4. Metody identyfikacji drobnoustrojów.pdf

(2441 KB) Pobierz
Badanie mikrobiologiczne
Cel:
identyfikacja czynnika etiologicznego zakażenia i
oznaczenie wrażliwości na antybiotyki
Tok badania mikrobiologicznego
Pobranie materiału
Badanie materiału:
Metody klasyczne
Badanie mikroskopowe
Hodowla i identyfikacja drobnoustroju
Oznaczenie wrażliwości bakterii na antybiotyki
Metody immunologiczne
Metody molekularne
Techniki wykrywania charakterystycznych sekwencji DNA lub RNA
drobnoustrojów.
Spektrometria MALDI-TOF
Pobieranie i przesyłanie
materiału
Rodzaj podłoża transportowego
i rodzaj pojemników są
dostosowywane do rodzaju
materiału i kierunku badania
(bakterie, wirusy, obecność
przeciwciał)
Badanie mikroskopowe
Mikroskop świetlny
Preparaty barwione
metoda Grama
metody specjalne np.
barwienie na obecność
zarodników
Laseczka tężca
Clostridium tetani,
zarodniki na końcu
komórki bakteryjnej
nadające kształt
pałeczki dobosza
Biochemiczne metody identyfikacji
drobnoustrojów
Polegają na określeniu zdolności mikroorganizmów do
asymilacji, fermentacji lub rozkładu określonych
związków chemicznych.
Cechy biochemiczne określa się na podstawie reakcji
chemicznych zachodzących w odpowiednio
skomponowanych pożywkach wzrostowych.
Wyniki testów biochemicznych odczytuje się
makroskopowo:
- Wzrost lub jego brak
- Zmiana zabarwienia pożywki
- Reakcja barwna po wprowadzeniu odczynnika reagującego
w wytwarzanym metabolitem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin