konspekt 6.doc

(100 KB) Pobierz
Ubytki niepróchnicowego pochodzenia

Ubytki niepróchnicowego pochodzenia

 

Def: ubytek tkanek na drodze procesów niepróchnicowych

 

1)      atrycja - ścieranie (attrition)

2)      erozja (erosion)

3)      abrazja (abrasion)

 

1) ATRYCJA

·         Stopniowa utrata twardych tkanek zęba w wyniku naturalnego żucia

·         obejmuje zawsze powierzchnie czynnościowe:

o        powierzchnie żujące

o        brzegi sieczne          

Etiologia

·         Ścieranie fizjologiczne - zużycie zębów w procesie starzenia się - dot. głównie uzębienia stałego, wyjątkowo uzębienia mlecznego

·         Ścieranie patologiczne dot.:

o     zębów pojedynczych

o     grup zębów

 

Przyczyny

·        bruksizm

·        nieprawidłowa budowa zębów

·        gruboziarniste pożywienie

·        kontakty przedwczesne

·        wady zgryzu

 

Obraz kliniczny

·         powierzchnie żujące i brzegi sieczne zębów są starte, gładkie, lśniące, twarde, z cienką warstwą szkliwa na obwodzie

·         w części centralnej widoczna starta zębina:

o     żółta

o     ciemnobrązowa (zależnie od wieku i spożywanych pokarmów)

Profilaktyka

·         Eliminacja:

§         parafunkcji zębowych

§         wad zgryzu

§         przeciążeń zgryzowych

·         dokładny wywiad prowadzący do ustalenia, czy proces ścierania postępuje i następuje dalsze zużycie zębów

·         wykonanie modeli diagnostycznych i fotografii

 

Wskazania do leczenia

·         wrażliwość zębów:

§      na bodźce mechaniczne

§      termiczne

§      chemiczne

·         trudności w utrzymaniu uzupełnień protetycznych

·         wygląd zębów nie satysfakcjonujący pacjenta

 

 

Leczenie

·         Wypełnienia :

§      cementy szklano-jonomerowe

§      materiały złożone

§      kompomery

·         korony protetyczne (w przypadku ciągłego procesu ścierania)

·         konieczne podniesienie wysokości zwarcia przed uzupełnieniem protetycznym

 

2) EROZJA

Utrata twardych tkanek zęba na drodze procesów chemicznych bez udziału drobnoustrojów (nadżerki nietypowe)

 

Etiologia

·         czynnik kwasowy pochodzenia niebakteryjnego

·         czynniki mechaniczne

·         zmiany ilościowe i jakoścowe śliny

 

Czynniki chemiczne

·         Zewnętrzne:

§      kwasy znajdujące się w powietrzu (przemysłowe)

§      kwasowe pokarmy i napoje

§      chlorowana woda w basenach kąpielowych

§      leki stosowane przy niedokwaśności żołądka

·         wewnętrzne (spowodowane częstymi wymiotami):

§      w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych

§      u kobiet w ciąży

§      u alkoholików

§      w chorobach ogólnoustrojowych - anoreksja, bulimia

·         zaburzenia w ilości i jakości wydzielanej śliny

·         idiopatyczne (niskie pH śliny)

·         kwasy prowadzące do powstawania ubytków erozyjnych charakteryzują się pH<4,5 (pH Coca Coli 2,6)

·         następuje rozpuszczenie całej powierzchownej warstwy szkliwa  - hydroksyapatyty i fluoroapatyty

 

Fazy erozyjne w szkliwie wg. Mannenberga

 

·         aktywna - obraz przypominający “plaster miodu”- na skutek rozpuszczenia pryzmatów szkliwa i zachowania substancji międzypryzmatycznej

§      częsciej występuje u kobiet

§      u ludzi młodych w wieku 20-30 lat

·         bierna- pryzmaty są mniej widoczne

 

Erozja zębiny

·         Dotyczy głownie zębiny międzykanalikowej, z odwapnieniem zębiny okołokanalikowej

·         Demineralizacja podpowierzchownej zębiny nie przekracza 100 µm głębokości

·         Obnażenie kanalików zębinowych jest przyczyną nadwrażliwości na bodźce

·         ubytki erozyjne najczęściej spowodowane są spożywaniem kwasowych pokarmów i napojów

·         typ pożywienia lub napoju i sposób, w jaki jest spożywany , może warunkować umiejscowienie nadżerek:

 

§      świeże owoce – ubytki erozyjne na zębach przednich

§      soki owocowe – ubytki erozyjne na zębach przedtrzonowych i trzonowych

 

Szkodliwe działanie soków

§      sok cytrynowy

§      sok grapefruitowy

§      sok jabłkowy

§      sok pomarańczowy

§      sok ananasowy

§      sok śliwkowy

§      sok pomidorowy

·         Pokarmy zawierające kwas cytrynowy mogą powodować ubytki erozyjne – jony cytrynianu łączą się z wapniem szkliwa i zębiny tworząc rozpuszczalny cytrynian wapnia

·         Kwas cytrynowy powoduje zwiększone wydzielanie śliny, lecz nie jest ono wystarczające aby całkowicie zbuforować erozyjne działanie kwasu w jamie ustnej

·         Wykazano, że bardziej istotna niż pH jest miareczkowana kwasowość napoju – ilość dodanej zasady, wymagana do doprowadzenia danego roztworu do odczynu obojętnego, pH>7,5 – określa ona potencjał erozyjny danego produktu

·         Obecnie uważa się, że o powstawaniu nadżerek szkliwa decyduje nie ilość spożytych kwasów , ale częstość ich konsumpcji

·         Jednorazowe spożycie nawet dużej ilości kwaśnych pokarmów nie działa szkodliwie, ponieważ zawarty w nich kwas zostanie szybko zneutralizowany przez ślinę

 

Obraz kliniczny

·         powierzchnie przedsionkowe przednich zębów szczęki

·         powierzchnie przedsionkowe przednich zębów żuchwy

·         powierzchnie przedsionkowe przedtrzonowców

·         rzadko dot. trzonowców

 

Postać ubytku

·         płaskie ubytki szkliwa, lub półkoliste wgłębienia rozszerzające się ku obwodowi, nigdy nie obejmują brzegu siecznego i powierzchni stycznej,

·         przyszyjkowo zostaje zdrowy rąbek szkliwa jako wynik zdolności buforowej płynu z rowka dziąsłowego

·         powierzchnia ubytku erozyjnego zawsze jest gładka, lśniąca i twarda

 

Klasy ubytków erozyjnych (podział ze względu na obraz kliniczny)

·         powierzchowneograniczone  tylko do szkliwa

·         umiejscowioneobejmujące nie więcej niż 1/3 grubości zębiny

·         uogólnione  - obejmujące ponad 1/3 grubości zębiny

 

Profilaktyka

·         Zebranie dokładnego wywiadu stomatologicznego – częstość i sposób szczotkowania zębów

·         Zebranie dokładnego wywiadu ogólnego:             

§         zawód pacjenta

§         warunki pracy

§         styl życia

§         przyzwyczajenia

§         obecne i przebyte choroby

§         przyjmowane leki

 

·         Wywiad dietetyczny

·         Rejestracja wszystkich przyjmowanych posiłków w ciągu 5 kolejnych dni

·         Pomiary wydzielnia śliny spoczynkowej i stymulowanej

·         Określenie pH śliny

·         Ograniczenie spożywania kwasowych pokarmów (o pH<4,5)

·         Unikanie szczotkowania zębów bezpośrednio po spożyciu tych pokarmów

·         Stosowanie preparatów fluoru

·         Informowanie pacjentów o niekorzystnym wpływie nadmiernego i zbyt częstego spożywania soków owocowych, świeżych owoców, kwaśnych przetworów owocowych itd.

·         Po spożyciu kwaśnych pokarmów zaleca się płukanie jamy ustnej wodą, mlekiem, płukanką fluorową lub roztworem sody

·         Na zakończenie posiłku zaleca się spożycie obojętnego pożywienia np. żółtego sera

·         Pacjenci z ubytkami erozyjnymi powinni szczotkować zęby po upływie 30-60 min od spożycia kwaśnych pkarmów

 

3) ABRAZJA

Ścieranie twardych tkanek zęba pod wpływem fizycznych czynników zewnętrznych

 

·         Najliczniejsza grupa w abrazjach to ubytki klinowe

·         abrazja klamrowa

·         abrazja zawodowa

·         abrazja nawykowa

·         abrazja rytualna

 

Abrazja - etiologia

·         Nadmierne i nieprawidłowe szczotkowanie zębów (ruchami poziomymi)

·         Czynniki chemiczne (początek demineralizacji)

·         Niezrównoważone siły działające w okolicy szyjek zębów

 

Siły działające w okolicy szyjek zębów

·         Zębina jest bardziej niż szkliwo wytrzymała na duże odkształcenia, ze względu na jej większą elastyczność

·         Szkliwo jest twarde więc nie odkształca się tylko ulega odłamaniu

·         Zdolność szkliwa do przetrwania stresu napięciowego zależy głownie od kierunku sił w odniesieniu do ułożenia pryzmatów

·         Przy zgryzie idealnym siły żucia są kierowane wzdłuż osi zęba

§         tylko minimalnie odkształcają hydroksyapatyty szkliwa i zębiny

·         Przy zgryzie nieprawidłowym wytwarzają się siły boczne, które mogą powodować „zgięcie” zęba i tworzyć dwa typy stresu:

§         Stres ściskający  - skierowany głównie na bok, w stronę, na którą ząb jest wygięty

§         Stres rozciągliwy – siła napięcia, działająca na bok z dala od kierunku wygięcia

·         Szkliwo i zębina mają dużą odporność na ściskanie, natomiast odporność struktury zęba na siły rozciągania jest ograniczona

§         Może nastąpić przerwanie wiązań chemicznych między kryształami hydroksyapatytów

§         Powstaną małe przestrzenie wypełnione wodą i materiałem organicznym

§         Przerwana struktura krystaliczna będzie bardziej podatna na czynniki chemiczne i mechaniczne



Ten typ abrazji nosi nazwę zgięcia zęba - abfrakcja

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin