi pomidorami)

sól

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błonek. Dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy wzdłuż, aby otrzymać duży i niezbyt gruby płat mięsa. Doprawiamy z obu stron solą.Do oleju dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła toskańskie oraz rozarte w dłoni zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy.

Marynatą smarujemy z obu stron cały płat schabu, zwijamy w rulon. Układamy w dużym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy. Siekamy w drobną kostkę. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, rozkładamy na mięsie.

Zwijamy ciasną roladę i związujemy ją dokładnie sznurkiem wędliniarskim. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, aby mięso nie było schłodzone.

Podgrzewamy patelnię z grubym dnem i obsmażamy roladę z każdej strony na rumiano (nie dajemy dodatkowego tłuszczu).

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 160-170 minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni (jeśli Wasza rolada będzie cieńsza, skróćcie czas pieczenia). Na ostatnie 30 minut możemy zwiększyć temperaturę do 95-100 stopni.

Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładamy w lodówce co najmniej 2-3 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin