MacDonald Kate - Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza.pdf

(4409 KB) Pobierz
r\y:
# i v
^atk
Kate
Macdonald
• *
+i
\
Z ZIEIONEGO
WZGÓRZA
*
i> i )
Spis treści
WPROWADZENIE 4
KILKA WAŻNYCH RAD 6
SŁOWNICZEK T E R M I N Ó W K U C H A R S K I C H 7
ŁÓDECZKI OGÓRKOWE PANNY SARY COPP 9
DOSKONAŁA SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY 10
SOS Z TYSIĄCA WYSP 11
GĘSTA WARZYWNA ZUPA-KREM 12
KURCZAK W W Y K W I N T N Y M SOSIE 15
ULUBIONY SOK MALINOWY DIANY BARRY 16
POETYCZNE KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ 18
STAROMODNA LEMONIADA 19
RUBINOWE CIASTECZKA DO POPOŁUDNIOWEJ HERBATY 22
WYBIJANE CIASTO „ F U N T " PANNY H E L E N Y 24
KOKOSOWE M A K A R O N I K I 25
KRUCHE MORSKIE PIERNICZKI ZAPRAWIANE IMBIREM 26
CIASTKA Z MALINAMI „BOLEŚNIE ZAOSTRZAJĄCE A P E T Y T " 28
ANIELSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE 30
POLEWA POMARAŃCZOWA 31
PYSZNE CIASTECZKA PANI IRVING 32
L E K K I E KREMOWE LODY O SMAKU W A N I L I O W Y M 34
KARMELKI CZEKOLADOWE 36
WALERIANOWY T O R T ANI 38
KREM ŚMIETANOWO-MAŚLANY 39
CZEKOLADOWY T O R T - D U C H 40
KREM CZEKOLADOWO-KARMELOWY 42
P U D D I N G IRYSOWY 43
RODZYNKOWY P U D D I N G MARYLI 46
KARMELOWY SOS P U D D I N G O W Y 48
-
No,
no, dość już
tych niemądrych
pieszczot.
Wolałabym,
abyś
lepiej
zacząć
że
wypełniała
chciałabym,
zacznę
wpadać
moje polecenia.
Co się tyczy gotowania,
i nauczyła
mam zamiar
cierpliwości,
cię uczyć tego w najbliższych
naukę.
Stojąc
przy
dniach. Ale jesteś tak roztrzepana,
kuchni,
musisz
Aniu,
byś się trochę ustatkowała
zanim
a nie
mieć uwagę skupioną,
w zamyślenie
nad cudami przyrody,
ANIĄ z ZIELONEGO WZGÓRZA
Wprowadzenie
Dzięki Maryli - Ania nauczyła się gotować. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i ty
poszła w jej ślady.
Wszystkie przepisy w K S I Ą Ż C E K U C H A R S K I E J A N I Z Z I E L O N E G O
W Z G Ó R Z A powstały na podstawie wyjątków z kilku powieści Lucy M a u d
Montgomery o rudowłosej Ani. Jeśli uważnie przeczytasz te fragmenty, a potem
postarasz się zastosować do wszystkich wskazówek, będziesz mogła uraczyć siebie,
przyjaciół lub rodzinę znakomitymi przysmakami.
Pamiętaj jednak o radach Maryli: bądź cierpliwa, myśl o tym, co robisz,
i przestrzegaj następujących zasad:
• Uzgodnij z domownikami, czy czas, w którym będziesz zajmować kuchnię, jest
dla wszystkich dogodny.
• Niektóre urządzenia w kuchni mogą być bardzo niebezpieczne, gdy używa się
ich niezgodnie z instrukcją. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapytaj rodziców
lub poproś o pomoc kogoś doświadczonego.
• Przed rozpoczęciem pracy uważnie przeczytaj przepis, aby upewnić się, czy
wszystko jest jasne i dokładnie wiesz, jak postępować. W razie jakichkolwiek
niejasności - nie obawiaj się pytać.
• Pamiętaj o czystych rękach!
Na początku książki zamieszczony jest słowniczek niektórych terminów kuchars­
kich, znajdziesz tam również kilka ważnych porad.
Wszystkie przepisy starałam się ułożyć tak, aby gotowanie nie sprawiało ci
najmniejszego kłopotu. Wkrótce się przekonasz, że jedynym sekretem dobrego
gotowania jest dokładne trzymanie się instrukcji.
4
Przepisy w K S I Ą Ż C E K U C H A R S K I E J A N I Z Z I E L O N E G O W Z G Ó R Z A są
sprawdzone. Wypróbowała je Carolynn Duckworth, dwunastolatka z Kanady.
Świetnie się razem bawiłyśmy w kuchni. Carolynn doradziła mi też, co zrobić, żeby
wszystkie instrukcje byly zrozumiale dla osób uczących się dopiero gotowania.
Potrawy, które przyrządzała Carolynn, były wyborne. Jestem więc przekonana, że
to, co ty przygotujesz, będzie równie smaczne.
Kilka porad dotyczących bezpieczeństwa, o których powinnaś pamiętać:
• Używając skrobaczek, obieraczek lub noży, uważaj, żeby się nie skaleczyć.
• Rondel ustawiaj zawsze uchwytem w kierunku tylu kuchenki. Wtedy nawet przy
nieostrożnym ruchu nikt go nie przewróci i nie wyleje na siebie gorącej zawartości.
• Koniecznie sprawdź, czy po zakończeniu pracy wyłączyłaś kuchenkę.
Będziesz osobą pożądaną w kuchni, gdy za każdym razem pozostawisz ją w takim
stanie, w jakim zastałaś. Staraj się posprzątać wszystko, co się wylało lub wysypało.
Utrzymuj swoje miejsce pracy w porządku - w bałaganie szybko stracisz głowę! Gdy
musisz chwilkę poczekać, aż coś się ugotuje, wykorzystaj ten moment na po­
zmywanie naczyń, których właśnie używałaś. Będziesz miała potem o wiele mniej
pracy.
Jeśli zapamiętasz nasze wskazówki i rady Maryli, gotowanie będzie dla ciebie
zawsze wspaniałą zabawą.
Powodzenia!
%itka ważnych rad
R A D A N R i: Zanim zaczniesz gotować, zgromadź wszystkie potrzebne produkty
i narzędzia pracy. Dzięki temu nie będziesz potem tracić czasu na poszukiwanie
czegokolwiek.
JAJKA: Gdy, zgodnie z przepisem, m u ­
sisz dodać jajka do potrawy, naj­
pierw wbij je do miseczki. Jeśli
dostala się tam choćby drobinka
skorupki, z łatwością możesz ją
usunąć i nikogo nie będziesz m u ­
siała później przekonywać, że sko­
rupka to jeden ze składników, któ­
rego wymagał przepis.
Oddzielając żółtko od białka, użyj
dwóch miseczek. Uderz jajkiem
o krawędź miseczki, rozdziel sko­
rupkę na polowy tak, aby żółtko
znalazło się w jednej z nich. Pozwól
białku spłynąć d o przeznaczonej
dla niego miseczki. Następnie
przelej żółtko do opróżnionej poło­
wy skorupki, resztki białka zaś do
miseczki na białko. Żółtko przełóż
do odpowiedniego naczynka.
NAKŁADANIE KREMU: Smarując kremem
ODMIERZANIE: M a s ł o l u b m a r g a r y ­
na*. Przy małych ilościach możesz
zastosować metodę wodną (patrz
str. 28).
C u k i e r . Odmierzając potrzebną
ilość cukru, mocno utrząśnij go
w suchej szklance-miarce.
Mąka lub inne suche p r o d u k t y .
Wsyp uważnie do suchej szklan-
ki-miarki, następnie metalową
szpatułką** wyrównaj powierzch­
nię.
P r o d u k t y ciekłe. Wlej do szklan-
ki-miarki tyle płynu, ile potrzebu­
jesz. Dokładnie sprawdź, czy p o ­
miar jest właściwy.
PRÓBA: Aby sprawdzić, czy ciasto jest
upieczone, wsuń w środek wykała­
czkę. Jeśli po wyjęciu będzie sucha,
to znak, że wypiek gotowy. Jeśli
wykałaczka jest oblepiona suro­
wym ciastem, zamknij drzwi pie­
cyka i wykonaj próbę po 5 minu­
tach.
* Ania z Zielonego Wzgórza stosowała na­
stępującą metodę odmierzania masła: wcis­
nąć masło szczelnie
áa
szklanki-miarki. tak
aby cała przestrzeń była wypełniona.
1 szklanka masła = 1 kostka masła.
** Szpatułką: inaczej łopatka
tort, pamiętaj, aby obrócić każdy
z upieczonych oddzielnie krążków
ciasta spodem do góry i nakładać
krem na spód ciasta, który ma rów­
ną powierzchnię. Po posmarowa­
niu pierwszego krążka obróć w po­
dobny sposób następny (spód staje
się wierzchem) i smaruj kremem.
Dzięki temu drobnemu zabiegowi
ciasto jest równe, jedna warstwa
nie ześlizguje się z drugiej.
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin