Perkowicz W. - Zapasy zimowe.pdf

(11283 KB) Pobierz
P O L S K IE W Y D A W N I C T W A G O S P O D A R C Z E
W PERKOWICZ
.
R ecenzent
Z O F IA CZERNY
R e d a k to r PW G
T A D EU SZ KŁ.OSSOW SKI
O k ła d k ę p ro je k to w a ła
A N IT A P A S Z K IE W IC Z
R e d a k to r te c h n ic z n y
ST E F A N IA PA C H A N
K o rek to r
M ARIA SK A LIK
P R IN T E D IN PO LA N D
PW G <9/56. W y d a n ie I. N a k ła d
P a p ie r d r u k . sa t. k i. V. 70
O d d a n o do sk ła d a n ia d n . 3.
D ru k u k o ń c z o n o
K a to w ic k a D r u k a r n ia D ziełow a,
30 135 egz. O b ję to ść a rk . w y d . 6,7; a r k . d r u k . 8.
g, 61 X 86/16. F a b ry k a P a p ie r u w M ly n o w le.
IV . 57. P o d p isa n o do d r u k u d n . 20. V.
57
.
w cze rw c u IŁS7 r. C ena zł 6 —
K ato w ice, 3 M aja 12. Z am .
272
/
13
.
4
. S
7
,
K -I7
WSTĘP
Dobre odżywianie, to nie tylko podstawa zdrowia fizycznego,
ale i w następstwie — rozwoju umysłowego. Prawda to stara
i nie wartoby do niej wracać, gdyby nie jeden fakt: powszech­
nie spotykamy się z twierdzeniem, że gdy się ma pieniądze, to
nie ma i kłopotów z naszym odżywianiem, a gdy musimy
oszczędzać, to nie może być mowy o racjonalnym i obfitym
posiłku.
Tymczasem okazuje się, że oszczędzanie, o ile jest ono racjo­
nalne, wcale nie musi się łączyć z ograniczaniem naszych po­
trzeb, a raczej często wprost przeciwnie się dzieje. Znane jest
bowiem zjawisko, że więcej oszczędzają narody bogate niż na­
rody biedn. ijsze i że właśnie racjonalne oszczędzanie staje się
źródłem dobrobytu.
Żyjemy w czasach kiedy wiele się mówi i pisze o obniżaniu
kosztów własnych w różnych gałęziach naszej gospodarki na­
rodowej. Największe jednak rezultaty osiągniemy, jeżeli to
hasło zastosujemy u siebie w domu. Jednym ze sposobów takie­
go właśnie przeprowadzenia obniżki „kosztów własnych" w go­
spodarstwie domowym, będzie polegać na przygotowaniu zapa­
sów zimowych.
Pojęcie „zapasy zimowe" nie musi się łączyć z prowadzeniem
gospodarstwa na większą skalę, ze spiżarnią wypełnioną sło­
jami konfitur, dżemów, różnego rodzaju konserw. Każdy z nas,
mieszkający nawet w najbardziej skromnych warunkach, może
i powinien zatroszczyć się o to, aby w swoim mieszkaniu posia­
dać pewien zasób różnego rodzaju zapasów przygotowanych
w odpowiedniej porze i zdatnych do użytku również po dłuż­
szym okresie przechowywania.
Co i w jakich ilościach przygotować — to już zależy od na­
szych możliwości i upodobań. Zasadą powinno się stać kupowa­
nie potrzebnych nam artykułów spożywczych wtedy gdy są
najtańsze, gdy na rynku występuje ich duża podaż i gdy może­
my wybrać to, co nam najbardziej odpowiada. Oczywiście mo­
wa jest o takich artykułach, które po odpowiednim przetworze­
niu nadają się do przechowywania przez pewien okres czasu.
Zadaniem niniejszej broszury jest właśnie zapoznanie wszyst­
kich gospodyń w mieście i na wsi z całym bogactwem różnego
rodzaju przetworów jarzynowych, owooowych, mięsnych
i grzybowych, które mogłyby znaleźć się w każdej spiżarni.
W broszurze lej każda gospodyni znajdzie wiele przepisów
znanych i mniej znanych, które ją zainteresują i zachęcą do ich
wypróbowania z pożytkiem dla gospodarki domowej i rodzin­
nego budżetu.
Wiemy, że obecnie wiele rodzin korzysta ze stołówek czy
restauracji. W tym właśnie przypadku odpowiednio dobrane
przetwory sporządzone w domu. pozwolą na urozmaicenie po­
żywienia, co jest jedną z głównych zasad dietetyki. Nasze za­
pasy zimowe pozwolą umiejętnie urozmaicić monotonię co­
dziennych obiadów na mieście, a odpowiednio dobrane różnego
rodzaju konserwy, dostarczą organizmowi nie tylko wielu po­
trzebnych składników, ale i zaostrzą apetyt.
Szczególnie zachęcamy do korzystania z naszych przepisów
gospodarstwa domowe składające się z rodzin, w skład których
wchodzą dzieci i młodzież. W przepisach bowiem zawartych
w broszurze szeroko uwzględniliśmy metody zachowania
w przetworach cennego składnika — witamin, tak niezbędnych
dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Nie lekceważmy więc umiejętności sporządzania zapasów
zimowych. Gospodyni celująca w tej sztuce poprowadzi dom
lepiej i oszczędniej ułatwiając sobie w ten sposób życie...
„Dobre,
smaczne i pożywne jadło
Godzi nieraz poioaśnione stadło..."
Broszura „Zapasy zimowe" przeznaczona jest dła gospodarstw
domowych na wsi i w mieście, stołówek pracowniczych, gospo­
darstw pomocniczych przy zakładach pracy i gospód ludowych.
Zawiera ona przepisy dotyczące sporządzania i przechowy­
wania przetworów z owoców, warzyw, grzybów oraz niektó­
rych przetworów jarzynowo-mięsnych i mięsnych. W formie
łatwej i przystępnej podane są wiadomości z zakresu suszenia,
kiszenia, marynowania, smażenia konfitur, marmolad, dże­
mów itp.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin