Zupa z papryki
składniki:
6 niedużych ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)
1 duży pomidor
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
1 cebulka
1 łyżeczka listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 - 2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce śmietany na porcję
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałem, pokroiłem w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem. Papryki umyłem, oczyściłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, usunołem pestki a miąższ posiekałem. W garnku rozgrzałem oliwę, zeszkliłem na niej cebulę, dodałem czosnek i ziemniaki, podsmażyłem. Następnie wsypałem mieloną papryką oraz mąkę i smażyłem przez chwilę mieszając, po czym zalałem bulionem i gotowałem na małym ogniu aż ziemniaki były miękkie. Wtedy dodałem pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotowałem jeszcze kilka minut aż papryka zmiękła, doprawiłem koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podałem z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.
markoman1