Sernik na zimno.txt

(0 KB) Pobierz
Sernik na zimno


Składniki:

 

- 40 dag sera mielonego

- 1 szkl. cukru

- 4 jajka

- 1 cukier waniliowy

- 3,5 łyżki żelatyny

- 2 galaretki

- 1 kostka margaryny lub masła

- 1 szkl. mleka

 

W 1 szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 3,5 łyżki żelatyny. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tej masy wędruje rozpuszczona i wystudzona żelatyna. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudy. Całość wylewamy do tortownicy (można zrobić wersje jednoosobowe – w kubeczkach lub wersję babkową w keksowniku) wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie owoce (najlepiej banany) i zalewamy lekko stężałymi galaretkami. 

?Smacznego?!




 Galaretki rozpuść w 0,5 l (2x szkl. 250 ml). 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin