Syrop z winogron
Pyszny, gęsty i słodki syrop do rozrabiania z wodą. Doskonale gasi pragnienie i pasuje do obiadu. Możemy naszym dzieciom przygotowywać go do szkoły. Jeśli mamy więcej owoców to proporcje składników odpowiednio zwiększamy.
Składniki:
· Winogrona [1 kg]
· Cukier [700g]
Winogrona myjemy i odrywamy od gałązek. Wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Mieszamy. Przykrywamy cienką przewiewna tkaniną lub gazą. Odstawiamy w jasne i ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie zlewamy sok przez sito. Pozostałe owoce odciskamy, np. przez czystą, nieużywaną pończochę (wówczas po odciśnięciu pozostaną nam same pestki i skórki). Rozlewamy sok do czystych słoiczków lub butelek. Pasteryzujemy około 15- 20 minut.
http://sylkahaha.blox.pl/html/1310721,1179650,21.html?1303362
bwizard001