Starzyńska Feliksa - Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny.pdf

(5971 KB) Pobierz
SPIS TREŚCI
W stęp .................................................................................................
I.
O w oce i w a rz y w a — niezbędne w naszym ja d ło sp isie
Owoce i warzywa jako źródło w ita m in ..................... . ...............
Owoce i warzywa jako źródło składników mineralnych . . . .
Owoce i warzywa jako źródło innych składników odżywczych. .
Owoce i warzywa urozmaiceniem naszego jadłospisu ...........
ile powinniśmy spożywać dziennie owoców i w a rz y w ? .........
Ile jemy obecnie owoców i warzyw? ..................................
II.
O w oce dziko rosnące i ich ch a rakterystyka ...............
Berberys.........................................................
Borówki ........................................................................................
Czeremcha zwyczajna .......................
Czereśnia p ta s ia ........... .......................................
Dereń ..................................................................
Dziki bez czarny .........................................................................
G łó g ........................................................................................ .
Gruszki dziko rosnące.........................................................
Jabłka dziko ro sn ą ce ........................i ....................................1.
Jarzębina ..........
Jeżyny ..........
Kalina koralowa ...........................................................................
Leszczyna pospolita .....................................................................
Maliny leśne ....................................................................
Morwa .................................................................................... . . ,
25
6
7
9
13
15
16
16
17
19
19
20
22
23
23
24
26
26
27
29
29
30
31
31
3
Owoce róż dziko rosnących , . ., .................................................
Owoce śliw dziko rosnących......................................................
P ig w a .........................................................
Porzeczka czarna ........................................
Poziomka pospolita . . ...................................................................
Rokitnik ............. . .................................................................. - - •
Żurawina
......................................................................................
32
34
35
36
36
37
38
39
40
55
80
84
86
93
98
III. P rze tw o ry z o w o c ó w dziko rosnących ............................
Przetwory pasteryzowane ...........................................................
Przotwoiy z większym dodatkiem c u k ru .....................................
Owoce suszone ......................................
Owoce mrożone ..................................
Wina owocowe ...........................................................................
Nalewki owocowe
.....................................................
IV. P o tra w y z zastosow aniem o w o c ó w dziko rosnących . . .
Przyczyny strat składników odżywczych w owocach i sposoby
zapobiegania tym stratom ....................................
98
Przepisy na p o tra w y ..................................................................... 101
V. Ja d łospisy z uw zglę dnie nie m p o tra w z o w o c ó w dziko
ro s n ą c y c h ..................................
136
Przykładowy jadłospis na przyjęcie okolicznościowe w sezonie
zimowym .......................
Przykładowy jadłospis w sezonie zimowym dla całej rodziny
z modyfikacją dla potrzeb młodszych dzieci i osób starszych 139
Przykładowy jadłospis na sezon letni ............................................ 141
138
Przykładowy jadłospis na podwieczorek le t n i............................... 139
4
Przykładowy jadłospis na sezon jesienny ................................... 1.44
Przykładowy jadłospis na sezon zimowy
................................... 147
Przykładowy jadłospis na sezon w io s e n n y ............................... 1 51
Skorowidz przepisów na przetwory ................................. 155
Skorowidz przepisów na potrawy ..................................... 158
W STĘP
Spożycie owoców w Polsce w stosunku do
normy j do spożycia w innych krajach jest wciąż
za niskie, zwłaszcza w sezonie zimowym i wczesno­
wiosennym. Równocześnie jest u nas wiele owoców
dziko rosnących, nieraz niezwykle wartościowych
pod względem odżywczym, a wykorzystywanych
tylko w minimalnym stopniu lub wcale.
Zastosowanie owoców -dziko rosnących w co­
dziennym jadłospisie, zwłaszcza w obecnej trudnej
sytuacji żywieniowej, jest ważne zarówno ze wzglę­
dów zdrowotnych, jak i ekonomicznych. Książka ma
na celu zainteresowanie czytelników tą sprawą.
Zawiera ona ogólne informacje dotyczące owoców
dziko rosnących, ze specjalnym zwróceniem uwagi
na ich wartość odżywczą i możliwości wykorzysta­
nia w gospodarstwie domowym. Podano w niej
również wskazówki dętyczące sporządzania prze­
tworów oraz układania jadłospisów z zastosowaniem
owoców dziko rosnących. Przy wyborze przepisów
autorzy kierowali się głównie ich przydatnością
w codziennym żywieniu i prostotą wykonania.
W stosunku do poprzedniego wydania rozszerzono
informacje dotyczące kilku innych owoców dziko
rosnących, np.: czeremchy zwyczajnej, kaliny ko­
ralowej czy morwy. Podano więcej przepisów na
przetwory z mniejszą ilością cukru.
Do rozdziału dotyczącego metod utrwalania owo­
ców dziko rosnących włączono zamrażanie. Coraz
więcej bowiem rodzin dysponuje własną zamra­
żarką i .ma możliwość przygotowania mrożonek
z owoców.
6
I. Owoce
Jednym z podstawowych warunków prawidło­
wego żywienia człowieka jest dostarczenie mu
odpowiedniej ilości niezbędnych składników od­
żywczych. Z przeszło 60 poznanych do dziś skład­
ników odżywczych około 40 musi być dostarcza­
nych z pożywieniem — organizm nie potrafi bowiem
sam ich wytworzyć.
Składniki odżywcze występują w produktach spo­
żywczych w różnych ilościach. Nie ma takiego
produktu (poza mlekiem matki), który zawierałby
wszystkie składniki odżywcze w ilościach koniecz­
nych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania
organizmu. Na przykład mięso zawiera co. prawda
wysokowartościowe białko, ale nie zawiera węglo­
wodanów i witaminy C. Obok mięsa głównym
źródłem białka w naszym pożywieniu są ryby, mleko,
sery i jajka, a z produktów pochodzenia roślinnego
nasiona roślin strączkowych. Ziemniaki, produkty
mączne, kasze i cukier są dla człowieka głównym
źródłem węglowodanów, a owoce i warzywa sta­
nowią dobre źródło wielu składników mineralnych,
witamin, kwasów organicznych, barwników i garb­
ników. Na rys. 1 przedstawiono podział produktów
spożywczych na grupy, z uwzględnieniem skład-
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin