t_06_00 Egzamin Praktyczny - Sporządzanie potraw i napojów.pdf

(1675 KB) Pobierz
Uk ad graficzny © CKE 2013
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
KRYTERIA OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
Nazwa kwalifikacji:
Sporz dzanie potraw i napojów
Oznaczenie arkusza:
T.06-01-14.05
Oznaczenie kwalifikacji:
T.06
Numer zadania:
01
Wype nia egzaminator
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdaj cego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzie
Miesi c
Rok
Zmiana
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Elementy podlegaj ce ocenie/kryteria oceny
Numer
stanowiska
Egzaminator wpisuje
T,
je eli zdaj cy spe ni
kryterium albo
N,
je eli
nie spe ni
Rezultat 1. Placki ziemniaczane
1
Wszystkie placki maj kszta t okr g y.
2
Wszystkie placki maj zbli on wielko .
3
Usma one placki maj rumian barw , s równomiernie usma one.
4
Placki maj jednolity przekrój, sk adniki s równomiernie wymieszane.
5
Po przekrojeniu placki nie s surowe, nie rozpadaj si .
6
Placki nie s za s one
ani
ja owe w smaku.
Rezultat 2. Kisiel porzeczkowy
1
Kisiel jest esencjonalny, ma smak porzeczkowy.
2
Kisiel ma barw owoców.
3
Kisiel nie zawiera grudek m ki, konsystencja jest jednolita.
4
Kisiel ma konsystencj charakterystyczn (nie za rzadk , nie za g st ).
Rezultat 3. Zastawa sto owa
1
Talerze do dania zasadniczego zastosowane do podania placków.
2
Kompotierka na podstawce zastosowana do podania kisielu.
3
Sztu ce: nó i widelec sto owy dobrane do placków.
4
y eczka ( y ka do deserów) dobrana do kisielu.
Strona 2 z 4
Rezultat 4. Sposób wyporcjowania i wyekspediowania potraw
1
Placki wyporcjowano po 3 szt.
2
Talerz z plackami jest czysty, wypolerowany.
3
Placki nie wystaj poza brzeg talerza.
4
Placki nie s u o one warstwowo (jeden na drugim).
5
Kisiel jest udekorowany bit
mietank .
6
Kompotierka nie jest zabrudzona kisielem lub mietank .
7
Wyporcjowane placki s gor ce lub ciep e (element oceniany po podniesieniu r ki przez zdaj cego).
8
Wyporcjowany kisiel jest sch odzony, porcje s porównywalnej wielko ci.
Przebieg 1. Wykonanie placków ziemniaczanych zgodnie z technologi produkcji
1
Zdaj cy umy r ce przed przyst pieniem do pracy i w sytuacjach koniecznych.
2
Zdaj cy wykona obróbk wst pn ziemniaków i cebuli.
3
Zdaj cy sprawdzi wie o
jaj, czyli wybi jaja do osobnego naczynia.
4
patelni do ilo ci sma onych placków.
Zdaj cy ciera ziemniaki i cebul na tarce o drobnych oczkach.
5
Zdaj cy sma y placki od rozgrzanego, niedymi cego t uszczu.
6
Zdaj cy dobra odpowiedni wielko
7
Zdaj cy na bie co utrzymywa porz dek na stanowisku.
8
Zdaj cy po zako czeniu prac pozostawi porz dek na stanowisku.
Strona 3 z 4
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin