kubica, biologia z elementami mikrobiologii, cechy leków antybakteryjnych.docx

(13 KB) Pobierz

 

cechy leków antybakteryjnych

Antybiotyki to substancje wytwarzane przez bakterie i grzyby, które mają zdolność hamowania procesów życiowych drobnoustrojów chorobotwórczych. Antybiotyki mogą działać bakteriostatycznie i fungistatycznie (hamować rozmnażanie bakterii i grzybów) oraz bakterio- i grzybobójczo (zabijają bezpośrednio komórki bakterii i grzybów chorobotwórczych). Ogólnie biorąc, antybiotyki można podzielić na 3 główne grupy, w zależności od mechanizmu i miejsca ich oddziaływania na komórki drobnoustrojów:

1. Uszkadzające strukturę ściany i (lub) błony komórkowej oraz zaburzające czynności w nich odbywające się (cefalosporyny, penicyliny, polimiksyny, colistyna, vankomycyna).

2. Hamujące syntezę białek strukturalnych i enzymatycznych cytozolu (erytromycyna, linkosamidy, neomycyna, streptymycyna, tetracykliny).

3. Uszkadzające materiał genetyczny drobnoustrojów (ryfamycyna, ryfampicyna, etambutol, gryzeofulwina).

MOLEKULARNE MECHANIZMY DZIAŁANIA ANTYBIOTYKÓW

·         zaburzają podstawowe procesy biochemiczne i metaboliczne komórek bakteryjnych

·         wchodzą w reakcje z enzymami bakteryjnymi

·         tworzą kompleksy z rybosomami

·         wbudowywanie antybiotyku w błonę komórkową bakterii

·         powodują inhibicję enzymów bakteryjnych

·         modyfikują substrat - bakterie nie rozpoznają celu swojego działania

·         zaburzają syntezę bakteryjnych kwasów nukleinowych i białek

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA ANTYBIOTYKÓW:

·         antybiotyki nie wykazują skuteczności leczenia wobec chorób wirusowych

·         bezpośrednia toksyczność leków - np. uczulenie na Penicylinę

EFEKTY UBOCZNE STOSOWANIA ANTYBIOTYKÓW:

·         zaburzenia lub wręcz zniszczenie naturalnej mikroflory organizmu - co powoduje wtórne zakażeni i spadek odporności.

·         Rozwój szczepów opornych

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin