Zupa z papryki.rtf

(2184 KB) Pobierz

 

 

 

               Zupa z papryki

 

 

 

 

 

składniki:

 

    6 niedużych ziemniaków

    1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)

    po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)

    1 duży pomidor

    1 czubata łka koncentratu pomidorowego

    1-2 ząbki czosnku

    1 cebulka

    1 łeczka listków świeżego oregano lub 1/2 łeczki suszonego

    1 łeczka mielonej słodkiej papryki

    1 - 2 łki oliwy,

    1 łeczka mąki

    po 1 łce śmietany na porcję

 

sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obrałem, pokroiłem w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem. Papryki umyłem, oczyściłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, usunołem pestki a miąższ posiekałem. W garnku rozgrzałem oliwę, zeszkliłem na niej cebulę, dodałem czosnek i ziemniaki, podsmażem. Następnie wsypałem mieloną papryką oraz mą i smażem przez chwilę mieszając, po czym zalałem bulionem i gotowałem na małym ogniu aż ziemniaki były miękkie. Wtedy dodałem pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotowałem jeszcze kilka minut aż papryka zmięa, doprawiłem koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podałem z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin