Dieta Budwig.doc

(48 KB) Pobierz

Dieta Budwig

Niezwykły, alternatywny sposób leczenia raka został opracowany przez niemiecką biochemik, dr Joannę Budwig, siedmiokrotnie nominowaną do nagrody Nobla. Jej najważniejszym wkładem medycznym są jej badania nad rolą kwasów tłuszczowych. W celu masowej produkcji i dystrybucji żywności o wysokiej zawartości olejów producenci żywności celowo zmieniają skład chemiczny olejów, co daje im dłuższy termin ważności. W 1950 roku dr Joanna Budwig dowiodła, że te chemicznie zmienione, uwodornione tłuszcze (które nazywa "pseudo" tłuszczami) są twarde i przyklejają się do błony komórkowej, co powoduje jej uszkodzenie. Dr Budwig uważa, że te uwodornione tłuszcze i oleje zmieniają pole elektryczne komórek i czynią nas podatnymi na przewlekłe i śmiertelne choroby, ponieważ korzystne enzymy, rozkładające oksydazę zostały zniszczone przez ogrzewanie lub gotowanie na parze. Wykazała także, że brak niezbędnych nienasyconych tłuszczów jest odpowiedzialny za wytwarzanie oksydazy, która wywołuje wzrost nowotworu i powoduje wiele innych chorób przewlekłych. Wierzy, że rak nie jest wynikiem przerostu komórek, ale uszkodzenia wzrostu komórek (tj., podziału komórki), spowodowanego przez połączenie zbyt wielu "pseudo" tłuszczy i niewystarczającej ilości zdrowych tłuszczy w błonie komórkowej.

Jednak właściwie co się dzieje, kiedy tłuszcze są przetwarzane? W zdrowych tłuszczach znajduje się niezbędna chmura elektronów, które umożliwiają tłuszczom wiązanie się z tlenem. Zdrowe, utlenione tłuszcze są zdolne do wiązania się z białkiem i po tym procesie stają się rozpuszczalne w wodzie. Ta rozpuszczalność w wodzie jest niezbędna do wszystkich procesów wzrostu, regeneracji i odnowy komórek, funkcji mózgu i nerwów, sensorycznych funkcji nerwowych oraz rozwoju energii. W rzeczywistości cała podstawa produkcji naszej energii opiera się na metabolizmie lipidów. Uwodornienie niszczy istotną chmurę elektronową, w wyniku czego te "pseudo" tłuszcze mogą wiązać się z tlenem lub z białkami. Takie tłuszcze blokują krążenie, uszkadzają serce, hamują odnowę komórek i utrudniają swobodny przepływ krwi i limfy. Zapamiętaj ten fakt następnym razem, gdy będziesz chciał kupić margarynę lub potrawy smażone, ponieważ zawierają one te szkodliwe tłuszcze. Dr Budwig rozpoczęła badanie tłuszczów w 1950 roku i szybko odkryła znacznie więcej o metabolizmie tłuszczów niż dotychczas wiedziano. Analizowała próbki krwi tysięcy ciężko chorych pacjentów, a potem porównywała je z krwią zdrowych ludzi. Wkrótce okazało się, że we krwi ciężko chorych pacjentów z nowotworem był niedobór niektórych ważnych, podstawowych składników, w tym fosfolipidów i lipoprotein, natomiast krew zdrowego człowieka zawsze zawierała wystarczające ilości tych składników. Postawiła hipotezę, że brak tych składników spowodował proliferację komórek nowotworowych. Kiedy analizowała krew chorych na raka, zamiast znaleźć zdrową, czerwoną, bogatą w tlen hemoglobinę, odkryła zielono-żółtą substancję. Gdy te naturalne składniki zostały ponownie wprowadzone, guzy nowotworowe zaczęły się kurczyć. Dziwne, zielonkawe elementy krwi zostały zastąpione zdrowymi czerwonymi krwinkami, a lipoproteiny i fosfolipidy znów się pojawiły. Potem odkryła, że jedzenie kombinacji dwóch rodzajów żywności zastąpi lipoproteiny i fosfolipidy i przekształci krew w zdrową.  Dwa podstawowe kwasy tłuszczowe (EFA) to kwas linolowy (LA), tłuszcz bogaty w kwasy omega-6 i kwas alfa-linolenowy (ALA), bogaty w omega-3. Dobry stan zdrowia wymaga właściwego stosunku między tłuszczami omega-6 i omega-3, który wynosi około 2:1. Warzywa i orzechy (kukurydza, szafran, bawełna, orzeszki ziemne i soja) zawierają najwyższe stężenie tłuszczy omega-6. LA jest podstawowym tłuszczem omega-6, który zdrowy organizm zamienia w kwas gamma-linolenowy (GLA). Inne tłuszcze omega-6 obejmują sprzężony kwas linolowy (CLA), dihomo-gamma-linolenowy (DGLA) i kwas arachidonowy (AA). Ocean ryb (np. łosoś, tuńczyk i makrela) i pewne orzechy lub nasiona (np. lnu, siemię lniane, orzechy włoskie) zawierają najwyższe stężenie tłuszczy omega-3. ALA jest podstawowym tłuszczem omega-3, który zdrowy organizm przekształca w kwas eikozapentaenowy (EPA) i później w kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas dokozapentaenowy (DPA).Budwig uważa, że przewlekła choroba jest wynikiem braku w organizmie EFA, które pełne są elektronów i wiążą się z tlenem i białkami. Gdy są wchłaniane przez błonę komórkową, wchłaniają tlen do komórek i jeśli są związane z białkami bogatymi w siarkę, stają się rozpuszczalne w wodzie. Teoria Diety Budwig: wykorzystanie tlenu w organizmie może być stymulowane przez lipoproteiny (białka bogate w siarkę i kwas linolowy). Ed McCabe tak omawia swój punkt widzenia na EFA: "Krwinki czerwone w płucach dają dwutlenek węgla i biorą tlen. Następnie są one transportowane do stacji komórkowej poprzez naczynia krwionośne, gdzie uwalniają swój tlen do osocza. Ten wydany tlen  jest "przyciągany" do komórek przez "rezonans" z... kwasami tłuszczowymi. W przeciwnym razie tlen nie może przejść drogi do komórki. Bogate w elektrony kwasy tłuszczowe odgrywają decydującą rolę w enzymach oddechowych, które są podstawą utleniania komórek". EFA w połączeniu z białkami bogatymi w siarkę (takimi jak te znajdujące się w twarogu) zwiększają utlenienie organizmu, ponieważ elektrony są naturalnie chronione do czasu, aż organizm potrzebuje energii. Oczywiście, jak można się spodziewać, dr Budwig była prześladowana za swoją pracę. Wystarczy pomyśleć o ilości pieniędzy generowanych każdego roku z tłuszczu i przemysłu naftowego. Proces uwodornienia jest podstawą obu tych rodzajów, a teoria dr Budwig była oparta na fundamencie, że utwardzone tłuszcze przyczyniają się do tworzenia komórek rakowych! Ostatecznie uniemożliwiono jej dalsze badania oraz publikację jej odkrycia. Z jej własnych słów: "Mam odpowiedź na raka, ale amerykańscy lekarze nie będą słuchać. Przyjeżdżają tutaj, obserwują moje metody i są pod wrażeniem. Następnie dają specjalne oferty, aby mogli zabrać je do domu i zarobić dużo pieniędzy. Nie zgadzam się na to, więc jestem bojkotowana w każdym kraju". Kilka doskonałych źródeł białek bogatych w siarkę to orzechy, cebula, szczypiorek, czosnek, a szczególnie twaróg i jogurt. Olej lniany powinien być z pierwszego tłoczenia na zimno, organiczny, ciekły, przechowywany w lodówce i nierafinowany. Jedną z najlepszych marek jest olej lniany Barlean. Mieszanka oleju lnianego i twarogu powinna być częścią diety każdego pacjenta z rakiem. Wystarczy wymieszać jedną filiżankę ekologicznego twarogu z 2-3 łyżkami oleju lnianego. Pamiętaj, aby zmieszać je razem i odstawić na kilka minut. W ten sposób nastąpi konwersja rozpuszczalnego w oleju omega-3 do rozpuszczalnych w wodzie kwasów omega-3. Dobrym pomysłem jest zemleć świeże nasiona lnu i dodać do mieszanki. Ważne jest, aby zauważyć, że produkty bogate w EFA, ale nie zawierające białka bogatego w siarkę, spowodują brak realizacji tego zadania. Dzieje się tak, ponieważ oleje muszą najpierw związać się z białkami, zanim zwiążą się z tlenem i organizm będzie mógł przyswoić taką kombinację. Dzięki niestrudzonej pracy dr Budwig wiemy teraz, że tłuszcze bogate w elektrony oddziałują z białkami bogatymi w siarkę, wiążą tlen i promują tlenowy metabolizm, który przywraca zdrowie. Według onkologa i kardiologa, dra Dan C. Röhm: "Co ona (dr Budwig) wykazała powodowało u mnie na początku niedowierzanie, ale ostatnio, ku mojemu zadowoleniu, w mojej praktyce jest tak: Raka łatwo uleczyć, a leczenie polega na suplementacji/zmianie stylu życia, odpowiedź jest natychmiastowa; rak staje się słaby i bezbronny. Precyzyjny, biochemiczny punkt utraty zdrowia został zidentyfikowany przez nią w 1951 roku i jest do naprawienia w warunkach in vitro (testy w probówkach) oraz in vivo (testy na organizmach żywych)... Ta dieta jest zdecydowanie najbardziej udaną dietą przeciwnowotworową". Bill Henderson pracował z ponad tysiącem terminalnie chorych na raka. Kluczem do jego protokołu leczenia jest dieta Budwig. Jego książka pt.: "Pokonać raka Delikatnie" jest doskonała, jak jego nowa książka pt.: "Cancer-Free". Bill jest wspaniałym człowiekiem i "trenuje" Cię przez telefon. Jego Protokół zawiera kilka bardzo zaawansowanych cech, które sprawiają, że jest jednym z najsilniejszych dostępnych metod leczenia nowotworów. On naprawdę koncentruje się na ścisłej diecie przeciwrakowej i jest to jeden z powodów, dla którego tak wiele osób zostało wyleczonych przy jego leczeniu. Jak sama nazwa mówi, jest to również jeden z "najdelikatniejszych" rodzajów leczenia. Każdy, kto wybiera protokół Budwig, powinien używać protokołu Billa Hendersona. Należy pamiętać, że jeśli jesteś na diecie Budwig, nie należy przyjmować Protocelu, ponieważ działa w przeciwnym kierunku. Ponadto nie należy przyjmować żadnego produktu z Paw Paw lub Gravioli, gdyż te rośliny zawierają niższe ATP i mogą zrównoważyć dietę Budwig.

 

Cellect-Budwig

Ta część koncentruje się na pięciu sposobach leczenia raka (do stosowania razem), które składają się na protokół Cellect-Budwig. Jest to jeden z najsilniejszych, nietoksycznych i wysoce skutecznych, alternatywnych metod leczenia raka.Sercem i duszą tego zabiegu jest Cellect, multi-mineralny, multi-aminokwasowy, multi-witaminowy suplement diety, dodany do niektórych produktów antynowotworowych. Cellect zaprojektował biochemik Fred Eichhorn, który miał terminalnego raka trzustki w 1976 roku. On nadal żyje i jest prezesem National Cancer Research Foundation. Wykazał, że Cellect ma doskonałe wyniki w leczeniu zaawansowanego raka. Mike Vrentas, członek zarządu Independent Cancer Research Foundation Inc., połączył dietę Budwig, witaminę B17 (pestki moreli), soki i Cellect, co czyni go bardzo silnym leczeniem.

#1 – Proszek Cellect

Jak już wspomniałem, kluczowym produktem w tym protokole  jest proszek zwany Cellect, który wykazał doskonałe wyniki w leczeniu wszystkich form raka. Pacjenci z nowotworami powinni zacząć od szybkiego wzmacniania maksymalnie czterema miarkami dziennie. Dzieci oczywiście powinny stosować mniejsze dawki. Zaawansowani pacjenci powinni stosować sześć do ośmiu porcji dziennie. Cellect czasami powoduje zaparcia, więc należy wziąć trzy kapsułki oleju z wątroby dorsza (w zestawie z Cellect) z każdą porcją. Łuski Psyllium i świeże soki warzywne pomogą również złagodzić zaparcia.

#2 – Dieta Budwig

Poprzednia część szczegółowo opisała dietę Budwig, więc nie będę spędzać dużo czasu, żeby powtórzyć. Jednak stanowczo twierdzę, że nie należy stosować Cellect i diety Budwig w odstępie 1,5 godziny od siebie. Należy także pamiętać, aby stosować olej z wątroby dorsza z Cellect i olej lniany z dietą Budwig.

#3 - Witamina B17

Faktem jest, że witamina ta jest selektywnie toksyczna dla komórek rakowych, a więc idealnie pasuje do tego protokołu. Zaleca się, aby jeść pestki moreli, a nie przyjmować ją w postaci pigułki. Według dr Krebs, chorzy na raka powinni zacząć od kilku nasion moreli dziennie i spożywać około trzydziestu nasion moreli dziennie, najlepiej jeść na czczo i w ciągu dnia między posiłkami, biorąc około dziesięciu nasion między śniadaniem i lunchem, a następnie dziesięć między lunchem i obiadem oraz dziesięć przed snem.

#4 – Organiczne soki warzywne

Wystarczy pamiętać, że organiczne wyciskanie soku z warzyw jest istotne z dwóch głównych powodów. Przede wszystkim warzywa są zazwyczaj bardzo bogate w składniki odżywcze i fitochemikalia. Ponadto, poprzez wyciskanie soku ze świeżych, organicznych warzyw, nie będzie miało tyle samo miejsca dla toksycznych fast foodów, które większość ludzi lubi jeść, takich jak napoje gazowane, pączki i frytki. Nie jest konieczne, aby szybko wprowadzić sok do diety, ale chorzy na raka powinny pić (codziennie) około 30 g świeżego soku z warzyw na każde 2 kg masy ciała. Tak więc, osoba ważąca 90 kg powinna wypijać 1,5 kg dziennie, a osoba ważąca 70 kg, 1 kilogram, itp. Zaleca się pić sok w kilku mniejszych porcjach w ciągu dnia, nie pijąc całego soku naraz.

#5 –Światło słoneczne (Witamina D)

Zaleca się spędzanie trzydziestu minut na słońcu dziennie, jeśli to możliwe. NIE używaj filtrów przeciwsłonecznych, jako że filtrują pomocne światło, a także powodują raka.

 

Oczyszczanie wątroby

Mogę powiedzieć z 99% pewnością, że pacjent z nowotworem zaawansowanym na protokole Cellect-Budwig będzie musiał stymulować wątrobę poprzez jej oczyszczenie z toksyn zapalnych wraz z innymi narządami. Tak więc po Terapii Gersona i terapii dr Kelley, zalecane są kawowe lewatywy, ponieważ kawa otwiera przewody żółciowe i stymuluje produkcję żółci w wątrobie. Ile lewatyw dziennie? Cóż, niektórzy ludzie potrzebują kilku, a niektórzy tylko  jednej dziennie. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest Twoja wątroba. Większość z nas ma wątroby, które są przeciążone toksynami, więc jest dość prawdopodobne, że będziesz musiał stosować trzy, lub więcej, lewatywy dziennie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin