Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ_ FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ.pdf

(1506 KB) Pobierz
07.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ: FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
Blox.pl
Radio
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
w egannerd
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
wegannerd
www.wegannerd.blogspot.com
www.facebook.com/WeganNerd
wegannerd
Blog pisze
wegannerd
39282
98
34
21.01.2013 11:08
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ: FOCACCIA Z
KISZONĄ KAPUSTĄ
2
Lubię to!
0
Tym, którzy uwielbiają inspiracje włoskie i kochają smak i zapach oliwy z oliwek
focaccie bardzo przypadnie do gustu. Nie żałujcie sobie oliwy, może to i tłuszcz,
ale czasem warto się porozpieszcać i ubrudzić łapy oliwą, która przecież jest tak
zdrowa dla skóry! C'nie? Przepis polecam jest pyszny szybki, cudnie wygląda i
pachnie i stylowo prezentuje się na każdym podwieczorku czy spontaniczne
przygotowanym przyjęciu. Śmiem stwierdzić, że polski element w postaci
kiszonej kapusty, okazał się strzałem w 100!
15 g drożdży
500g mąki
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/01/z_ziemi_wloskiej_do_polskiej_focaccia_z_kiszona_kapusta_/1
1/3
07.01.2014
Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ: FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
400 ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek dobrej jakości (ok13 łyżek stołowych)
około 200 lub więcej kapusty kiszonej * *Trudno mi oszacować dokładnie ile bo czasem
w Kapuście jest więcej lub mniej wody. Niech kapusta nie będzie całkowicie sucha!
♥ Drożdże rozkrusz do plastikowej dużej miski. Posyp łyżeczką cukru, łyżką mąki i skrop
ciepłą wodą. Przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut.
♥ Po tym upływie czasu przesiej do tej samej miski mąkę zacznij mieszać ręką i dolej
wodę. Zacznij wyrabiać ciasto tak by wszystkie składniki połączyły się. Przykryj miskę
ściereczką i zostaw na 40minut w ciepłym miejscu. Ciasto powinno pięknie urosnąć!
♥ Teraz zagnieć ciasto, ugniataj chwilę by ciasto utraciło nadmiar powietrza. Dodaj
szczyptę soli i około 2-3 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Ugniataj do momentu, kiedy ciasto
przestanie lepić się do rąk. Powinno być przyjemne w dotyku, gładkie i miękkie.
♥ Ciasto możesz rozwałkować na blacie lub rozciągać w rękach lekko podrzucając.
♥ Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
♥ Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Lekko oprósz go mąką. Rozciągnij ciasto i
przykryj ściereczką na 10 minut.
♥ Po 10 minutach odsłoń ciasto i kciukiem zrób regularne dziurki (kilka rządków). Albo
użyj palców całej dłoni i zrób w cieście dołki na całej jego powierzchni.
♥ Polej ciasto około 10 łyżkami oliwy z oliwek, tak by oliwa spłynęła do powstałych przed
chwilą dołków.
♥ Kapustę kiszoną lekko posiekaj i rozłóż na całej powierzchni ciasta.
♥ Piecz w 200- 180 stopniach około 25-30 minut aż brzegi focacci przyrumienią się.
♥ Jedz póki gorąca! można przed podaniem posypać focaccie świeżą kapustą kiszoną!
♥ UWAGA: uzależnia!
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/01/z_ziemi_wloskiej_do_polskiej_focaccia_z_kiszona_kapusta_/1
2/3
07.01.2014
Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ: FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
Zobacz więcej:
focaccia, kapusta kiszona, wegańskie
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
wegannerd.
ZOBACZ TAKŻE
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
10 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
JAJKA NA TWARDO W SOSIE
MAJONEZOWYM
Jak już
w spominałam...
8 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/gustanatalerzu
Tarta z łososiem i mozzarellą
Brak czasu zabieganie, kto tego nie dośw iadcza
szczególnie przed św iętami, a jeść trzeba! M...
8 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Falafel z boczkiem
czyli przekąska na karnaw ałow e przyjęcie?
Dostałam od małżonka kolejną książkę. Uznał, że
to już ...
7 godzin temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/01/z_ziemi_wloskiej_do_polskiej_focaccia_z_kiszona_kapusta_/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin