i1_Wyparzacz gastronomiczny.doc

(70 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

 

 

 

 

INSTRUKCJA BHP

OBSŁUGA WYPARZACZA GASTRONOMICZNEGO


UWAGI  OGÓLNE:

1              Do samodzielnej pracy przy obsłudze wyparzacza gastronomicznego można
przystąpić tylko wtedy jeżeli posiada się

-                 przyuczenie do zawodu.

-                 przeszkolenia

a)wstępne ogólne i instruktaż stanowiskowy bhp oraz w zakresie ochrony p.poż b)kurs minimum sanitarnego.

     - dobry stan zdrowia potwierdzony świadectwem lekarskim lub odnotowany przez    

       lekarza w kartotece bhp albo w innym dokumencie

-                 ukończony 18-ty rok życia.

-                 zezwolenie bezpośredniego zwierzchnika (mistrza) na pracę

 

2   Nigdy nie należy podejmować pracy, jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości co do
jej bezpiecznego wykonania

3   Należy zgłaszać się do swojego bezpośredniego zwierzchnika (mistrza) po odpo­
wiednie i wyczerpujące wytyczne dla rozwiązania utrudnień   problemów lub
niejasności czy wątpliwości, dotyczących bezpiecznego wykonywania powierzonego
zadania

4              Do pracy przy obsługiwaniu wyparzacza gastronomicznego przystąpić będąc
właściwie ubranym i zabezpieczonym (białe ubranie robocze oraz fartuch ochronny
i nakrycie głowy wszystko w kolorze białym   buty przystosowane do warunków
kuchennych

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA

PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY:

 

 

Pracownik obsługujący wyparzacz gastronomiczny powinien:

1   Przed używaniem wyparzacza   każdorazowo sprawdzić jego stan techniczny  a miedzy innymi:

-               prawidłowość podłączenia zimnej i gorącej wody

-               podłączenie odpływu wody zużytej

-               przelotowość otworów w ramieniu natryskowym

-               czystość filtra

-               stan uszczelek, sitka.

-               stan węża doprowadzającego wodę.

-               czystość komory wyparzacza

-               stan powierzchni grzałki.

-               działanie programatora

  2. Przygotować odpowiednią ilość i jakość środków myjących i płuczących

3 Oczyścić wyparzacz z resztek potraw (jarzyn kości  fusów i innych pozostałości)

4 Zapewnić dopływ wody (zimnej, gorącej), odkręcić właściwe kurki i pokrętła

5 Uzupełnić   dozownik płynu wybłyszczającego do poziomu określonego przez
producenta wyparzacza   aby zapewnić odpowiednią twardość wody (zawartość
wapnia)

6 Sprawdzić stan zabezpieczeń wyparzacza. które gwarantują jego bezpieczną pracę
i właściwe użytkowanie

7 Wszystkie zauważone usterki w działaniu wyparzacza zgłosić swojemu bezpośre­
dniemu zwierzchnikowi, a jeżeli to możliwe, usunąć je we własnym zakresie,
w innym przypadku zgłosić maszynę właściwym służbom do naprawy

 

ZASADNICZE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA PODCZAS UŻYWANIA

WYPARZACZA

Obsługujący wyparzacz powinien:

1                 Dokładnie przestrzegać szczegółowej instrukcji obsługi podanej przez producenta
maszyny w DTR (Dokumentacji Techniczno-Ruchowej)

2                 Na bieżąco sprawdzi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin