Syrop z winogron.docx

(114 KB) Pobierz

Syrop z winogron

Pyszny, gęsty i słodki syrop do rozrabiania z wodą. Doskonale gasi pragnienie i pasuje do obiadu. Możemy naszym dzieciom przygotowywać go do szkoły.  Jeśli mamy więcej owoców to proporcje składników odpowiednio zwiększamy.

 Składniki: 

·         Winogrona [1 kg]

·         Cukier [700g]


 Winogrona myjemy i odrywamy od gałązek. Wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Mieszamy. Przykrywamy  cienką przewiewna tkaniną lub gazą. Odstawiamy w jasne i ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie zlewamy sok przez sito. Pozostałe owoce odciskamy, np. przez czystą, nieużywaną pończochę (wówczas po odciśnięciu pozostaną nam same pestki i skórki). Rozlewamy sok do czystych słoiczków lub butelek. Pasteryzujemy około 15- 20 minut.


https://lh6.googleusercontent.com/-4Gsd37kskR7KZoHonMQLmJZF1ILtSKmhlioLFvseUY=w640-h480-no

http://sylkahaha.blox.pl/html/1310721,1179650,21.html?1303362

Zgłoś jeśli naruszono regulamin