Wina syropy i inne środki lecznicze.pdf

(14679 KB) Pobierz
O WINACH
j
O
Q'V’T
nv>
A PT T
Q
X X\iVi/X X X w X X
innych ś r o d k a c h l ec z ni cz yc h
premiowanych
na w ystaw ie przyrodniczo-lekarskiej
w K r a k o w ie 1881 roku
wyrobu apteki pod „Złotym Słoniem"
HENRYKA BLUiENFELM
we Lwowie.
X/W0-W-
„ D ru k a rn ia P o lsk a“ u lic a Sobieskiego 1. 28. T elefonu n r. 170
pod zarządem K uczkow skiego K lem ensa.
S S
F rem u n u m ia za & v e ru ijro b rj n a w y sttn n ie jr rzjjrM lrlrL a r d a q
w J tra k o w ile 1 8 8 1 r.
•Ź S ij
A P T E K A jw d z ło i. S ło n ie m H E N R YK A BLT7M EN FELD A
w e L W O W IE .
jgt
/r M V A IN K I il
A C K W L Bim
wapna*
W IN A P E P S Y N O W EG O Z D IA S T A Z A
r SŁONIEM
M alagi
z
że J a za n .,zd a n ą ,zd im ą iie .
FzS'pC
^lsr:'IhrfyapKirali I
la za it,z Teltarbrn-iun.,z fosforanem ^
tlf f llW
/• 1
R
W y ró b
Ko W
LECZN^l^
i in n y c h
s w
. ?
5/
A K R IC
PIE A SK H
P Z RAÓ I AAAÓ L K ąS IC
RYŻ OW P R T W E A K H
■Krajowych i zagranicznych
,
m
t o
e
ł
^ s r o o k o w
d e z in fe k c y jn y c y h
L E K Ó W DLA B Y D -tA .
l .lass
i ś ś ś
'
L E C Z f W .i
■r
^
’i a s s ^
r ||
I
XVI
hm
SĄŻM
LUo u)
II
A: AM A A
II
premiowane
na w y s t a w i e p r z y r o d n l c z o - i e k a r s k i e j
w
K rakow ie 1881 ro k u
APTEKARZA
H E N R Y K A BLUWIENFELDA
■ e Lwowie.
w
X
j
-
w
ó
w
.
„D ru k arn ia P o lsk a1 u l. Sobieskiego 1. 28.
*
T elefonu 1. 1*9-
pocl zarządem B u czkow skiego 1.1- m ensa.
ORZECZENIE
wykonanej w mojem chemicznem laboratorjom analizy
nadesłanych mi przez p.
Henryka Blumenfelda
aptekarza we Lwowie
sześciu gatunków medycznych w in ,
a mianowicie:
1.
Malaga z ch iną,
zawiera w sobie wszelkie w wodzie i alkoholu
rozpuszczalne części n a j l e p s z e j królewskiej kory chinowej, w po­
łączeniu z czystą prawdziwą Malagą.
2
Malaga z żela zem ,
zawiera 1 część rozpuszczalnej żelazistej soli
w 100 częściach prawdziwej Malagi, co odpowiada 0'411 procen­
tom metalicznego żelaza.
3.
Malaga z chiną i żelazem,
zawiera
1
procent czystej chininy, po­
łączonej z organiczną żelazistą
solą w czystej prawdziwej Ma-
adze.
Malaga z rebarbarum,
jest wy­
ciągiem z najlepszego prawdzi
rrego chińskigo rebarbaru, spo­
rządzonym na czystej prawd i
wej Maladze z domieszką aroma­
tycznych substancyj dla pokry­
cia właściwego smaku rebarbaru.
Malaga z fo sfora nem wapnio­
w y m ,
zawiera
1
procent połą­
czonego z organicznym kwasem
fosforanu w apnna, rv 10 * czę-
ściach prawdziwej malagi.
6.
Wino
pepsynowe
z d iasfa zą ,
y
-
Marka
ochronna
i podpis.
LW ÓW
L
w ó w
l
zawiera znaczną ilość pepsyny.
wraz z diasiazą — substancją
bogatą w azot — połączonych
w czystem winie francuskiem.
To wino ma własność rozpu­
szczania 20-krotnej ilości fibry-
ny zpenezniałej pod działniem
kwasu chlorowodorowego; jako-
też przemienienia w stan rozpu­
szczalny znacznej ilości skrobii
(krochmalu) i stężałego białka.
13. kwietnia 1882.
rV x lo ! 8" B J h i i s s i l ,
P r e z e s g a l. T o w . a p te k a r s k ie g o i z a p r z y s ię g ły c h e m ik
c . k . s ą d u k r a jo w e g o w e L w o w ie .
UWACJ-A.
P o n ie w a ż w in a m e d y c z n e w y r a b ia m z w ie lk ą
s ta ra n n o ś c ią i z w y ś m ie n ite j ja k o ś c i s k ła d n ik ó w ,
p r z e to o s trz e g a m P u b lic z n o ś ć p r z e d lic ż n e m i n a ś a -
d o w n ic tw a m i i z w ra c a m u w a g ę n a to , a ż e b y k a ż d a
f l a s z k a p o d p i s e m m o i m :
Meisrylt Bllum cnfdd.
i g o d ł e m a p t e k i j ^ f y & p t y m S ł o n i e m " w e L w o w ie ,,
z a o p a trz o n ą b y ł a ^ - , .
^
Sław ny fizjolog Moleschott, zastanaw iajac się nad działalnością
win, odzywa się w ten sposób:
„Umiarkowane użycie wina działa przeważnie na fa n ta zję , roz­
budza m yśli, podnieca wyobraźnię i wzmacnia pamięć. W szystkie
zm y sły zaostrzają się, wrażenia łatw o i czysto przechodzą w pojęcie,
l-usze-
jest
;ają a powstaje uczu­
cie przyjemności i szczęścia, które rozstrojenia duszy, ja k troskę,
zgryzotę i bojaźń rozpędza".
Od niepam iętnych ju ż czasów ceniono własności wina. Za cza­
sów Homera wprowadzanie w ina do Grecji, a naw et dawniej jeszcze,
było uskuteczniane. Wino używano ówcześnie jak o dar bożka Ba­
chusa. Egipcjanie znali wino ju ż za czasów budowy piram id.
Użycie w ina dla chorych datuje się również od niepam iętnych
■czasów. W nowszych jednak czasach, kiedy leczenie środkam i przez
n atu rę samą nam dostarczanym i coraz większe przy b iera rozm iary,
byw ają ta k samo wina dla pokrzepienia i odtw arzania organizmu, ja k
i w połączeniu z innym i środkam i leczniczym i, a to w roztw orze lub
n asto ju w innym , przez pierwszorzędne znakomitości lekarskie powsze­
chnie zalecane.
Zalecenie takich roztworów ma na celu, ażeby przy pobudza­
jącej działalności w ina środek użyty przez organizm łatw iej asymu-
lowany został. Nie je s t jednak obojętnem, jakiego się w tym celu wina
u ż y w a , albowiem w ina co do swego składu chemicznego znacznie się ró­
żnią. W ogóle zawdzięczają wina .swą skuteczną działalność głównie
alkoholowi i cukrowi winogronowemu, które w swym składzie mieszczą.
Podczas gdy alkohol, jako węglowodór w ekonomji organizmu ludz­
kiego, p rzy oddechaniu konsumuję tłuszczu zaoszczędza, cukier wino­
gronow y odgrywa rolę ciała pożywczego. Oprócz tego oddziaływ ują
alkoholiczne i eteryczne zw iązki w ina na czynność żołądka.
Co do ilościowego składu pojedynczych gatunków win uwido­
czn ia się różnica ich z następnego zestaw ienia:
Z aw ierają w °/0 alkoholu
cukru
kwasów
ciał stały ch
W i n o francuskie
9— 10
0 '1 — 0'25
0 '4 6 — 0'84
1 '1 — 7'2
,,
reńskie
9 — 1.0
3" o— 8'60
0.083— 0'82
4 '2 — 10'6
węgierskie 9 — 11 0 1 4 — 14'00
0'73
0'29
czerwone
9— 14
0 '7 — 15 0 '5 9 2 — 0-637 1’60— 2-919
„ szam pańskie 9 — 12
9— 15
0‘35— 0'45
9 ‘78— 1-11
„ X eres
17
2’5
0.46
4 '4
„ M adeira
15— 24
3 '7
0 '4 0 — 0"67
4 ‘68
„ P ortskie
17
3 '8
0'69
7'70
M alaga
20— 27
20'0
0'47
23— 28
Pokazuje się przeto, że
głów nie M alaga,
następnie zaś w in a ,
pochodzące ze stre f gorących,
najwięcej skła d n ikó w
skutecznych, w in a
z aś francuskie najmniej, takow ych w sobie zawierają.
O w in a c h l e c z n ic z
w
y cogóle.
h
Zgłoś jeśli naruszono regulamin