Sernik na zimno Składniki: - 40 dag sera mielonego - 1 szkl. cukru - 4 jajka - 1 cukier waniliowy - 3,5 łyżki żelatyny - 2 galaretki - 1 kostka margaryny lub masła - 1 szkl. mleka W 1 szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 3,5 łyżki żelatyny. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tej masy wędruje rozpuszczona i wystudzona żelatyna. Intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudy. Całość wylewamy do tortownicy (można zrobić wersje jednoosobowe – w kubeczkach lub wersję babkową w keksowniku) wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie owoce (najlepiej banany) i zalewamy lekko stężałymi galaretkami. ?Smacznego?! Galaretki rozpuść w 0,5 l (2x szkl. 250 ml).
Angelika1969