POR.pdf

(151 KB) Pobierz
POR (Allium
porrum)
Por należy do warzyw używanych jako jarzyna lub przyprawa
kuchenna. Jest zimotrwały i właśnie zimą, w porze roku
ubogiej w warzywa, można go zbierać i spożywać. Może
stanowić wspaniałą przyprawę do mięsa i sosów.
Por jest rośliną dwuletnią. Uprawiamy go jednak jako
jednoroczną, aby wykorzystać poza jej cebulą, również
długie, ciasno upakowane liście.
Warunki uprawy
Por nie ma dużych wymagań glebowych. Ma natomiast
wysokie wymagania wodne (właściwe zaopatrzenie w wodę
bardzo znacząco zwiększa plon i jego jakość), dlatego też
najlepiej udaje się na glebach wilgotnych.
Jest rośliną o silnym systemie korzeniowym, jednak
zasadnicza część korzeni lokuje się stosunkowo płytko. Tylko
pojedyncze korzenie penetrują głębsze warstwy gleb,
zwłaszcza strukturalnych, o uregulowanych stosunkach
powietrzno-wodnych (nawet do 90 cm głębokości).
Pozytywnie reaguje na głęboką uprawę gleby (tzw.
głęboszowanie), która wydatnie poprawia warunki uprawy.
Odczyn gleby, w zależności od jej rodzaju, może wahać się od
pH 5,8 do 6,5. Z reguły uprawiany jest w 2-3 roku po
oborniku, choć uprawa wiosenna po jesiennym nawożeniu
jest często zalecana. Wyraźnie niekorzystnie reaguje na
nawożenie świeżym obornikiem, zwłaszcza w warunkach
deficytu wilgoci.
Stanowisko pod uprawę musi być oczyszczone z chwastów i
spulchnione na głębokość jednego szpadla. Nasiona
wysiewamy w marcu
pod osłony
lub w kwietniu bezpośrednio
do gruntu. Odległość między rzędami powinna wynosić około
30 cm, a pomiędzy roślinami w rzędzie - około 10 cm.
Głębokość siewu - 1 cm.
1
W okresie wzrostu glebę pomiędzy rzędami należy podlewać i
spulchniać.
Zbiór i przechowywanie
W czasie zbioru rośliny podważamy widłami i ostrożnie
wyrywamy. Spożywać można już bardzo młode pory,
uzyskane podczas przerywania grządki. Zarówno surowe jak i
podgotowane mają bardzo delikatny smak.
Pory dojrzewają od sierpnia do września. Pełną dojrzałość
osiągają jednak dopiero późną jesienią. Dojrzewają długo,
jednak potem również długo nadają się do spożycia.
Najbardziej odporne odmiany mogą pozostawać w gruncie
nawet przez całą zimę. Oczywiście na zimę zagony trzeba
okryć.
Powyższe informacje powinny wystaczyć amatorom uprawy
warzyw na działce. Jeżeli jednak chcesz zająć się uprawą
pora na na skalę rolniczą, więcej informacji o wymaganiach i
sposobach uprawy tego warzywa znajdziesz w książce E.
Kołoty
Uprawa pora
-
poznaj tajniki uprawy pora !!!
Polecane odmiany
Por "Bluvetia"
Odmiana wczesna przeznaczona na wczesny zbiór pęczkowy,
a także letni i wiosenny. Liście ciemne, zielononiebieskie z
kontrastującą bialą łodygą rzekomą długości 20 do 25 cm.
Por "Haksa"
Odmiana średnio wczesna, o długiej i zwięzłej łodydze
rzekomej, liście ciemnozielone. W polu może pozostać do
końca listopada. Odmiana aromatyczna. Polecana do
bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa. Może być
uprawiany z rozsady (uzyskuje się większe plony) lub z siewu
wprost do gruntu.
Por "Arkansas"
Odmiana zimująca w polu. Wykształca sztywną, grubą łodygę
2
rzekomą długości ok. 25 cm i długie niebieskozielone,
wzniesione liście. Nadaje się na zbiór jesienią, zimą i wiosną.
Późno wykształca pędy kwiatowe i po przezimowaniu może
być zbierana wiosną aż do połowy maja.
Por "Tango"
Odmiana późna (zbiór do 200 dni po wysiewie) przeznaczona
na zbiór jesienny. Tworzy grubą łodygę rzekomą o dł. około
25 cm i długie ciemnozielone liście. Odmiana plenna o
wszechstronnym zastosowaniu.
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin