Domowa przyprawa jarzynowo-grzybowa
Wykorzystuje ją głównie do sosów, ale dobrze pasuje również do niektórych zup, zwłaszcza grzybowej, ziemniaczanej, barszczu białego, czerwonego, ukraińskiego, do żurku, zupy jarzynowej - słowem tych, w których grzybowy aromat nie przeszkadza.Składniki:1 część mieszanych, suszonych warzyw (marchew, por, seler i pietruszka - korzeń i nać, czosnek)1 część suszonych grzybów (może być to, co zostaje na dnie, po wykorzystaniu ładniejszych grzybków, oraz połamane kapelusze i nóżki)trochę grubej soli morskiej***ok.1 łyżeczki ziaren pieprzu***ok.1 łyżeczki ziaren ziela angielskiego***Sposób przygotowania:Wszystkie składniki zmielić. Ja mieliłam w młynku do kawy, ponieważ chciałam uzyskać przyprawę w proszku. Jednak można spróbować zmielić w malakserze, wtedy "jarzynka" będzie na pewno grubiej zmielona. Zdecydujcie sami, jaką wolicie. *** Ilość soli, pieprzu i ziela angielskiego zależy od ilości użytych warzyw i grzybów. Ja na szklankę warzyw + szklankę grzybów dałam po łyżeczce pieprzu i ziela, i trochę więcej soli.
inverna