Krokiety z chleba tostowego.rtf

(1712 KB) Pobierz

Krokiety z chleba tostowego

 

 

Autor: NaTalerzuAgnes

Oryginalna propozycja na ciepłą kolację czy przekąskę. Możemy tym daniem również zaskoczyć naszych gości. Zrobiłam dwa nadzienia – jedno z parówką i żółtym serem a drugie z mozarellą i suszonym pomidorem. Wszystko zależy od naszych smaków :)

Składniki

 

Chleb tostowy - 12 kromek

Ser żółty - 12 plasterków

Parówki - 3 szt. (każdą przekrawamy na pół)

Mozzarella - 1 kulka

Suszone pomidory - (w oliwie) - 6 szt.

Jajka - 2 szt. - do obtoczenia

Sól, pieprz - do smaku

Zioła prowansalskie - do smaku

Bułka tarta - do obtoczenia

Olej - do smażenia

5-6 os.             

30 min             

Przygotowanie

 

Z kromek chleba tostowego odkrawamy boki. Każdą kromkę rozwałkowujemy wałkiem dość cienko. Na 6 kromek układamy po 2 plasterki żółtego sera i pół parówki, a na drugie 6 kromek startą mozzarellę i suszonego pomidora (uważamy by nadzienie nie wychodziło poza kromkę, ponieważ nie zroluje się tak jak trzeba). Każdą kromkę zwijamy w rulon, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.

Jajka roztrzepujemy dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Nasze krokiety odwijamy z folii i panierujemy - najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Zgłoś jeśli naruszono regulamin