Ksiazka_dla_skutecznych_szefow_Znane_i_mniej_znane_drogi_do_sukcesu_w_kierowaniu_ludzmi_Wydanie_II_rozszerzone_kielu2.pdf

(6834 KB) Pobierz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej
publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną,
fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym
powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi
ich właścicieli.
Autorzy oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich
wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich.
Autorzy oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za
ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Redaktor prowadzący: Barbara Gancarz-Wójcicka
Ilustracje w książce i na okładce: Michał Wręga
Projekt okładki: Jan Paluch
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail: onepress@onepress.pl
WWW: http://onepress.pl (księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://onepress.pl/user/opinie?kielu2
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
ISBN: 978-83-246-8984-2
Copyright © Helion 2014
Printed in Poland.
Kup książkę
Poleć książkę
Oceń książkę
Księgarnia internetowa
Lubię to! » Nasza społeczność
S
PIS TRE
CI
7
Spis tre ci
Z pozycji mened era…
Wprowadzenie 15
13
ZKOWE
C
Z
I N
IEDOCENIANE PRZEDMIOTY OBOWI
R
OZDZIA
1. N
OWY PRACOWNIK W FIRMIE
19
Cele dzia ania firmy 22
Wizja 24
Wspólne warto ci 24
Wzory zachowa
24
Meandry awansu wewn trznego
W
DRO ENIE DO PRACY WYMAGA PLANU DZIA A I PRZEWODNICTWA SZEFA
35
R
OZDZIA
2. S
ZEF I JEGO PRZE
O ENI
39
R
ELACJE SZEFA Z JEGO PRZE O ONYMI RZUTUJ NA CA Y ZESPÓ
Rozpozna wzajemne oczekiwania
Gdy jest le 43
Gdy jest dobrze 47
Gdy pojawia si nowy szef 50
Gdy szef odchodzi 51
41
R
OZDZIA
3. M
OTYWOWANIE POZAFINANSOWE PRACOWNIKÓW
55
Jedena cie zasad motywacji 57
1. Motywowanie zacznij od siebie 58
2. Nie motywuj bez podania celu 59
3. Nieosi galne cele demotywuj
59
4. Wspólne okre lenie celu motywuje 60
5. Nie motywuj innych, dopóki nie poznasz ich potrzeb
6. Motywuj, umo liwiaj c rozwój 64
7. Nie oczekuj, e motywacja trwa wiecznie 65
8. Motywuj, dostrzegaj c sukcesy 66
9. Etyczne wspó zawodnictwo motywuje 67
10. Elitarno motywuje 67
11. Przynale no do grupy motywuje 68
Manipulowanie pod p aszczykiem motywowania 76
M
OTYWOWANIE BEZ WIEDZY O POTRZEBACH PODW ADNYCH PROWADZI DONIK D
62
R
OZDZIA
4. M
OTYWOWANIE FINANSOWE
83
Zarobki podw adnych 85
Premia regulaminowa 86
Premia uznaniowa 90
Wynagrodzenie podstawowe
Skutki z ych rozwi za
94
Zarobki szefa 95
M
ENED ER POWINIEN WSPÓ TWORZY SYSTEM WYNAGRADZANIA SWOICH PRACOWNIKÓW
92
Kup książkę
Poleć książkę
8
K
SI
KA DLA SKUTECZNYCH SZEFÓW
R
OZDZIA
5. Z
WALNIANIE PODW
Kiedy zwolni ? 103
Jak zwalnia ? 105
Konsekwencje zwalniania 111
Skutki dla klientów i konkurencji
ADNYCH
101
N
IEUNIKNIONY ELEMENT ZARZ DZANIA WYMAGAJ CY RZETELNEGO PRZYGOTOWANIA
114
R
OZDZIA
6. P
OSZUKIWANIE DOBRYCH PRAKTYK
119
Czym jest benchmarking? 121
Typy benchmarkingu 122
Benchmarking wewn trzny 122
Benchmarking konkurencyjny 123
Benchmarking funkcjonalny 123
Nowe pomys y czy adaptacje starych? 123
Dobre praktyki a zmiany w przedsi biorstwie 124
Nowe produkty 126
Porównywanie wska ników w poszukiwaniu najlepszych praktyk
Poszukiwania przez analogi
130
Analogia osobista 131
Analogia bezpo rednia 131
Analogia symboliczna 131
Zaanga owanie pracowników 132
Dobre praktyki a innowacyjno
132
Podsuwanie przez pracowników nowych pomys ów 133
Dobre praktyki a konkurencyjno
134
W
I KSZO NAJLEPSZYCH ROZWI ZA JU ISTNIEJE
NAUCZ SI ADAPTOWA JE DO W ASNYCH POTRZEB
129
R
OZDZIA
7. M
Y
Bud et i terminy 139
Etapy projektu 139
Okre lenie potrzeb odbiorców 140
Wybór celu projektu 141
Planowanie projektu 142
Realizacja projektu, czyli do roboty 146
Kontrola efektów 147
Ocena projektu 149
Zalety projektu 150
LENIE W KATEGORIACH PROJEKTU
137
U
PORZ DKOWANIE DZIA A ZWI KSZA SKUTECZNO ZARZ DZANIA
R
OZDZIA
8. P
ROCES HANDLOWY
153
Wiedza o kluczowych klientach 155
Wiedza o w asnych us ugach i produktach 157
Wiedza o konkurencji i jej produktach 158
Wiedza o w asnej postawie w trakcie spotkania z klientem
Z a obs uga po sprzeda y? 165
W
SZYSCY PRACOWNICY W FIRMIE MAJ ZWI ZEK ZE SPRZEDA
162
Kup książkę
Poleć książkę
S
PIS TRE
CI
9
R
OZDZIA
9. L
ISTY KONTROLNE
169
Dlaczego listy kontrolne dla mened erów? 171
10 kluczowych zalet tworzenia list kontrolnych i ich wykorzystania
Tytu y najcz ciej tworzonych indywidualnie
mened erskich list kontrolnych 186
P
OMAGAJ WE W ASNYM ROZWOJU
,
W KIEROWANIU JEDNOSTK I CA YM ZESPO EM
172
R
OZDZIA
10. Z
ARZ
DZANIE SYTUACYJNE
M
O ESZ ZNACZ CO ZWI KSZY SKUTECZNO
189
Co czy tych ludzi? 191
Troch historii i bada
193
Pi wa nych poj
194
Diagnoza 194
Elastyczno
194
Wspó praca dla wyników 195
Zarz dzanie przez chodzenie 196
Jednominutowy mened er 196
Etapy 197
Etap 1. Entuzjastyczny lub Ostro ny Nowicjusz, okre lany symbolem R1 197
Etap 2. Rozczarowany Adept, okre lany symbolem R2 198
Etap 3. Pracownik o Zmiennym Zaanga owaniu, okre lany symbolem R3 201
Etap 4. Idealny Pracownik nazywany te Perfekcyjnym Wykonawc ,
okre lany symbolem R4 202
Style 205
Styl zarz dzania dopasowany do R1, okre lany jako Instruktor
— oznaczany symbolem S1 205
Styl zarz dzania dopasowany do R2, okre lany jako Trener
— oznaczany symbolem S2 208
Styl zarz dzania dopasowany do R3, okre lany jako Coach
— oznaczany symbolem S3 212
Styl zarz dzania dopasowany do R4, okre lany jako Deleguj cy
— oznaczany symbolem S4 214
Krótkie podsumowanie 216
Nie zawsze to takie proste 216
Dodatkowe sytuacje, gdy trzeba u y stylu odmiennego ni etap rozwoju 216
Metoda liczbowa 217
Powró my do przyk adów z pocz tku rozdzia u 224
SWOICH PODW ADNYCH DAJ C IM DOK ADNIE TO
,
CZEGO POTRZEBUJ
C
Z
II ELEMENTY PSYCHOLOGII SZEFA — WIEDZA NIETAJEMNA
R
OZDZIA
11. P
ORTRET SZEFA
231
Pierwsze spojrzenie na szefa 233
Szef poddany analizie — s ów kilka o analizie transakcyjnej
Inwentaryzacja po raz pierwszy — analiza strukturalna
wed ug analizy transakcyjnej 238
Jak to dzia a — czyli jak si na co dzie zachowujemy
— analiza funkcjonalna 240
S
WÓJ STYL ZARZ DZANIA I REAKCJE OTOCZENIA MO NA ZROZUMIE I NA NIE WP YWA
234
Kup książkę
Poleć książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin