Nalewki - Cz. 2.pdf
(
5490 KB
)
Pobierz
ALfWJ<ł
DOMOW~RO
OTY
Ostra, z chili
4 PAPRYCZKI CHILI
1
SKÓRKA OBRANA
Z ĆWIARTKI CYTRYNY
1
1
L WÓDKI
Papryczki delikatnie przekrój wzdluż, u uń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące.
_
Tutti frutti
1 OWOC MANGO
1
2 NEKTARYNKI
I
3
PLASTERKI ANANASA
1
KILKA ZIELONYCH WINO-
GRON
1
KILKA WiŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI)
1
2
SZKLANKI CUKRU
1
2-3
GWIAZDKI ANYŻU
11/2
L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA
1 1/2
L WÓDKI
Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać)
i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta-
rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki
anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw
na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu
naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił.
Przefiltruj, Przelej do butelek. Odstaw na 2-3 dni.
Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić sklad
nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną,
bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną
karambolę. Możesz też dodawać gruszki,
brzoskwinie.
14
a zielo ej herbacie
2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY
I
1
TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO
I
SKÓRKA
STARTA Z POŁÓWKI C
RYNY
I
1
SZKLANKA WODY
I
1
SZKLANKA SOKU Z ZIELON
WINOGRON (Z KARTONU)
I
WÓDKI
Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki,
usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową.
Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewkajest gotowa do picia.
'?
ciemnych
·
ogron
I
ciemnego
cukru:
1/2
KG SŁODKICH
CIEMNYCH WINOGRON
20 DAG CIEMNO-
BRĄZOWEGO CUKRU
TRZCINOWEGO
(MUSCOVADO LUB
MELISOWY)
I
1
L WÓDKI
I
Winogrona lekko rozgnieć,
zasyp je cukrem.
Pozostaw pod przykryciem
na 24 godziny.
Następnie przełóż do słoja,
zalej alkoholem.
Odstaw na ok.1-l,5 miesiąca.
Co jakiś czas potrząsaj
naczyniem, by cukier się
rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej
dwukrotnie.
Rozlej do butelek.
Odstaw na 2-3 tygodnie.
GAZETA
WYBORCZA
29-30
WRZEŚNIA
2007
1
o
Czekoladowa z
5 DAG DOBREJ
MIELONEJ KAWY
I
10 DAG CZEKOLADY
W PROSZKU
I
1 SZKLANKA CUKRU
I
1 LASKA CYNAMONU
I
1 CUKIER WANILIOWY
I
3/4
L WÓDKI
I
1
SZKLANKA WODY
Kawę, czekoladę, cynamon zalej
spirytusem. Odstaw na
2-3 tygodnie. Cukier i cukier
waniliowy rozpuść w gorącej
wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej
do alkoholu. Odstaw na kolejne
2-3 tygodnie. Przefil truj
dwukrotnie (żeby całkiem
pozbyć się fusów).
Rozlej do butelek. Nalewkajest
gotowa do picia.
16
Landrynkowa
30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH
LANDRYNEK
1
1
L WÓDKI
Landrynki zaJej wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż cu-
kierki się rozpuszczą. Przefil truj, odstaw na 2-3 dni. Je-
śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominaj likier, do-
daj więcej cukierków.
1 DOJRZAŁY MELON
1
4 DOJRZAŁE
BRZOSKWINIE
1
30 DAG CUKRU
1
SOK Z 1 CYTRYNY
1
2
SZKLANKI WODY
1
1/2
L SPIRYTUSU
K
olorowe nal wki z owoców lub cukierków świetni
p, ują d drinków, Taj pi
j
JUj 7.•
aćje z ki m
I
pomarańczowym, grejpfrutowym lub anaru wym
i, trady :)jnie, dodać pk lerki cytryny lub limonki.
Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi-
nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej
wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi-
ny. Po tym czasie dodaj sok z cytryny. Zlej płyn przez
gęste sito, polącz ze spirytusem i rozlej do butelek.
(Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich
dżem). aJewkajest dobra już po 2 tygodniach.
N.akolorowym
pieprzu
1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO
PIEPRZU
12
ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU
1 SZKLANKA WODY
13/4
L WÓDKI
1
------1-
Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź.
Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. NaJewkajest gotowa do
picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem
zastąpić czarnym.
(,AZETA
WYBORCZA
19· W WRZESNIA
2007
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY
Pomarańczowo-goździkowa
1 DUŻA POMARAŃCZA
Z GRUBĄ SKÓRKĄ
I
5
DAG GOŹDZIKÓW
I
1 SZKLANKA WODY
20 DAG CUKRU
I
3/4
L WÓDKI
Pomarańczę przekrój na ćwiartki.
Z każdej zdejmij skórkę, naszpikuj
goździkami. Z miąższu zdejmij
blonki, rozgnieć go. Zagotuj wodę
zc
em i miąższem. Przecedź.
Zmie zaj z alkoholem, zalej skórki.
Od taw na 1miesiąc. Przefiltruj.
Rozlej do butelek. Odstaw na
1 tydzień.
Kardamonowa
15 ZIAREN KARDAMONU
2
SZKLANKI PŁYNNEGO
MIODU
I
1/2
L SPIRYTUSU
1/2
L PRZEGOTOWANEJ
I OSTUDZONEJ WODY
I
I
Zmie zaj wodę z miodem. Ziarna
kardamonu lekko rozgnieć.
Zalej wodą z miodem oraz
pirytusem. Od taw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, rozlej do butelek.
Od taw na 4 mie iące.
18
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin